Odense-borgmester om sundhedsreform: Vi vil ikke stå tilbage med aben og spareøvelsen

- Jeg har hørt statsministeren sige, at det, der ikke er svært, skal være nært. Jeg er fristet til at digte videre og sige, at der, hvor borgerne er bange, skal kårene ikke være trange, siger Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der er nervøs for økonomien i regeringens sundhedsreform. Arkivfoto: Michael Bager

Odense-borgmester om sundhedsreform: Vi vil ikke stå tilbage med aben og spareøvelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er bekymret over både centraliseringen af magten og over økonomien i regeringens udspil til ny sundhedsreform. - Det må ikke ende med at blive en kommunal spareøvelse, siger han.

Med udsigten til tusindvis flere både børn og ældre vil der over de kommende 10 år mangle 500 millioner kroner i Odense Kommunes kasse til at betale for velfærd. Og med regeringens udspil til ny sundhedsreform frygter borgmester Peter Rahbæk Juel (S), at pengemanglen - og måske også en spareøvelse - kan blive endnu større.

For han oplever ikke, at regeringen har nogen planer om at sende en tilstrækkelig mængde kroner med til at løse de sundhedsopgaver, Lars Løkke Rasmussen (V) og resten af regeringsholdet vil lægge i favnen på kommunerne for ad den vej at barbere antallet af indlæggelser og besøg på hospitalerne markant ned.

- Vi er i forvejen økonomisk udfordret i kommunen, fordi vi både får flere børn og flere ældre, og det er som udgangspunkt på pleje og netop sundhed, at den demografiske udfordring ligger økonomisk, siger Peter Rahbæk Juel.

- Jeg har hørt statsministeren sige, at det, der ikke er svært, skal være nært. Jeg er fristet til at digte videre og sige, at der, hvor borgerne er bange, skal kårene ikke være trange, understreger han, der umiddelbart afviser, at sundhedsreformens såkaldte nærhedsfond med seks milliarder kroner er løsningen på hans økonomiske bekymringer.

- Det er ikke nok, at de ud fra et regneark på Slotsholmen kan se penge i en nærhedsfond. Som jeg ser det, er det mest bare et fikst navn. Det her skal ikke være en opgaveglidning, hvor vi som kommune står tilbage med aben og skal finde besparelser. Jeg vil gerne have råd til de velfærdsopgaver, der ligger i kommunen i forvejen, inden andet bliver lagt oven i, påpeger Peter Rahbæk Juel.

Kom med reel indflydelse

Oplægget til sundhedsreformen rummer også et forslag om at nedlægge de folkevalgte regionsråd og i stedet - blandt andet - oprette 21 sundhedsfællesskaber, hvoraf ét skal placeres i Odense og giver Peter Rahbæk Juel en plads i bestyrelsen. Men heller ikke den del er han imponeret af:

- De lægger op til en voldsom centralisering af magten i sundhedsvæsenet. Regionsrådene bliver fjernet og så ryger magten ind under Sundhedsministeriet, mens de sætter lokale bestyrelser med borgmester og udvalgsformænd til at tage ansvaret.

- Skal det være helhjertet, skal de bestyrelser have en reel indflydelse. Ellers er det jo kun på ydersiden, man vil det nære, og det vil da blokere lysten til at gå ind i en konstruktiv diskussion, som jeg synes, det fortjener, mener Rahbæk Juel.

For der er plads til forbedring i det danske sundhedsvæsen, medgiver han.

- Det er da værd at tage en reel diskussion af, hvordan vi kan gøre det bedre i sundhedssystemet - blandt andet i samarbejdet mellem kommuner og sygehuse - så jeg vil ikke bare skyde det hele ned.

- Men det må ikke ende med at blive en kommunal spareøvelse. Økonomien skal følge med.

Odense-borgmester om sundhedsreform: Vi vil ikke stå tilbage med aben og spareøvelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce