SMERTER: 80 procent af alle brystkræftopererede får følgesmerter, men OUH fortæller ikke om kendt behandling
Hvert år opererer OUH's brystkræftsafdeling omkring 350 fynske kvinder. Op mod 80 procent af kvinderne kan se frem til et liv med så voldsomme følgesmerter fra operationen, at de må opgive både job og tanken om et normalt liv.

Der findes imidlertid en virkningsfuld behandling som i flere tilfælde helt kan fjerne smerterne. Midlet er den såkaldte forskydelighedsbehandling, en fysioterapeutisk teknik, hvis virkning OUH anerkender. Alligevel vælger OUH's læger og fysioterapeuter at tie om behandlingen for deres patienter.

- Jeg har aldrig viderehenvist nogen patienter. Vores egne fysioterapeuter kan sagtens klare opgaven, siger specialeansvarlig overlæge for OUH's brystkræftsafdeling, Nis Ryttov.

Den påstand sætter blandt andre Astrid Dige Andersen spørgsmålstegn ved. For to år siden blev hun opereret for brystkræft på OUH. Hun blev siden ramt af voldsomme smerter.

- Behandlingen, jeg har fået hos de private fysioterapeuter, har hjulpet mig helt utroligt. Så jeg kan ikke forstå, at OUH ikke fortæller deres patienter om denne mulighed, siger Astrid Dige Andersen.
  • fyens.dk