OK-Fondens direktør: - Vi tager Odense-takster til Konkurrencestyrelsen

Det er denne grund, hvor demenslandsbyen skulle have ligget. J. Jensen Holding, der ejer grunden, oplyser, at OK-Fonden har trukket sig fra købsoptionen. Arkivfoto: Nils Svalebøg

OK-Fondens direktør: - Vi tager Odense-takster til Konkurrencestyrelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense Kommunes nye friplejetakster er for lave til at realisere den længeventede demensbydel Byen for Livet. Fonden bag projektet, OK-Fonden, vil dog prøve at ændre taksterne gennem Konkurrencestyrelsen. Det siger direktør Paul Erik Weidemann, der ikke vil kommentere på, at OK-Fonden allerede i april frasagde sig købsretten til byggegrunden.

Tirsdag blåstemplede Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune de friplejetakster, som forvaltningen havde indstillet til politisk godkendelse. Hvad betyder det for Byen for Livet?

- Det betyder, at vi sætter projektet i bero. Nu vil vi henvende os til Dansk Erhverv og tage sagen til Konkurrencestyrelsen, hvis det er det, der skal til for at få ændret taksterne.

Er Byen for Livet død?

- Nej. Hvis vi kan bringe det her i mål ved at få justeret taksterne, så fortsætter vi ufortrødent.

Hvordan kan det være, at I først melder kritikken ud nu? Christel Gall (DF) fra Ældre- og Handicapudvalget, kalder det "afpresning i 11. time."

- Det må stå for hendes regning. OK-Fonden har ikke til hensigt at hive flere penge op af kommunekassen, men taksterne skal stemme overens med virkeligheden.

Men man besluttede sig for det her projekt i 2015, og man har mennesker på venteliste til de her boliger. Hvorfor står vi her nu?

- Jeg kan ikke tage ansvar for beregningen af taksterne. Det har Odense Kommune stået for, så du spørge dem om, hvorfor man først er nået hertil nu.

Vi har talt med J. Jensen Holding, der ejer grunden i Højstrup, hvor Byen for Livet skulle bygges, og de siger, at I allerede frasagde jer købsretten i april.

- Det har jeg ingen kommentar til.

Så du vil hverken be- eller afkræfte, at I frasagde jer købsretten af grunden i april?

- Nej, jeg har ikke nogen kommentar til den del af historien. Jeg har forsøgt at få alle tre ting til at hænge sammen: Grundkøbesummen, investorafkastet og friplejetaksten i Odense Kommune. Det er fortsat det, som jeg arbejder på.

Det fremstår bare lidt mærkeligt: Hvis man frasagde sig købsretten i april, hvorfor melder man så ud nu - i december - at projektet falder til jorden på grund af takster, som først lige er blevet vedtaget?

- Det kan jo handle om rigtig mange ting, men jeg bliver bare nødt til at sige til dig: Jeg har ikke flere kommentarer til det.

J. Jensen Holding fortæller, at prisen på Højstrup-grunden afspejler et opadgående boligmarked i Odense, og at grundprisen ligger på maxniveauet for byen. Er prisstigningen på byggegrunden årsag til, at Byen for Livet ikke kan realiseres?

- Nej, det er det ikke. Der er stadig nogle ting i forhandlingen med grundsælger, som vi ikke er i mål med, men det forudsætter, at vi først har en aftale på plads om taksterne.

Hvordan kan det være, at man ikke lukkede handlen om grunden i 2016, da man besluttede at lægge demensbyen der?

- 25 procent af Byen for Livet er plejeboliger, og taksterne, der skal honorere disse, har vi ikke kendt før nu. Derfor var vi nødt til at tage den position, som vi gjorde.

Men I har allerede to plejehjem i Odense, som drives for lavere takster, så I kendte vel til service- og prisniveauet i kommunen?

- Nej, vi har ikke kunnet antage noget som helst. Takstsammensætningen handler både om prisen til personale og bygninger og inventar og så videre. Det har Odense Kommune først udmålt nu.

Sagen kort
3. juni 2015 underskriver daværende borgmester Anker Boye en samarbejdserklæring med OK-fondens direktør om at opføre bydelen "Byen for Livet", der skal være en såkaldt demensby med 350 boliger, hvoraf 100 boliger skal være til borgere med demens. I efteråret 2016 bliver byggegrunden til demensbyen offentliggjort. Valget falder på det gamle militærdepot i Højstrup. Siden da er grunden ifølge grundejerne steget i pris.

7. december melder OK-fonden ud, at projektet sættes i bero og måske helt må droppes, fordi Odense Kommune har beregnet sig frem til en "for lav" takst for friplejeboliger, som er de priser, de private leverandører modtager af kommunen for at levere service til friplejebeboerne.

11. december bliver friplejetaksten godkendt i Ældre- og Handicapudvalget. Taksten for en demensplads bliver sat til 1.252 kroner per beboer per døgn.

OK-fonden er en privat nonprofit organisation, der driver et hospice, fire psykiatriske bo- og behandlingssteder samt 15 plejecentre rundt om i Danmark. OK-fonden driver i forvejen to plejehjem i Odense, nemlig Dyruphus og Gurli-Vibeke. Her får fonden henholdsvis 1.176 kroner og 1.186 kroner per beboer per døgn.
Paul Erik Weidemann, direktør i OK-Fonden, afviser, at prisstigning på byggegrunden er årsag til, at Byen for Livet nu skrinlægges. Arkivfoto
Paul Erik Weidemann, direktør i OK-Fonden, afviser, at prisstigning på byggegrunden er årsag til, at Byen for Livet nu skrinlægges. Arkivfoto

OK-Fondens direktør: - Vi tager Odense-takster til Konkurrencestyrelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce