Odense-advokat som SS-officer: Jeg glæder mig

Ewalds passion er bl.a. militaria - gerne med nazi-effekter. Han er her i en uniform fra sin samling. En SS-uniform, som er fra Waffen-SS, division Wiking. Foto: Michael Bager
Foto: Michael Bager

Odense-advokat som SS-officer: Jeg glæder mig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klaus Ewald, sagfører bl.a. med speciale i straffesager - er aktuel i norsk krigsfilm

Odense: Sagføreren Klaus Ewald har flere passioner. Diskomusik er en af dem, men han er også en lidenskabelig samler af militaria. Helst ting fra 2. Verdenskrig, og i hans private samling indgår tyske effekter fra krigen, bl.a. en uniform fra den motoriserede intanteridivision "Wiking", en SS-enhed med frivillige fra de nordiske lande.

Interessen har ført til en rolle i en norsk spillefilm om den tyske invasion af Norge 8.-9. april 1940. Filmen har fokus på den norske konges og regeringens tilbagetog fra hovedstaden og op gennem landet inden evakueringen til England.

- Der er premiere 23. september i år, og jeg glæder mig som et lille barn til at se og opleve filmen, som også skal vises på en række festivaler, fortæller Klaus Ewald.

I filmen "Kongens Nei" beskrives det, hvordan kongen stod som regeringens talerør. Der var ikke på noget tidspunkt tale om overgivelse, selv om den tyske overmagt var betydelig.

Faktisk var nordmændene så stålsatte, at de sænkede tyske invasionsskibe - herunder den tunge topmoderne krydser "Blücher". Den gik til bunds i Oslofjorden med 830 mand om bord, mens 1400 reddede sig i land.

Aktionen var med til at forsinke invasionen og give regeringen mulighed for at flygte - i øvrigt medbringende det norske nationalbankguld.

Norge blev angrebet samme dag som Danmark, og aktionen havde kodeordet "Operation Weserübung".

De retirerende norske tropper kæmpede mod tyskerne, mens vi i Danmark overgav os. Det gjorde Norge til en krigsførende nation i direkte opposition til Nazityskland.

Den nye storfilm er instrueret af Erik Poppe, og den har et budget på 200 mio. kroner.

Der er andre danskere med i filmen. Skuespilleren Jesper Christensen er en af dem. Klaus Ewalds optræden er mere beskeden, men det har ikke mindsket Odense-sagførerens begejstring for at være med i en historisk storfilm.

Odense-advokat som SS-officer: Jeg glæder mig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce