Odense: Kommunen hiver 17.000 forældre ind i børnenes online-liv

13-årige Christine Andrup Larsen bruger hver dag timevis i mobilens digitale verden. Og hun synes godt om, at Odense Kommune nu opfordrer forældre til at tage flere snakke med deres teenagere om grænserne på nettet. Foto: Michael Bager

Odense: Kommunen hiver 17.000 forældre ind i børnenes online-liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forældrene taler alt for lidt med deres børn om livet på nettet og de sociale medier, viser en undersøgelse blandt Odenses unge. Det vil Odense Kommune nu ændre på ved at invitere 17.000 forældre - og deres børn - med på en digital dilemmarejse hjemme i stuerne.

Hvordan taler man egentlig som mor eller som far bedst med sit teenagebarn om, hvad der foregår på de sociale medier? Hvad med hacking, hvad med trusler og ulovlig billeddeling?

Via e-boks inviterer Odense Kommune nu 17.000 forældre til børn og unge mellem 13 og 17 år med på en såkaldt dilemmarejse, der tre søndage i træk vil præsentere forældrene for et digitalt dilemma. Det er dilemmaer, der skal drøftes og diskuteres med hjemmets teenagere. Det bliver ledsaget af information og gode råd og skal resultere i en nedskrevet plan for, hvordan familien sammen vil håndtere en lignende situation i den virkelige hverdag.

På borgmesterkontoret er det Peter Rahbæk Juels (S) håb, at initiativet vil forene de unges tekniske indsigt og overlegenhed med forældrenes normer og værdier.

- Som forældre skal vi interessere os for vores børns færden online, og vi skal tale med dem om, hvad man må og ikke må. For det kan godt være, at de unge har styr på teknikken, når det kommer til sociale medier. Men det er os som forældre, der har ansvaret for vores børns ve og vel på nettet, understreger han.

Kort fortalt om dilemmarejsen
Malik er 17. Han har haft en kæreste gennem et års tid. De er glade for hinanden, og det går godt. Imidlertid bliver Malik usikker, da kæresten en aften spørger, om han vil sende nøgenbilleder af sig selv. Malik ved ikke, om det er en god idé og føler sig lidt blufærdig. Hvad er Maliks dilemma?

Sådan kunne et af spørgsmålene lyde i den såkaldte dilemmarejse, som Odense Kommune nu inviterer 17.000 forældre til børn mellem 13 og 17 år med på.

Over tre søndage får de tilsendt digitale dilemmaer, forældre og børn sammen skal diskutere derhjemme. De får gode råd og informationer, og som afslutning skal de enes om en plan for, hvordan de vil løse lignende problemstillinger i deres egen hverdag.

- De unge skal lære noget om dannelse, men det skal forældrene også. De kan lære noget af hinanden og sammen få en sundere digital adfærd, fremhæver projektleder Eva Maria Knudsen fra Odense Kommune.

Selv om børn færdes på nettet, længe inden de fylder 13, så er den 13-17-årige målgruppe valgt, fordi de som 13-årige kan få en profil på de sociale medier, forklarer hun.

Ud over de 17.000 forældre får også 5000 18-19-årige odenseanere en opfordring til at være med.

Dilemmarejsen koster cirka 500.000 kommunale kroner og betales af driftspenge fra Borgmesterforvaltningens afdeling for It og Digitalisering.

Det er endnu ikke besluttet, om projektet gentages. Det afhænger af erfaringerne fra den første runde.

Tilmelding kan ske på www.dilemmarejsen.dk.

Brug for et skub

Det ansvar er der imidlertid en del mødre og fædre, der ikke for alvor tager på sig, viser en undersøgelse blandt Odenses unge.

I foråret svarede 5463 unge på et kommunalt spørgeskema om deres handlinger og holdninger til for eksempel hævnporno, deling af især nøgenbilleder og hacking - og altså også til forældrenes rolle.

Og ifølge de unge taler forældrene kun meget lidt med deres børn om, hvad de foretager sig på for eksempel Snapchat og Instagram. Hvem kommunikerer de med? Og om hvad? Og hvilke billeder bliver delt? I undersøgelsen svarer 28 procent af de 16-19 årige drenge desuden, at de har fået tilsendt intime billeder, som personen på billedet ikke har sagt god for, må deles.

Det er således med afsæt i de svar og i de resultater, at Odense Kommune nu skubber byens teenagefamilier ud på en dilemmarejse.

- Det er afgørende, at vores børn og unge lærer at gennemskue, hvordan teknologi kan blive brugt, men i særdeleshed også misbrugt, siger Peter Rahbæk Juel.

- Både for de unges egen skyld og trivsel og for Odenses fremtid som teknologi- og robotby.

Indsatsen skal gentages

Det var Venstre-byrådsmedlem Mark Grossmann, der i 2016 tog debatten om børn og unges online-liv og cyberkriminalitet med ind i byrådssalen. Med en viden fra sit job som politiassistent var han blandt andet bekymret for, om byens skoler var rustede til at håndtere elever, der oplevede at blive krænket digitalt.

Det mundede i år ud i en beredskabsplan, der i punktform beskriver, hvordan lærere og skoleledere skal håndtere ulovlig billeddeling. Hvordan de skal sørge for dokumentation, hvornår det skal meldes til politiet.

Og han er mere end glad for, at det initiativ siden er fulgt op af både undersøgelsen blandt byens unge og nu også dilemmarejsen, der hiver forældrene med.

- Som politikere skal vi jo ikke skabe behov, der ikke er der. Men jeg fornemmede, at behovet var der, og det har vist sig at være rigtigt, konstaterer han.

- Som forældre tænker man det ikke nødvendigvis ind i sin opdragelse, og man kan ikke forlange, forældrene har indsigt i cyberkriminalitet. Men det kan vi som kommune være med til at give dem, så de lærer at manøvrere i det, forklarer Mark Grossmann.

Han håber, at rigtig mange forældre tager imod invitationen til sammen med deres børn at tage med på dilemmarejsen. Og at den gentages for nye generationer.

- Det er ikke nok at køre den i en prøveperiode, for der kommer jo hele tiden nye børn og unge til.

Invitationen lander i de 17.000 forældres e-bokse 8. november, og man kan tilmelde sig frem til 1. december.

Odense: Kommunen hiver 17.000 forældre ind i børnenes online-liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce