UHELD: For anden gang er børn kommet til skade på svævebane. Dreng brækkede begge arme
DYRUP: En forholdsvis ny svævebane på en Kompan-legeplads i Åhaven ved Dyrup har nu indenfor kort tid været skueplads for to faldulykker, hvor børn er kommet til skade.Ved det seneste styrt fra svævebanen brækkede seks-årige Joakim Schönwald begge arme to dage efter, familien var flyttet til området.Moderen Lizetta Schönwald mener, at det meget hårde jord- og græsunderlag under banen er en medvirkende årsag til, at sønnen kom så alvorligt til skade.

Fire med på én gang

Hun fortæller, at uheldet skete den 16. juli, hvor Joakim var på legepladsen sammen med hendes egen søster på 13 år. Pigen gik kortvarigt hjem for at hente familiens hund, og i mellemtiden tog en kvinde, som familien ikke kender, tre børn med op i svævebanen på én gang - heriblandt Joakim.Ved turens afslutning giver svævebanen et ryk, og kvinden mistede grebet om Joakim, som fløj nogle meter, før han ramte jorden.- For det første er det helt uforsvarligt af en voksen at tage så mange børn med op i svævebanen. Og for det andet er jeg dybt rystet over, at de to voksne, der var til stede, ikke hjalp min søn, selv om han græd. Han måtte rejse sig op ved hjælp af to brækkede arme og gå alene hjem, fortæller Lizetta Schönwald.Hun har klaget til Odense Andelsboligforening, som har det daglige ansvar for legepladsen, fordi hun mener, at ulykken måske var blevet mindre alvorlig, hvis svævebanen var forsynet med et blødere faldunderlag som for eksempel grus.- Jorden er så hård som beton derude, siger moderen.Inspektør Ejner Jørgensen fra boligforeningen oplyser, at han har kontaktet legeredskabsvirksomheden Kompan i Ringe på grund af uheldet.- Vi har fået at vide af Kompan, at der ikke ifølge de gældende regler skal være et mere eftergivende underlag. Men vi har bedt dem om at tage stolen på svævebanen ned indtil videre. Og så venter vi på et udspil fra Kompan, siger Ejner Jørgensen.

- Lever op til standard

Ifølge direktøren for Kompans salgsselskab Nordic, Mads Quistgaard, lever fald-underlaget med jord og græs op til den gældende europæiske standard.- Vi mener, at uheldet er hændeligt, og svævebanen er sikker. Vi kan som verdens største legeredskabsvirksomhed slet ikke leve med, hvis vores produkter ikke var sikre. Vi lever først og fremmest af børns sikkerhed, siger Mads Quistgaard.- Vi vil dog råde vores kunde (boligforeningen, red.) til at lægge noget løst faldunderlag under banen for at vise konduite overfor brugerne. Men hvad boligforeningen gør for at forbedre sikkerheden, har vi reelt ikke noget at gøre med, tilføjer han.

Fik trykket ribben

Det første uheld på svævebanen skete i maj måned i år, hvor en pige fik trykket nogle ribben ved et fald fra banen. Årsagen til styrtet var en bristet kæde, og Kompan påtog sig hele ansvaret for uheldet, som stammede fra en produktionsfejl på firmaets produktionsvirksomhed i Holland.Uheldet gav anledning til en kontrol af samtlige Kompan-svævebaner opstillet i Danmark.Lizetta Schönwald har taget kontakt til kommunens park- og vejafdeling for at få sikkerhedskravene afklaret.Sektionsleder i parksektionen, Kirsten Lund Andersen, oplyser, at Odense Kommune i almindelighed sørger for faldunderlag som for eksempel grus, når der er tale om en faldhøjde på over en meter.- Det synes vi er det sikreste, fastslår hun.Svævebanen i Dyrup overstiger en meter.

Vil skære wiren over

Lizetta Schönwalds mand, Tim Schönwald, er godt træt af balladen med svævebanen.- Hvis de sætter stolen op igen uden at anlægge et ordentligt faldunderlag, skærer jeg stålwiren over. Og jeg bliver ved, indtil det er i orden, siger han.
  • fyens.dk