Ny forskning fra SDU: Fremtiden fyldes af enker med dårligt helbred

Virginia Zarulli har forsket i forskellen på mænds og kvinders levealder. Studiet konkluderer entydigt, at kvinder under selv barske forhold lever længere end mænd. Privatfoto

Ny forskning fra SDU: Fremtiden fyldes af enker med dårligt helbred

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyt forskningsprojekt fra SDU viser, at selv når mennesker bliver udsat for de værst tænkelige levevilkår og sygdom, overlever kvinder længere end mænd. Det får stor betydning for befolkningssammensætningen i fremtiden.

Kvinder lever længere end mænd i stort set samtlige lande i hele verden. Om kvinder også lever længere under ekstreme livsvilkår har adjunkt Virginia Zarulli, Forskningsenheden for Epidemiologi, Biostatistik og Biodemografi, sammen med kolleger ved Syddansk Universitet undersøgt og skrevet om i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

For at svare på spørgsmålet om kvinder klarer vanskelige vilkår bedre end mænd, har Virginia Zarulli analyseret data for syv historiske befolkningsgrupper, hvor den forventede levealder var ekstremt lav - under 20 år. De analyserede befolkningsgrupper er slaver i Trinidad og frigivne amerikanske slaver i Liberia i begyndelsen af det 19. århundrede, den svenske, irske samt ukrainske befolkning under hungersnøden i henholdsvis 1772 til 1773, 1845 til 1849 og 1933 samt den islandske befolkning under mæslingeepidemien i 1846 og 1882.

- Vi undersøgte netop disse befolkningsgrupper på grund af de ekstreme forhold, som de blev udsat for. Herved kunne vi få svar på, om kvinder overlevede bedre end mænd under hungersnød og sygdom, fortæller Virginia Zarulli.

Slaver blev i gennemsnit to år

Under de ekstreme livsvilkår, som var til stede hos alle de analyserede befolkningsgrupper, var den forventede levealder for kvinder stadig højere end for mænd, og kvinderne kunne forvente at leve 0,5 til 3,5 år længere.

Det var også tilfældet for gruppen med den lavest kendte forventede levetid fundet hos mennesker, nemlig de frigivne amerikanske slaver i Liberia, som havde en forventet gennemsnitlig levealder på bare to år.

I alle befolkningsgrupper var den primære årsag til forskellen i levealder for mænd og kvinder store forskelle i børnedødeligheden. Ifølge forfatterne peger resultaterne på, at kvinders fordel i forhold til overlevelse har betydelige biologiske årsager, som påvirkes af sociale og miljømæssige faktorer.

- Når nyfødte piger har en bedre overlevelse end nyfødte drengebørn, tyder det på, at det er en biologisk effekt frem for et resultat af sociale forhold. Den grundlæggende biologiske forskel i overlevelse bliver selvfølgelig påvirket af sociale forhold og det miljø, man opholder sig i. Men resultaterne peger på en stærk biologisk forklaring bag forskellen i mænd og kvinders overlevelse, siger Virginia Zarulli.

Resultaterne af undersøgelsen er med til at belyse, hvorfor kvinder lever længere end mænd på trods af, at de har et dårligere helbred - en af grundene til, at mange aldringsforskere spår om en fremtidig befolkning domineret af et stigende antal enker med dårligt helbred. Kvinder er nemlig generelt mere syge end mænd, men har en lavere dødelighed.

Ny forskning fra SDU: Fremtiden fyldes af enker med dårligt helbred

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce