Odense: S vil forhindre at flere unge bliver hjemløse

Cæcilie Crawley (S): - Jeg hører fra både patienter og personale på psykiatrisk afdeling, hvor jeg arbejdede i en periode, at der er unge, som ikke kan være i deres egen bolig, fordi de har brug for at blive guidet af en voksen. Og det tilbud har vi ikke rigtigt. Arkivfoto: Roland Petersen

Odense: S vil forhindre at flere unge bliver hjemløse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Cæcilie Crawley (S) vil mindske ungehjemløsheden, der har været stigende de senere år. Hun er bange for, kommunen er gået for langt med at sende skrøbelige unge i egen bolig.

Flere unge odenseanere tjekker ind på forsorgshjemmet Store Dannesbo trods politiske beslutninger om at holde dem væk.

Lige i øjeblikket bor der fem odenseanere mellem 18 og 21 år på Store Dannesbo - og ser man på gruppen af odenseanere under 30 år, er den næsten lige så stor som gruppen over 30 år.

Men Odense skal ikke have flere unge hjemløse, tværtimod, siger Cæcilie Crawley, socialdemokratisk medlem af Beskæftigelses- og Socialudvalget.

Hun reagerer, efter lederen af Kirkens Korshærs varmestuer i Østergade, Heinz Wolf, tidligere på ugen kom med en række bud på, hvor Odense kan lære noget af kommuner, som er længere fremme med tilbud til socialt udsatte.

Housing first
 Housing first skal reducere hjemløsheden blandt borgere, der har brug for meget hjælp for at fungere.

Metoden tager udgangspunkt i, at borgeren får en bolig som det første. En stabil boligsituation er grundlaget for at arbejde med andre problemer som psykisk sygdom, misbrug og et dårligt socialt netværk. For eksempel i form af social støtte til økonomi, kost og madlavning samt eventuelt misbrugsbehandling.

Forskningen viser, at det netop er kombinationen af en bolig og en individuel, intensiv bostøtte, der giver en høj chance for, at borgeren kommer ud af hjemløshed. Ni ud af ti beholder således deres bolig.

I Odense bruger man primært CTI, en metode for borgere, der i betydelig grad kan benytte det eksisterende støttesystem og som primært har brug for hjælp i en kortere overgangsperiode. Andre, for eksempel Københavns Kommune, bruger ACT, en metode for borgere, der mere intensivt har brug for langvarig støtte og kun i begrænset omfang kan benytte støtteindsatser fra det sociale system.

Vi er gået for vidt

Cæcilie Crawley støtter fortsat housing first-tankegangen, altså idéen om at hjælpe udsatte mennesker til at kunne bo i egen lejlighed i stedet for en dyr institutionsplads. Men hun frygter, at politikere og embedsværk tilbage er gået for vidt:

- Jeg hører fra både patienter og personale på psykiatrisk afdeling, hvor jeg arbejdede i en periode, at ordningen ikke fungerer. Der er unge, som ikke kan være i deres egen bolig, fordi de har brug for at blive guidet af en voksen. Og det tilbud har vi ikke rigtigt, siger Cæcilie Crawley.

- Derfor skal vi revidere housing first, så tilbuddet i højere grad imødekommer de unges behov. De har kun været i hjemløsemiljøet i en kortere periode, de har en familie og en masse drømme om uddannelse, job og familie, siger hun.

For få pladser

I dag kommer nogle unge med vanskeligheder omkring Kollegiet Nyborgvej. Her bor ni unge i noget, der minder om egen lejlighed, men de får mere træning, end hvis de boede for sig selv. To af pladserne er reserveret til unge med spiseforstyrrelser.

- Men jeg synes, det er for få pladser, siger Cæcilie Crawley.

- De heldigste af dem, der ikke får den ønskede hjælp, flytter hjem til deres forældre. De andre sover hos venner og ender på gaden eller på Store Dannesbo, og det er i hvert fald ikke et godt sted for unge at være. Så vi mangler nogle pladser til dem, der skal gøres mere klar, inden de flytter for sig selv, siger hun.

Udenlandsk interesse

Tidligere brugte forvaltningen Bramstrupkollegiet som et træningssted for unge, der efter planen skulle coaches til at klare udfordringerne ved at bo i egen bolig.

Den nye tilgang vakte stor interesse, blandt andet var den tyske tv-kanal ZDF på besøg i efteråret 2014 for at vise, hvordan man også kan tackle unge hjemløse.

I sommeren 2015 valgte forvaltningen dog at droppe Bramstrupkollegiet med den begrundelse, at det ofte gav problemer, når de unge bagefter skulle flytte. Det var bedre at hjælpe dem dér, hvor de også skulle bo - altså et mere rent housing first-tilbud.

Det kan meget vel være rigtigt, men for at projektet skal lykkes, mener Cæcilie Crawley, er det nødvendigt med en mere fleksibel bostøtte- og kontaktpersonsordning.

- Hjælpen skal hurtigt kunne bevilges, og det skal også være muligt at få flere timer, når det bliver nødvendigt, siger hun.

Det er hun kommet frem til efter et møde, som en pårørendegruppe for psykisk syge holdt for byrådspolitikerne i juni måned.

- Her gjorde de pårørende næsten samstemmende opmærksom på, at der var behov for en hurtigere reaktionstid, når det begyndte at gå galt for den unge, siger Cæcilie Crawley.

Odense: S vil forhindre at flere unge bliver hjemløse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce