Odense: Flere børnehuse dropper madpakkerne

Flere odenseanske børn kan se frem til at spise gulerodssuppe til frokost. 39 procent af byens vuggestuer og børnehaver vil efter nytår have en frokostordning i stedet for madpakker. Arkivfoto: Michael Bager

Odense: Flere børnehuse dropper madpakkerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Antallet af vuggestuer og børnehaver med en frokostordning fortsætter med at stige. Efter det seneste forældrevalg har 39 procent af børnehusene nu skiftet madpakkerne ud, men udviklingen går for langsomt, mener rådmand, der er stor fan af ordningen.

Der bliver længere mellem de hjemmesmurte leverpostejsmadder på frokostbordene i byens vuggestuer og børnehaver.

Forældrene har netop stemt om den kommunale frokostordning, og næste år vil i alt 49 børnehuse droppe madpakkerne for i stedet at få serveret en fælles frokost. Det svarer til 39 procent af Odenses kommunale og selvejende børnehuse og er en fremgang på 14 børnehuse.

- Det ser ud til, at min ambition om, at frokostordninger er en god ting for alle børnehuse, er ved at lykkes langsomt, men sikkert, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

- Men det ligner det lange, seje træk.

Det er otte år siden, at Folketinget vedtog loven om daginstitutionernes frokostordning, og første afstemning satte frokosten på bordet i fem odenseanske børnehuse.

Siden er det tal steget for hvert valg - fra 5 til 12, til 25, 35 og altså nu 49 børnehuse - og rådmanden glæder sig især over, at når først et børnehus har fået frokostordningen, så vælger de det ikke fra igen.

Kort fortalt om frokosten
Et flertal i Folketinget bestående af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vedtog i 2010 en omdiskuteret frokostordning.Ønsket var, at alle børn skulle have et sundt og nærende måltid hver dag. Men efter massive protester gjorde partierne ordningen frivillig, og derfor er det besluttet, at forældrene i Odense hvert andet år skal stemme ja eller nej til frokostordning i hvert enkelt børnehus.I Odense har politikerne bestemt, at frokostordningen i vidt omfang skal være økologisk, og at maden som udgangspunkt tilberedes af køkkenassistenter i børnehuset samme dag, som den serveres. Der er også mulighed for at købe maden udefra - mere eller mindre færdiglavet.Den fælles frokostordning betales af forældrene med 599 kroner om måneden. Ordningen medfører imidlertid også udgifter for kommunen, fordi reglerne om friplads og søskenderabat gælder for madbetalingen.Det betyder, at kommunen betaler for frokostordningen for de børn, der af økonomiske eller sociale grunde har friplads i vuggestue eller børnehave. Og søskende betaler halv pris - resten betales af kommunens kasse.

Dannelse og sundhed

Men flere skal hurtigere med om bordet, mener Susanne Crawley Larsen, der forud for dette års valg forgæves forsøgte at samle et politisk flertal for at investere kroner i en kampagne, som skulle få flere mødre og fædre til at vælge frokostordningen til.

- For mig ligger der et arbejde i at informere både forældre og vores medarbejdere bedre, siger hun.

- Hvad sker der, hvis kokken er syg? Er det så en pædagog, der skal lave mad? Hvor meget koster det i forhold til prisen for at smøre en madpakke? Og tages der hensyn til børn med sukkersyge eller glutenallergi?

Børn- og ungerådmanden vil derfor igen forsøge sig med et oplysningsarbejde, når forældrene skal stemme om to år. For fordelene ved frokostordningerne er mange, opremser hun:

- Der er hele dannelseselementet, hvor børnene lærer at dele, at vente på tur og tage hensyn. Frokostordningen er med til at udligne de forskelle, der er i dag mellem børnene med fantastiske madpakker og dem uden madpakker. Det er også en god anledning til at snakke om, hvor maden kommer fra, og det er med til at sikre, at børnene får sund og varieret mad.

Blank stemme tæller som ja

Flere forældre har i forbindelse med valget - lige som det har været tilfældet tidligere år - kritiseret den måde, der stemmes på.

Som udgangspunkt har hvert børnehus en frokostordning, med mindre et flertal af forældrene vælger det fra. De forældre, der ikke afgiver en stemme, tæller automatisk med som et ja tak til frokost, og det er urimeligt og skævvridende, mener forældre, der har opfordret Børn- og Ungeudvalget til at ændre metoden.

Det er imidlertid Folketinget, der har bestemt fremgangsmåden, og Susanne Crawley Larsen mener ikke, den gentagne forældrekritik giver hende grund til at kontakte politikerne på Christiansborg.

- Men det giver anledning til, at vi skal have så høj en stemmeprocent som muligt, så forældrene aktivt tager stilling, siger hun.

- Med en stemmeprocent i år på 76 procent er det ikke sådan, at der er mange blanke stemmer. Men det kan blive endnu bedre.

Odense: Flere børnehuse dropper madpakkerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce