Odense: Sparekatalog for ledige og socialt udsatte holdes hemmeligt

Tommy Hummelmose: - Før vi har afdækket de muligheder, der er for at gøre tingene mere effektivt, skal vi ikke ind og ramme de absolut svageste borgere. Arkivfoto: Vibeke Volder

Odense: Sparekatalog for ledige og socialt udsatte holdes hemmeligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikerne skal finde store besparelser på beskæftigelses- og socialområdet, men sparekataloget holdes hemmeligt af hensyn til de politiske drøftelser. V og K ønsker imidlertid ikke at snakke besparelser, før forvaltningen har undersøgt, hvor mange indsatser der kan sendes i udbud - og om der er penge at spare på den måde.

De ledige og de socialt udsatte kommer til at mærke, at Beskæftigelses- og Socialforvaltningen skal spare tæt på 100 millioner kroner de næste fire år. Men hvem besparelser kommer til at gå ud over, er indtil videre hemmeligt.

Politikerne i Beskæftigelses- og Socialudvalget skulle tirsdag drøfte de mulige besparelser på et ekstraordinært møde, men det gjorde ikke situationen mere klar. Den konservative Tommy Hummelmose bad nemlig forvaltningen om at undersøge, hvilke områder der kan sendes i udbud, så private kan byde på opgaven - derudover hvad sandsynligheden er for, at det kan lade sig gøre, og hvad de mulige besparelser ved den øvelse kan være. Forslaget bakkes op af Venstre.

- Jeg har den holdning, at før vi har afdækket de muligheder, der er for at gøre tingene mere effektivt, skal vi ikke ind og ramme de absolut svageste borgere, siger Tommy Hummelmose.

Forvaltningen skal imidlertid have balance i budgettet ved årets udgang, og da et EU-udbud for eksempel tager omkring et halvt år, vil tidsfristen være overskredet, inden en eventuel besparelse kan realiseres. Det tager den konservative politiker dog roligt:

- For mig betyder det ikke så meget, at udbuddene tager tid, for vi snakker besparelser med et fireårigt perspektiv her. Vi skal selvfølgelig have et budget i balance, og derfor skal vi også finde en model for, hvad vi gør, indtil vi har et bedre overblik, siger han.

Besparelserne
Politikerne i Beskæftigelses- og Socialudvalget skal finde besparelser for omkring 23 millioner kroner pr. år de næste fire år.

Det skyldes et overforbrug her og nu, som skyldes flere ting. For det første har forvaltningen ansat mange flere sagsbehandlere for at overholde loven efter i en årrække at have været frikommune og dertil have oplevet en stribe store reformer. For det andet koster en gruppe dårligt fungerende unge forvaltningen 11 millioner kroner mere om året end budgetteret. Dertil kommer flere mindre poster, for eksempel at den statslige finansiering af stofindtagelsesrummet er stoppet (det koster 1 million kroner ekstra pr. år).

Senest ved udgang af året skal besparelserne være på plads.
Rådmand Brian Dybro: - Selvfølgelig ligger der lige nu en række forslag fra forvaltningen på, hvor vi kan spare nogle penge - det er deres opgave. Så er det en politisk beslutning om, man vil tage ansvar eller ej. Arkivfoto: Nils Svalebøg.
Rådmand Brian Dybro: - Selvfølgelig ligger der lige nu en række forslag fra forvaltningen på, hvor vi kan spare nogle penge - det er deres opgave. Så er det en politisk beslutning om, man vil tage ansvar eller ej. Arkivfoto: Nils Svalebøg.

De dårligste holdes fri

Her i 2018 har to private budrunder med indsatser for folk på sygedagpenge og kontanthjælpsmodtagere langt fra arbejdsmarkedet været en del af de såkaldte investeringsprojekter, hvor byrådet investerer 72,4 millioner kroner i at få flere ledige i arbejde eller uddannelse eller rykket tættere på arbejdsmarkedet.

Men Tommy Hummelmose mener, at forvaltningen har "konkurrenceudsat" alt for få områder, som han udtrykker det. Men det er der en forklaring på, siger rådmand Brian Dybro (SF):

- Man kan ikke konkurrenceudsætte vores myndighedsarbejde, så det handler kun om indsatsdelen. Men at sende tingene i udbud kan ikke løse vores problemer her og nu - det er naivt at tro. Vi bliver nødt til at træffe nogle beslutninger, inden året er omme, og det er rigtigt, at nogle af spareforslagene er ubehagelige. Men det er jo derfor, vi har en politisk drøftelse - for at vi kan sige, hvad vi vil være med til, og hvad vi ikke vil spare på, siger han.

Spørgsmålet er, om besparelserne kan undgå at ramme de socialt udsatte, som Brian Dybro har så stor fokus på.

- Hvis man taler socialt udsatte, kommer jeg ikke til at lave forringelser, der rammer for eksempel væresteder, opsøgende medarbejdere og støtte-kontakt-personer til nogle af de svageste. Men selvfølgelig ligger der lige nu en række forslag fra forvaltningen på, hvor vi kan spare nogle penge - det er deres opgave. Så er det en politisk beslutning om, hvad man vil eller ikke vil, siger han.

- Alt det her bliver ikke lettere af, at vi lige nu står midt i en tid med budgetforhandlinger, hvor de borgerlige traditionelt har stort fokus på at konkurrenceudsætte opgaver. Jeg tror som sagt, at det er naivt at tro, at vi kan finde så mange penge her, siger Brian Dybro.

Odense: Sparekatalog for ledige og socialt udsatte holdes hemmeligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce