Nytårskur: Odense fejrede sig selv med 1100 gæster og en lille overraskelse

Odense Kommunes nytårskur måtte lukke for tilmeldinger, da cirka 1100 havde meldt sig til. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Nytårskur: Odense fejrede sig selv med 1100 gæster og en lille overraskelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De fleste, der er noget ved musikken - undtagen Iggy Pop selv - var torsdag samlet til Odense Kommunes nytårskur, der blev afholdt i Odeon.

Kender I det, når nogen på forhånd har afsløret, hvad der er i gaven, inden den åbnes? Så er følelsen af udløst spænding bare ikke helt den samme, når papiret tages af.

Sådan var det lidt, da Odense Kommune torsdag i Odeon afholdt en stor og ellers særdeles velkoreograferet nytårskur for at gøre status over året 2017 og se frem mod 2018.

Den store finale - gaven til de fremmødte - skulle være borgmester Peter Rahbæk Juels (S) åbning på scenen af en guldkuvert indeholdende et nyt stort navn til Tinderbox 2018. En kuvert han endda hemmelighedsfuldt havde optrådt med på Facebook i tiden op til nytårskuren for ligesom at gøre det ekstra spændende. Mere om det følger lidt senere.

To politikere med hver sin stil inden for fodbeklædning. Til venstre Mai Mercado (K), til højre Trine Bramsen (S).  Foto: Birgitte Carol Heiberg
To politikere med hver sin stil inden for fodbeklædning. Til venstre Mai Mercado (K), til højre Trine Bramsen (S). Foto: Birgitte Carol Heiberg

Et godt 2017

For først skulle året, der er gået, evalueres, og ifølge både borgmesteren og de fleste andre, der fik ordet, har det været et særdeles godt år for Odense, hvilket en række hårde fakta da også underbygger.

Arbejdsløsheden er - omend den stadig er højere end de fleste steder - på vej nedad for første gang i årevis. Aalborg ligger nu dårligere end Odense på listen over flest ledige, bemærkede Rahbæk Juel. Der bliver investeret milliarder i byen, og robotbranchen, som Odense gennem flere år har satset på at stimulere til at gro i byen - beskæftiger nu 3200 personer. Et stigning på 600 på et år.

Der var også inviteret gæster udefra, som havde pæne ord at sige.

Facebooks irske datacenterchef i Europa, Niall McEntegart havde lagt vejen forbi og kunne berette, af Facebook-byggeriet i Tietgenbyen skrider planmæssigt frem.

I videoklip afspillet på stormskærm med en præcision, som var det en velafviklet udgave af en af de afgørende runder i X Factor, var der ligeledes pæne ord.

Blandt andet fra pensionkassen PFA's topchef Allan Polack, som kunne fortælle, at Odense er "rykket helt frem som et af de steder, vi investerer allermest". Ligeledes var der ros fra Tommy Ahlers fra det såkaldte Disruptionråd, som har til opgave at analysere og komme med forslag til, hvordan Danmark bedst griber mulighederne i den teknologiske udvikling an. Han mener, at måden, byen har skabt rammebetingelser for robotbranchen på, er særdeles vellykket i balancen mellem på den ene side at stimulere og på den anden side ikke overgøde jorden.

På scenen var der politisk debat mellem to fremtrædende fynske landspolitikere, børne- og socialminister Mai Mercado (K) og Trine Bramsen (S). De blev udfordret af de lokale erhvervsfolk i form af adm. direktør Niels Hartvig fra it-firmaet Umbraco, adm. direktør for robotvirksomheden MIR, Thomas Visti, og Kim Birkerød, der er adm. direktør i håndværkerfirmaet Guldfeldt.

Her dukkede en kritisk bemærkning op fra Thomas Visti angående den nødlidende kollektive trafik i Odense, der betyder kun én bus i timen til hans virksomhed.

Niels Hartvig brugte en del taletid på at være kritisk over for tonen i udlændingedebatten, som, mener han, bærer en del af ansvaret for, at han oplever det som svært at rekruttere arbejdskraft fra udlandet. Den påstand kastede klapsalver fra salen af sig, men mødte ikke stor forståelse hos politikerne.

Niall McEntegart, Facebooks datacenterchef i Europa, gav en overordnet status på Facebooks byggeri i Odense. Planen om at åbne i år 2020 ser indtil videre ud til at holde.  Foto: Birgitte Carol Heiberg
Niall McEntegart, Facebooks datacenterchef i Europa, gav en overordnet status på Facebooks byggeri i Odense. Planen om at åbne i år 2020 ser indtil videre ud til at holde. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Guldkuverten

I pausen var der traditionen tro lidt at spise og drikke, og det foregik i Odeons foyer.

Men hvis nogen siden skulle finde på at rejse kritik af, at der bruges penge på sådan en kommunal nytårsfest, så skyldes det i hvert fald ikke udgifterne til pindemadder. For de slap hurtigt op, og det var ikke alle de cirka 1100 gæster lige tilfredse med, kunne det høres rundt omkring. På det tidspunkt var det også blevet sidst på eftermiddagen.

Heldigvis var der jo guldkuverten som den store dessert. Det hele var planlagt og blev sat i scene på bedste vis. Borgmesterens facebook-teaser blev vist på storskærm, og spændingsniveauet omkring det nye store Tinderbox-navn blev skruet op.

Der var bare lige den hage ved det, at nyheden allerede tidligere på dagen - muligvis ved en fejl, da historien var klausuleret til klokken 18 - havde ramt offentligheden via den tidligere Tinderbox-talsmand Morten Hopballe, der er redaktør og skribent for netsiden MigogOdense.dk, som havde sendt nyheden ud.

Det lod Peter Rahbæk Juel sig nu ikke mærke af. Guldkuverten blev åbnet helt i overensstemmelse med manuskriptet, og frem på storskærmen tonede en legende:

Iggy Pop er navnet, som festivalgæsterne får mulighed for at opleve i Tusindårsskoven til sommer.

Til nytårskuren mødes især politikere, embedsfolk, folk fra kulturen og erhvervslivet. Her Niels Thorborg, OB-ejer og koncernchef i 3C Holding. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Til nytårskuren mødes især politikere, embedsfolk, folk fra kulturen og erhvervslivet. Her Niels Thorborg, OB-ejer og koncernchef i 3C Holding. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Nytårskur: Odense fejrede sig selv med 1100 gæster og en lille overraskelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce