Nyt træningshold: Indvandrerkvinder motionerer sig sundere

- Pas på, at du ikke står helt fremme på foden, men gå i stedet lidt tilbage på hælen inden du bøjer i knæene, dirigerer den højgravide fysioterapeut Stephanie Thulstrup. Hun har sammen med Stine Petersen, også fysioterapeut, startet træningstilbuddet Motion og Velvære for Indvandrerkvinder i Odense. Foto: Vibeke Volder

Nyt træningshold: Indvandrerkvinder motionerer sig sundere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fællesskab, vægttab og færre smerter er grundene til, at indvandrerkvinder i Odense er glade for forsøgsprojektet "Motion og Velvære", som to fysioterapeuter har startet. - Vi kan mærke, at de har manglet et tilbud kun for kvinder, siger fysioterapeuterne.

Blandt motionscykler og yogamåtter i et lille træningscenter i Korsløkkeparken i Odense giver en gruppe kvinder den gas med blandt andet elastiktræning og squat-øvelser. Normalt plejer de at være ni på holdet, men på grund af påsken har flere meldt afbud til dagens træning.

- Pas på, at du ikke står helt fremme på foden, men gå i stedet lidt tilbage på hælen inden du bøjer i knæene, dirigerer den højgravide fysioterapeut Stephanie Thulstrup. Hun har sammen med Stine Petersen, også fysioterapeut, startet træningstilbuddet Motion og Velvære for Indvandrerkvinder i Odense.

Det er et etårigt forsøgsprojekt, som skal give indvandrerkvinder i Odense lyst til at bevæge sig og gennem fysioterapeutisk træning hjælpe dem af med livsstilsygdomme, som diabetes og forhøjet blodtryk.

- Kvinderne er mellem 30-70 år. De har alle kroniske sygdomme - forhøjet kolesterol, gigt, diabetes, og mange døjer også med knæ- eller rygsmerter. Vi har fået fat i dem, som er gået lidt tabt i systemet, fordi de har så mange smerter i kroppen, at de er blevet sygemeldt eller ikke kan være andre steder end derhjemme, fortæller projektleder og fysioterapeut Stephanie Thulstrup.

Motion og Velvære for Indvandrerkvinder
Motion og Velvære for Indvandrerkvinder er et etårigt træningsprojekt for indvandrerkvinder i Odense.

Formålet med projektet er at vise indvandrerkvinder vigtigheden af at dyrke motion og spise sundt og give dem lyst til at bevæge sig.

Fysioterapeut Stephanie Thulstrup har taget initiativ til projektet, som hun har startet i samarbejde med fysioterapeut Stine Petersen og Fysio Danmark Odense.

Projektet har to hold, et i Korsløkkeparken og et i Vollsmose, der indtil nu har trænet tirsdage og torsdage. Fremover vil hvert hold træne en gang om ugen.

Til september udløber forsøgsprojektet, men på grund af stor efterspørgsel arbejder Stephanie Thulstrup og Stine Petersen på at etablere det fast, enten ved hjælp af Odense Kommune eller en anden samarbejdspartner.

Træningen er gratis, dog har kvinderne betalt et mindre beløb, som dækker indkøb af træningstrøjer og diplom.
- Vi kommer til at kende hinanden rigtig godt, og de har stor tillid til os. De spørger til kvindeting, og vi har blandt andet talt om bækkenbundsøvelser og graviditet, fordi de har spurgt ind til, om jeg ikke skal passe på med at træne, nu hvor jeg er gravid, siger Stephanie Thulstrup (til venstre), som afkræfter den myte. Foto: Vibeke Volder
- Vi kommer til at kende hinanden rigtig godt, og de har stor tillid til os. De spørger til kvindeting, og vi har blandt andet talt om bækkenbundsøvelser og graviditet, fordi de har spurgt ind til, om jeg ikke skal passe på med at træne, nu hvor jeg er gravid, siger Stephanie Thulstrup (til venstre), som afkræfter den myte. Foto: Vibeke Volder

Fællesskab, knibeøvelser og planken

Tirsdag svarer kvinderne på holdet, at det er alt lige fra vægttab og færre rygsmerter til det sociale fællesskab, som giver dem lyst til at snøre træningsskoene hver tirsdag og torsdag.

- Jeg træner her, fordi jeg har mange problemer med min arm, min ryg og mine skuldre, og det hjælper rigtig meget - jeg har færre smerter. Stephanie og Stine viser os, hvordan vi skal gøre, så vi ikke laver øvelserne forkert - for eksempel når vi laver planken, så må vi ikke tage vores mås op, griner 59-årige Begum fra Pakistan.

Selvom de alle har boet i Danmark mellem 20 og 36 år, fortæller de, at de ikke har haft mulighed for at træne på et rent kvindehold - før nu.

- Jeg har det meget bedre, hvis jeg kun træner sammen med andre kvinder, for jeg føler mig fri, og jeg er ligeglad med, hvordan jeg ser ud, og hvordan jeg klæder mig, siger 32-årige Fatima fra Afghanistan, som er glad for det sociale sammenhold.

- Vi taler meget sammen, når vi træner, og jeg har sagt til Stephanie, at når hun har fået sin baby, så er hun velkommen til at komme på besøg og spise god mad.

Udover motion og kost har fysioterapeuterne opdaget, at kvinderne har mange spørgsmål, som de kan få svar på her.

- Vi kommer til at kende hinanden rigtig godt, og de har stor tillid til os. De spørger til kvindeting, og vi har blandt andet talt om bækkenbundsøvelser og graviditet, fordi de har spurgt ind til, om jeg ikke skal passe på med at træne, nu hvor jeg er gravid, siger Stephanie Thulstrup, som afkræfter den myte.

Håber at kunne fortsætte

Forsøgsprojektet udløber til september, men efterspørgslen har været så stor, at Stephanie Thulstrup og Stine Petersen gerne vil fortsætte træningen.

- Vi kan mærke, at de har manglet et tilbud kun for kvinder, og mange vil gerne træne. Vi har faktisk været nødt til at sige nej til nogle på et tidspunkt, fordi der ikke var plads på holdet. Når de, der træner her, fortæller om det til deres veninder, så spreder det sig som ringe i vandet, og det er tydeligt at der er et stort behov, siger Stine Petersen.

Nyt træningshold: Indvandrerkvinder motionerer sig sundere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce