En fem timer lang budgetdiskussion fik ikke rød og blå blok nærmere hinanden. Rød vil fortsat hæve skatten, blå vil ikke. Borgmesteren forsøgte med kompromisforslag, men mødte massiv modstand. I stedet brød en talkrig ud.

Det havde ikke nogen stor effekt, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) kort før onsdagens budgetforhandlinger forsøgte at række en samarbejdende hånd frem mod blå blok i bestræbelserne på måske at nå et bredt budgetforlig.

Han ville - til gavn for erhvervslivet - fremrykke en allerede besluttet nedtrapning af den såkaldte dækningsafgift og så til gengæld bruge muligheden for næste år at skrue en skattestigning op fra 0,3 til 0,4 procentpoint. Men han ville også lade det være et punktum for skatteforhøjelserne og nedsætte det midlertidige, politiske udvalg, de borgerlige har foreslået.

Skattestigningen

Det smalle røde flertal søgte sidste år Økonomi- og Indenrigsministeriet om lov til at hæve kommuneskatten med et procentpoint. Fra 24,5 til 25,5 procent for ad den vej at skaffe cirka 300 millioner kroner til velfærd.Odense fik lov at hæve skatten med 0,5 procentpoint, og der blev fordelt 127,5 millioner kroner til daginsitutioner, folkeskole, udsatte børn og ældre og handicappede.

I år har ministeriet godkendt en skatteforhøjelse på yderligere 0,3 procentpoint, som vil give 84 millioner mere til de samme velfærdsområder som sidste år.

Det er fortsat rød bloks ambition samlet at nå en skattestigning på et helt procentpoint, og planen er derfor at søge om den sidste bid næste år.

Ifølge beregninger fra Borgmesterforvaltningen vil det i gennemsnit koste hver Odense-borger over 20 år 1943 kroner om året - det svarer til 162 kroner om måneden.

Et udvalg, der på tværs af forvaltningerne skal finde steder at effektivisere og frigive kroner til velfærd.

- Afhængigt af øjnene, der ser, vil denne samlede buket rumme både gode og mindre gode elementer, erkendte borgmesteren i byrådssalen.

- Om det betyder, at vi som byråd kan flytte os fra en situation, hvor vi deler os på anskuelse og hen til et bredt kompromis, er jo ikke op til mig eller mit parti at afgøre.

Samme skattevej

Meget tyder imidlertid på, at budgetforliget igen i år kun får røde underskrifter. For skattestigningen deler fortsat byrådet i to.

Sidste år brød et smalt rødt flertal en lang tradition for brede budgetaftaler ved at søge om og få lov til at hæve skatten. Det vil de borgerlige ikke være med til.

- Vi synes ikke, at borgerne i Odense skal straffes dobbelt: Med lave indtægter og høje skatter. Vi tror ikke, det vil gavne den vækst, vi alle ønsker i vores by, sagde Venstres politiske ordfører, Bo Libergren.

Men også i år vil rød blok gå ad samme skattevej for at finde flere penge til velfærd.

Og borgmesterens fremstrakte hånd blev altså ikke grebet, men mødte derimod modstand fra begge sider af salen.

- Den hånd må være til vennerne på den yderste venstrefløj, når skatten skal stige endnu mere. Det er ikke noget, vi går ind på, understregede Bo Libergren.

Men heller ikke Enhedslisten var begejstret:

- Nedsættelsen af dækningsafgiften er for os lig med øget ulighed. Det er ikke den vej, vi vil, påpegede Brian Skov Nielsen.

Venstres Jane Jegind opsummerede:

- Jeg vil godt give point for fantasifuldhed, men der skal øves på at indgå kompromiser. Som jeg lytter mig til, så er det kun borgmesteren, der synes, det her er en god idé.

En krig på tal

I stedet ændrede dele af budgetdebatten karakter til det, børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) betegnede som talkrig.

Med kommunale beregninger i hånden langede Bo Libergren ud efter resultatet af den første bid af skattestigningen og konkluderede, at der sammenlignet med sidste år i dag er i alt 69 færre medarbejdere på børne- og også ældreområdet.

- Hvor er pengene egentlig blevet af, spurgte han.

Til det svarede Peter Rahbæk Juel:

- Jeg kan sige, at jeg møder velfærdsprocenten hver morgen, når jeg afleverer min yngste søn i børnehave. Så løft blikket fra statistikker og Excel-ark og kom med ud i virkeligheden - det er en åben invitation.

Også Susanne Crawley Larsen var træt af Venstres talbrug. For andre forvaltningsopgørelser viser flere både pædagoger og lærere, fremhævede hun.

- Det, du gør med dine tal, Bo, det er polemik, og det er polemik mod bedre vidende, for du ved godt, det ikke er rigtigt. Og det har jeg svært ved at respektere. Lad vær med at lege med de tal, opfordrede hun.  

Det fik Steen Møller fra Konservative til mikrofonen.

- Nu må det simpelthen stoppe. Hvis vi ikke kan stole på tal fra Borgmesterforvaltningen, så holder alting op. Stop med at spille en tøsefornærmet Trump, sagde han.

Partierne mødes igen torsdag middag på rådhuset til egentlige forhandlinger bag lukkede døre. Senere på dagen ventes et forlig.

I første omgang er det partier, der støtter skattestigningen, som samles, lod borgmesteren forstå.

Det var blå blok selvsagt ikke tilfredse med.

  • Ahlmann-Jensen_Camilla_(2015)_013

    Af:

    Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg de fleste dage skriver om børne- og ungepolitik. Jeg blev uddannet journalist fra Syddansk Universitet i 2006 og har skrevet ord i aviser som Politiken og Nyhedsavisen, inden jeg i 2007 tog fat på Fyens Stiftstidende. Jeg bor i Odense sammen med min kæreste og vores to døtre.

Mere om emnet

Se alle
38
Budgetmøde endte i heftig diskussion

Budgetmøde endte i heftig diskussion

11
Odense: Skattestigning maler budgetforlig rødt

Odense: Skattestigning maler budgetforlig rødt

38
Budgetmøde endte i heftig diskussion

Budgetmøde endte i heftig diskussion