Odense bygger højt, men: Ifølge rapport har kun få lyst til at bo i højhuse

Kun 12 procent svarer klart ja til, at de kunne tænke sig at bo i højhus i Odense. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Odense bygger højt, men: Ifølge rapport har kun få lyst til at bo i højhuse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kun 12 procent svarer klart ja til, at de kunne tænke sig at bo i højhus i Odense. Analysedirektør fra rådgiverfirma mener, byens politikere og investorer bør være varsomme med at bygge for mange højhuse, da de er dyre at bygge og efterspørgslen er begrænset.

Det kan godt være, at Carsten Hansen og Mie Foged Hansen fra Odense er glade for at bo højt i Odense i deres 10. salslejlighed på Østre Stationsvej, men sådan er folk ikke flest.

Nogenlyde således lyder i hvert konklusionen i en rapport om bl.a. fremtidens boligbehov, rådgivningsfirmaet Exometric i 2017 udarbejdede for Odense Kommune.

I forbindelse med rapporten har Exometric blandt andet specifikt i en stikprøve spurgt 544 personer bosiddende i og uden for Odense til deres holdning til at bo højt, hvis de skulle bo i byen. Spørgsmålet lyder: Kunne du overveje at få en bolig i et højhus?

Det svarer kun 12 procent ja til, mens 37 procent svarer måske og 47 procent svarer nej.

"Dette svarer godt til situationen i resten af Danmark. Også København og Aarhus scorer lavt på præferencen for højhuse, men dog højere end Odense", anfører Exometric.

Hvad de adspurgtes begrundelser er for enten at ville eller ikke ville bo højt, indgår ikke i undersøgelsen.

Råd: Pas på med højhuse

I Odense er flere højhuse på vej i de kommende år.

F.eks. opføres der i øjeblikket på den nu lukkede del af Thomas B. Thriges Gade en etagebygning med 17 etager, og på den tidligere slagterigrund er en lokalplan for op til 20 etager på vej, ligesom der ved havnen er planer om at bygge i højden.

Men ifølge Henrik Sørensen, der er analyse- og udviklingsdirektør i Exometric, er det fornuftigt, hvis Odense Kommune og investorerne i byen udviser varsomhed med at bygge for mange højhuse.

- Udfordringen er ikke, at man ikke kan udleje og sælge lejligheder i højhuse i en by som Odense. Det kan man godt. Man kan bare ikke udleje og sælge mange af dem, siger han.

Ifølge Henrik Sørensen skal højhuse ses som et af flere mulige redskaber til at opnå byfortætning, hvilket er et erklæret politisk mål i Odense. Det kan højhuse bidrage til, siger han, men udfordringen ved at bygge i højden er, at det er dyrt, og at efterspørgslen er lav.

- Højhuse kan være en del af svaret på byfortætning, men de rummer også det dilemma, at de er dyre at opføre, og at efterspørgslen er begrænset i forhold til boliger tættere ved jorden, som mange vil efterspørge først, siger han.

Kan overmætte markedet

I megabyer som New York og Tokyo er folk i højere grad villige til at bo højt, og det skyldes, at der typisk ikke er så mange andre muligheder, hvis man vil bo i den slags byer, forklarer Henrik Sørensen. En ekstrem boligefterspørgsel rykker så at sige tolerancetærsklen.

- Kunne folk i Tokyo købe et town house, så gjorde de også helst det, men det er meget dyrt, og derfor er man mere villig til at bo højt, siger han.

Men Odense - eller Købehavn for den sags skyld - er ikke megabyer, og derfor kan boliger i højhuse let ende med at blive svære at få omsat på boligmarkedet, hvis der opføres for mange på for kort tid. Igen fordi prisen typisk vil være høj og efterspørgslen lav i forhold til, hvad der ellers er til rådighed på boligmarkedet.

- Odense er det seneste halvandet år er kommet ind i en rigtig god udvikling med vækst og stigende priser på boligmarkedet. Byen er stor nok til at kunne bære et par højhuse, men ikke stor nok til at kunne bære f.eks. 10, lyder analysen fra Henrik Sørensen.

Risikoen er, advarer han, at bygges der for mange højtbeliggende boliger - og for mange boliger i det hele taget - i et for hurtigt tempo, så kan det faktisk tage luften ud af boligmarkedet.

- Hvis man forestiller sig et overudbud på 2000 boliger, så ville det kunne tage år at absorbere i Odense, og det vil påvirke priserne negativt. Det vil indebære den risiko, at investorer brænder nallerne og mister appetitten på at investere i byen.

- Derfor handler det om at ramme den rigtige takt. Og mit råd vil være, at det er bedre, man bygger lidt for langsomt end lidt for hurtigt i forhold til efterspørgslen. På den måde kan man fastholde en opadgående prisudvikling, som er forudsætningen for, at investorerne fastholder lysten til at investere, påpeger han og tilføjer:

- I takt med, at kvadratmeterpriserne stiger, vil det også blive mere realistisk, at der som led i byfortætningen kan opføres flere høje huse.

Odense bygger højt, men: Ifølge rapport har kun få lyst til at bo i højhuse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce