Igen i år er der kun sat røde underskrifter på Odenses budgetforlig. En kedelig tendens, mener de borgerlige, men endnu en skattestigning splitter byrådet.

Det var historisk, da byrådets 15 røde mandater sidste år alene skrev under på budgetforliget uden de 14 blå.

Og i år gør de det igen: Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale har sammen vedtaget Odenses kommunale budget for 2018 med det smallest mulige flertal.

Her bruger de engangspenge

Næste år bruges i alt 55 millioner kroner på en række engangsinvesteringer. Det gælder blandt andet: 

5,7 millioner til computere i folkeskolen

5,5 millioner til et pilotprojekt med hjemmelavet mad på plejecentre

5 millioner til sikre skoleveje og cykelstier

4,5 millioner til renovering af den ellers lukningstruede svømmehal i Højme

3 millioner til at få ledige i job i service- og turistbranchen

4 millioner til seniorboligfællesskaber

7,1 millioner til folkeskoleundervisning i kodning og robotteknologi

Endnu en skattestigning har fået de borgerlige til at sige fra.

Med den røde aftale stiger skatten med 0,3 procentpoint - fra 25 til 25,3 procent - og lægger 84 ekstra millioner kroner ind i budgettet til velfærd. De kommer oven i de knap 128 millioner kroner, skatteforhøjelsen fra sidste års budgetforlig gav.

- Vi er rykket et pænt stykke ned ad velfærdsvejen, mener borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der har en "vis portion stolthed" over det første budget, han som borgmester står i front for.

- Jeg er rigtig glad for, at vi med investeringer i daginstitutioner, dagplejen, folkeskoler og ældreplejen kommer videre med det vendepunkt, vi lavede for velfærden sidste år. Det har været det vigtigste for mig i det her budgetforlig.

Intet nybyg

Til gengæld er der kun få penge til nybyggeri og renoveringer af såvel bygninger som veje.

- Der har vi stadigvæk nogle udfordringer, og det kommer vi til at kigge på de kommende år, erkender Peter Rahbæk Juel.

Skattestigningens 84 millioner kroner fordeles med 21 millioner til ældreplejens udkørende grupper, 21 millioner til flere dagplejepædagoger og bedre normering i daginstitutionerne og 42 millioner til blandt andet flere hænder i indskolingen og arbejdet med inklusion i folkeskolen.

Derudover er 55 millioner anlægskroner næste år delt ud på flere end 20 forskellige engangsinvesteringer.

Rigeligt i kassen

Hverken hos Venstre eller Konservative er de imidlertid begejstrede for - igen - at stå uden for budgetforliget. Og slet ikke være del af torsdagens egentlige forhandlinger.

- Vi blev sådan set bedt om at blive væk, når vi ikke kunne acceptere borgmesterens ultimative krav om skattestigning, konstaterer Jane Jegind (V).

Men dybest set er det ikke sundt, at noget så grundlæggende som det kommunale budget ikke kan samle et bredt flertal, mener hun:

- Jeg anfægter ikke, at det er demokrati, men jeg tror, vi alle kan blive klogere og finde bedre løsninger, hvis vi giver os tid til at lytte til hinanden. Alle har noget at bidrage med. Men borgmesteren har ikke nogen stor forståelse for kompromiser.

Konservatives spidskandidat Søren Windell er enig.

- Adgangsbilletten til forhandlingerne var en skattestigning, og den er vi ikke med på. Vi synes, der kommer rigeligt med penge ind i kommuneskatten, og dem skal vi administrere bedre, inden vi begynder at bede borgerne om flere, siger han.

- De smalle budgetforlig er en kedelig tendens, og jeg håber, vi kommer tilbage til det brede samarbejde i det nye byråd. Det er vigtigt, at det ikke er den ene halvdel af byen, der bestemmer over den anden halvdel, så byen deles i to lejre.

Det kan dog godt blive tilfældet igen ved næste års budgetforhandlinger, hvor rød blok har ambition om at hæve skatten med yderligere 0,2 procentpoint og derved samlet set - over tre år - nå en skatteforhøjelse på et helt procentpoint. Fra 24,5 til 25,5 procent.

  • Ahlmann-Jensen_Camilla_(2015)_013

    Af:

    Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg de fleste dage skriver om børne- og ungepolitik. Jeg blev uddannet journalist fra Syddansk Universitet i 2006 og har skrevet ord i aviser som Politiken og Nyhedsavisen, inden jeg i 2007 tog fat på Fyens Stiftstidende. Jeg bor i Odense sammen med min kæreste og vores to døtre.

Mere om emnet

Se alle
38
Budgetmøde endte i heftig diskussion

Budgetmøde endte i heftig diskussion

1
Odenses budgetforhandlinger: Talestreger fra talerne

Odenses budgetforhandlinger: Talestreger fra talerne

Megen bulder før et rødt forlig

Megen bulder før et rødt forlig