Odense går lørdag aften i sort for at sende det årlige budskab om, at klimaudfordringen skal tages alvorligt.

Hvis man om aftenen den 19. marts flyver en tur over Odense, vil man opleve et særpræget syn af en mørkelagt by.

Det skyldes den årlige Earth Hour-dag (Jordens Time, red.), og traditionen tro slukker Odense Kommune i den forbindelse for gadebelysningen i hele byen.

44.000 gadelygter slukker fra klokken 20.30 og en time frem til fordel for klimaet. Og odenseanerne opfordres til at gøre det samme i deres private hjem. Byer verden over deltager.

- Earth Hour er en glimrende anledning for os alle til at tænke over vores handlinger i hverdagen. Måske glemmer vi at slukke for lyset, når vi forlader et lokale, eller måske kunne lampen i hjørnet godt klare sig med lidt færre watt, udtaler By- og Kulturrådmand Jane Jegind (V) i en pressemeddelelse og fortsætter:

- I den ene time, hvor Odense Kommune slukker for gadelyset, sparer vi det samlede årlige energiforbrug for et typisk en-families rækkehus. Hvis vi hver især kan lave en lille ændring i det daglige, kan det altså gøre en stor samlet forskel - for klimaet og pengepungen.

Det er WWF Verdensnaturfonden, som står bag Earth Hour, og her glæder generalsekretær Gitte Seeberg sig over opbakningen til den globale klimakampagne.

- Earth Hour-begivenheden er vokset eksplosivt, siden idéen blev søsat i 2007. En væsentlig årsag er, at tusindvis af byer verden over har taget opfordringen til sig og slukket lyset den ene time under Earth Hour. Det er en manifestation, som også danske kommuner bakker op om. Nok så væsentligt er kommunernes medvirken også et udtryk for, at de tager klimaudfordringen alvorligt i resten af årets 8.759 timer.

I Odense Kommune er gadelyset styret af, hvor mørkt det er, og lyset er tændt cirka 4000 timer om året.

Hidtil har Odense anvendt cirka 12 millioner kilowatt-timer om året til lyset på veje, stier og pladser, men forhåbentlig kan dette blive lavere i fremtiden. Siden 2014 har byen været i gang med at renovere og forny kommunens gadebelysning - et arbejde, der vil fortsætte frem til 2021.

Odense Kommune forventer at kunne reducere energiforbruget til gadelys med en tredjedel.

  • Blichfeldt_Rune

    Af:

    Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2004. Samme år ansat på Fyens Stiftstidende. Siden 2005 på Odense-redaktionen. Har siden 2007 især dækket byudvikling. herunder emner som Odense Letbane og ombygningen af Thomas B. Thriges Gade.

Mere om emnet

Se alle
3
Slukker lyset: Kritik af kampagne for bedre klima

Slukker lyset: Kritik af kampagne for bedre klima

4
Middelfart er en lyseslukker

Middelfart er en lyseslukker

Earth Hour: Sluk lyset i morgen aften

Earth Hour: Sluk lyset i morgen aften