Odense har flest: Her vil hvert sjette byrådsmedlem i Folketinget

Ingen ved endnu, hvornår Lars Løkke Rasmussen kalder til folketingsvalg, men partifællen Mark Grossmann har indledt sin valgkamp. Han er en af fem odenseanske byrådsmedlemmer, der stiller op til folketingsvalget. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Odense har flest: Her vil hvert sjette byrådsmedlem i Folketinget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med fem ud af 29 byrådsmedlemmer, der stiller op til det kommende folketingsvalg, er Odense den fynske kommune med flest lokalpolitikere med Christiansborg-ambitioner. Det er ikke overraskende, mener valgforsker.

På hver sjette stol i byrådssalen i Odense sidder en politiker, der også ønsker sig en anden politisk plads: et af de 179 sæder i folketingssalen på Christiansborg.

Fem ud af de 29 byrådsmedlemmer stiller således op til folketingsvalg og er klar til valgkamp, så snart statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sætter sådan en i gang.

Dermed er Odense den fynske kommune, hvor flest byrådsmedlemmer søger mod det politiske arbejde på Christiansborg. Det er ikke overraskende, siger Christian Elmelund-Præstekær, valgforsker på Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

- Hoppet fra en stor kommune til Folketinget er ikke så langt. Jo større kommunen er, jo mere ligner det Christiansborg, mener han.

- Og der kan også være forskel på, hvad det er for nogle politikere, der stiller op til byrådet i en stor kommune sammenlignet med en landkommune.

Byrådspolitikere og Christiansborg
I alt 16 fynske byrådsmedlemmer stiller op til folketingsvalget.De fordeler sig som følger:

Odense: fem ud af 29 byrådsmedlemmer

Assens: tre ud af 29 byrådsmedlemmer

Faaborg-Midtfyn: fire ud af 25 byrådsmedlemmer

Svendborg: to ud af 29 byrådsmedlemmer

Nyborg: et ud af 25 byrådsmedlemmer

Nordfyn: et ud af 25 byrådsmedlemmer.

Et element af springbræt

Elmelund-Præstekær ser flere grunde til, at byrådspolitikere vil mere end det og søger mod hovedstadens muligheder for at lave politik.

- For det første er der de rent politiske grunde. At politikerne typisk går efter det sted, hvor de kan få en indflydelse og gøre en forskel. Det er det, der driver dem. For nogle kan begge dele - både byråd og folketing - være lige vigtigt, og der kan være et reelt ønske om at være på begge niveauer, forklarer han.

- Og så er der helt sikkert også de mere professionelle grunde, der handler om deres karriere. Der er et vist element af springbræt i det - at man starter i byrådet og så tager næste skridt til Folketinget.

- Endelig vælter partierne sig ikke i kandidater, påpeger valgforskeren. Hverken til byrådsvalg eller folketingsvalg.

- Partierne vil gerne have gode og driftsikre folk, og når de stiller byrådsmedlemmer op til folketingsvalg, ved partierne, hvad de får. Det bliver Tordenskjolds soldater, men det kræver stort arbejde at stille uprøvede kandidater op, siger Christian Elmelund-Præstekær.

Venstrefløjen siger nej

Det er imidlertid ikke alle partier, der tillader dobbeltmandater. Altså, at en politiker har plads i både Folketinget og et byråd. Det gælder for eksempel hos Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, mens især partier som Dansk Folkeparti og Venstre har politikere valgt ind begge steder.

- Det er et spørgsmål om partikultur og historik, konstaterer Elmelund-Præstekær.

- Det er særligt partierne på venstrefløjen, der ikke tillader det. Nogle af dem har også principper om rotation blandt dem, der bliver valgt. De vil gerne sikre, at magten spredes ud på flest mulige. Det er et udtryk for, at partierne har forskellige holdninger til, hvad demokrati er, mener han.

Hvad synes vælgerne om dobbeltmandater?

- Der er ikke lavet forskning om det, men i det omfang, der er dobbeltmandater, indikerer det, at nogle vælgere ikke synes, det er et problem. For politikerne med dobbeltmandater er valgt af borgerne.

Ingen vild vækst

Ved det seneste folketingsvalg i 2015 var der også fem navne fra Odense Byråd på stemmesedlen, mens tallet var fire i 2011 og seks i 2007.

I år er i alt 16 fynske byrådsmedlemmer også folketingskandidater - i 2015 var tallet det samme.

Og Christian Elmelund-Præstekrær oplever da heller ikke nogen umiddelbar stigning i mængden af dobbeltkandidaturer eller -mandater:

- Det er ikke mit indtryk, at det er i vild vækst.

Flere tidligere medlemmer af Odense Byråd har plads i det nuværende folketing. Det er Alex Ahrendtsen (DF), Mai Mercado (K) og Lars Christian Lilleholt (V). De stiller alle op igen. Også flere førstesuppleanter i byrådet vil snart hænge i lygtepælene. Det er Line Mørk fra SF og Araz Khan fra Venstre.

Senest 17. juni skal vælgerne sætte et nyt folketing sammen.

Odense har flest: Her vil hvert sjette byrådsmedlem i Folketinget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce