Ny spareplan: Børnehuse kan få kortere åbningstid og færre pædagog-uddannede voksne

Der kan blive længere mellem de pædagog-uddannede medarbejdere, der tager sig af børnene i Odenses børnehaver og vuggestuer. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Ny spareplan: Børnehuse kan få kortere åbningstid og færre pædagog-uddannede voksne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børne- og ungeområdet skal have gavn af den store omprioritering til velfærd, men slipper ikke for også selv at bidrage med millioner. Sammen med et effektiviseringskrav svarer det til, at 50 fuldtidsstillinger bliver nedlagt. - Det må kunne gøres bedre, lyder det fra BUPL.

Mens børnenes forhold i landets daginstitutioner diskuteres og fylder i folketings-valgkampen, lægges der nu op til besparelser netop dér i Odense.

Der skæres en time af børnehusenes ugentlige åbningstid, og færre voksne i vuggestuer og børnehaver skal have en pædagog-uddannelse.

Desuden forsvinder heldagsskolen i Vollsmose, færre børn skal have udsat deres skolestart, tilskuddet til feriekolonien Opad for børn med særlige behov halveres, ligesom sundhedsplejersker og psykologer vil have mindre tid på skolerne.

Sådan lyder et udpluk af de i alt 40 spareforslag, politikerne i Børn- og Ungeudvalget tirsdag skal diskutere.

For selv om børne- og ungeområdet er blandt de største modtagere af den i alt 200 millioner kroner store omprioritering til velfærd, så skal forvaltningen også bidrage med besparelser: Det er 14,1 millioner kroner - heraf otte millioner alene på administration - og dertil kommer et såkaldt effektiviseringskrav på 13,9 millioner. I alt skal der altså skæres 28 millioner kroner af Børn- og Ungeforvaltningens samlede budget på godt tre milliarder.

Hos BUPL Fyn er formand Rikke Hunsdahl alt andet end imponeret.

- Hele borgmesterens fortælling om, at det er en omprioritering for at sikre det nuværende velfærdsniveau til det stigende antal børn, ryger på gulvet med et ordentlig brag, mener hun.

- For nej, det bliver ikke det samme niveau, når man skærer i åbningstiden og sparer både på fagligheden og ledelse. Så bliver det ikke et omprioriteringskatalog, men et sparekatalog, konstaterer Hunsdahl:

- Jeg er med på, at det er svært, men det må kunne gøres bedre.

Over 200 stillinger forsvinder
På grund af et stigende antal både børn og ældre har prognoser og beregninger vist, at der i Odense frem mod 2028 vil mangle op mod en halv milliard kroner årligt til skoler, dagtilbud og ældrepleje.Det har fået Økonomiudvalget til i første omgang at beslutte, at der i forbindelse med budgetforhandlingerne i september skal omprioriteres 200 millioner årlige kroner til velfærd fra næste år.

60 millioner kroner skal spares på administrationen, hvor cirka 100 medarbejdere skal fyres, mens 140 millioner skal hentes på blandt andet kulturområdet, vækstinitiativer, fritidsområdet og vedligeholdelse af bygninger og veje.

I denne uge skal flere af de politiske udvalg drøfte de mere konkrete spare- og omprioriteringsforslag. Samlet set betyder forslagene, at omkring 213 kommunale fuldtidsstillinger bliver nedlagt.

Derudover har politikerne nedsat en velfærds-task force, der skal finde svar på, hvordan der på længere sigt kan sikres velfærd til den stigende mængde børn og ældre. Odense Kommune har i år et samlet budget på 12,3 milliarder kroner.

Ingen rådmands-kommentar

Politikerne i Børn- og Ungeudvalget har i maj haft indledende snakke om besparelserne og har i den forbindelse hevet flere af forvaltningens forslag ud med et "det vil vi ikke være med til".

Blandt de forslag, der altså ikke ser ud til at blive virkelighed i denne omgang, er flere spareoplæg, som tidligere har været i spil.

Det gælder for eksempel tilskuddene til fri- og privatskolernes forårs-sfo, skolehaverne, fodboldskolen i Vollsmose, sportsklasserne på Hjalleseskolen og Provstegårdskolen, ligesom politikerne heller ikke vil pålægge lærerne at bruge mere af deres arbejdstid på at undervise.

De endelige beslutninger om spareforslagene i de enkelte forvaltninger bliver først truffet i forbindelse med budgetforhandlingerne efter sommerferien. Bliver Børn- og Ungeforvaltningens bidrag nogenlunde, som det er lagt frem nu, svarer det til, at cirka 50 fuldtidsstillinger forsvinder.

Hvor mange af de omprioriterede millioner, der derefter lander i Børn- og Ungeforvaltningen, er endnu ikke afgjort.

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) ønsker ikke før tirsdagens udvalgsmøde at kommentere forslagene.

Ny spareplan: Børnehuse kan få kortere åbningstid og færre pædagog-uddannede voksne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce