Nye regler kan være på vej

Dette er lokalet på Rødegårdsvej, Ønskebørn ønsker at flytte til. Men det må butikken ikke. I hvert fald ikke, hvis den spørger pænt på forhånd. Foto: Svalebøg.

Nye regler kan være på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense Kommune pusler med en revision af kommuneplanen, og nye vilkår for butikker bag Rosengårdscentret og Bilka kan komme til at indgå.

Hidtil har det været den såkaldte planlov, som har fået skyld for at være skyld i de til tider noget uforståelige regler, der gør sig gældende i bl.a. området bag Rosengårdcentret og Bilka i Odense.

Her kan man opleve, at to butikker, der ligger ved siden af hinanden, i nogle tilfælde ikke må sælge de samme ting. Og det er også de inddelinger i zoner med forskellige rettigheder, som er årsagen til, at Ønskebørn i dag ikke kan få lov at flytte til det lokale til Rødegårdsvej, butikken har haft kig på.

Men der kan være ændringer på vej, oplyser By- og Kulturforvaltningen.

For med den seneste ændring af planloven fra sidste år, er båndene for, hvad kommunen må og ikke må, blevet løsnet i nogen grad. Det kan få betydning i forbindelse med en kommende revision af kommuneplanen om cirka et år, oplyser Byplan, der dog ikke kan sige noget mere specifikt på nuværende tidspunkt, da det er ved at blive undersøgt, hvad der er muligt.

Hos Byggesag, der står for at administrere de nuværende regler, har man i øvrigt begrænsede muligheder for at håndhæve bestemmelserne i kommuneplanen omkring, hvilke butikker, der må hvad. Det fremgår af et svar dateret 4. oktober fra Byggesag til advokat Eva Kaya, der repræsenterer børneudstyrsforretningen Ønskebørn, avisen har fået aktindsigt i.

Hvad er planloven?
Planloven stammer fra 1992, og den sætter den overordnede ramme for den fysiske planlægning for arealanvendelse i Danmark og er en væsentlig del af rammen for vækst- og udviklingsmuligheder i hele landet.Planloven bygger på en opdeling af landet i zoner: Landzone, kystnærhedszone, byzone og sommerhusområder, og indeholder forskellige regler for disse zoner om blandt andet udlæg af sommerhusområder, planlægning til detailhandel (fx butiksstørrelse og placering) samt byggeri og udvidelser i landdistrikter og de mere kystnære områder.

Senest er planloven ændret i juni 2017. Den moderniserede planlov giver virksomheder, borgere og kommuner bedre muligheder for at skabe vækst og udvikling i hele Danmark, samtidig med, at den værner om et godt miljø og en righoldig natur.

Kilde: Erhvervsministeriet

Advokaten skrev i september til Odense Kommune på vegne af Ønskebørn for at gøre opmærksom på, at konkurrenten Kære Børn efter Ønskebørns opfattelse ikke lever op til, at butikken ligger placeret i området for "særligt pladskrævende varer".

Men dels er det ikke Odense Kommunes opfattelse, at Kære Børn ikke overholder bestemmelserne om pladskrævende varer, fremgår det af svaret.

Og dertil kommer, at det er kommunens opfattelse, at kommunen faktisk ikke kan håndhæve kommuneplanens krav om, at Kære Børns bygning alene må anvendes til salg af pladskrævende varer. Selv ikke, hvis der foregik noget, der ikke måtte foregå.

Dette skyldes, "at kommuneplanens bestemmelser ikke i sig er retligt bindende for ejere og brugere af ejendommen", fremgår det.

Avisen har kontaktet kontorchef i Byggesag, Brian Brandt Bundsgaard, for at få en forklaring. Han bekræfter, at kommunen reelt ikke kan håndhæve bestemmelserne, hvis der ikke skal ansøges om byggetilladelse ved indflytning, og der ikke er lavet en lokalplan for området, hvilket der f.eks. ikke er i det konkrete tilfælde med Kære Børn.

- Når der ikke er en lokalplan, så kan man godt etablere sig et sted, der er udlagt til noget andet i kommuneplanen, siger han.

Og sælge noget andet end det, man må, uden I som kommune kan gribe ind?

- Ja. Det, der er vigtigt at forstå, er, at en kommuneplan alene binder kommunen, ikke borgere og virksomheder. Hvis kommunen vil binde borgerne til det, der står i kommuneplanen, så skal kommunen lave en lokalplan.

Ikke bindende

Ifølge Brian Brandt Bundsgaard Betyder det, at en butik i princippet godt kan etablere sig i et område, selv om den type butik ifølge kommuneplanen slet ikke må ligge der.

- Hvis der ikke er en lokalplan, og det ikke kræver en byggetilladelse, så ja. Sådan er juraen, svarer han.

Så er rådet til en butik, der har svært ved at finde et sted, hvor den må være, at den blot skal sørge for, der ikke er en lokalplan, og at der ikke kræves byggetillladelse. Så kan den bare flytte ind, uden kommunen kan gøre noget ved det bagefter?

- Det råd vil jeg selvfølgelig ikke give.

Men det er sådan, det er?

- Det er sådan, juraen er.

Betina Winther fra Ønskebørn har da også allerede været ude i overvejelser omkring, om hun skal lade være med at spørge om lov og satse på, det går.

- Det er klart, at det kan jeg i sidste ende blive nødt til. Men det bryder jeg mig dybest set ikke om. Jeg vil gerne have, det foregår efter reglerne, og at der er styr på det, siger hun.

Nye regler kan være på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce