Cafe og restaurant på bankhjørnet Vestergade-Sprogøes Plads er klar til juleslutspurten i Odense city.

Deliktas disker op med delikatesserne, når han slår kronbladene ud til sin største forretning til dato. Café og Restaurant Vivaldi får sit flagskib på hjørnet af Vestergade og Ove Sprogøes Plads, og selv om der er rå gulve, manglende varme, vægge uden puds og det, der for alle andre mere ligner en byggeplads end et færdigt hus, så vil de første gæster kunne deltage i åbningen om 14 dage.

Årstid for Vivaldi

Den første Vivaldi åbnede i 1999.

Chibo Deliktas ændrede sin blomsterforretning Vivaldi til en café. Det var i Slagelse, hvor Vivaldi-koncernen i dag administrerer 16 caféer og restauranter fordelt ud over landet. Flest på Sjælland. I bl. a. København, Frederikssund, Hillerød og Holbæk. I Jylland i Esbjerg, Fredericia og Vejle. Nu åbnes den 16. i rækken i Odense. Det sker medio december. Som Café og restaurant. Med åbent til ganske sent. Fredag-lørdag til cirka 02 nat. Ellers vil der været åbent fra 10-23.

Sandwich, brunch, pizza og enkle frokostretter. Aftenen med større menukort og egentlige hovedrettet med dyre kødudskæringer i fokus. Mulighed for selskaber. Også for catering til festen. Privat eller i firmaet.

Vivaldi-koncernen er opkaldt efter blomsterbutikken, som igen har taget sit navn fra Antonio Vivaldi, italiensk komponist født 1678 og mest kendt for "De fire Årstider" - passede til blomsterne - og nu er restauranter med fire årstider, han lægger navn til.

Hjørnet i city runder Vestergade og Oove Sprogøes Plads på den vestlige side. Her har været andre pengeinstitutter. Sydbank fraflyttede stedet i august i år til fordel for et rødt murstensdomicil på hjørnet af ringvejen og Sdr. Boulevard.

Deliktas hedder også Chibo, og han er iværksætteren, som nu er klar med sit 16 led i kæden af restauranter, som tilbage i 1999 startede med en blomsterforretning i Slagelse. Den blev efter kort tid til en mere fornuftig forretning, da tulipaner, roser og rokokobuketter blev skiftet ud med sandwich, salater og grill. At han ramte plet, gav den tyrkisk fødte forretningsmand og restauratør blod på tanden, og den ene Vivaldi efter den anden har siden slået rod rundt omkring i landet. Tættest på Odense er Vejles og Fredericias Vivaldi'er, og det har ærgret Deliktas, at han ikke for længst har fået fat i en adresse i den fynske hovedstad.

En realiseret drøm

- Det handler om beliggenhed og det rigtige produkt. Jeg har tit været i Odense, og bankhjørnet har jeg altid været vild med. Det ligger lige i hovedstrøget og runder ned mod Jernbanegade. Der er mange kvadratmeter, det er et dejligt hus, som odenseanerne kender, og jeg har haft lagt billet ind på stedet i lang tid. Nu ville banken flytte, og så blev vi kontaktet af Karsten Bill Rasmussen. Han kunne se os som lejere i stueplan og på førstesalen. Resten af huset, kunne han bruge til lejligheder. Det er en drøm, at jeg får realiseret her midt i Odense, fortæller Chibo Deliktas.

- Faktisk blev jeg ringet op, mens jeg var på en weekendtur i Tyskland. Jeg spurgte, om jeg skulle vende om og komme med det samme, eller det kunne vente til mandag. Karsten mente nok, at de kunne vente til mandag. Sådan blev det, og nu er vi snart så langt, at banken kan åbne igen. Nu som restaurant i to etager. Med plads til op mod 400 gæster samtidig. Gårdservering og cirka 150 sommerpladser på gågaden kommer oveni, og det gør et helt særligt selskabslokale i kælderen også, fortæller Anders Nicolaisen, administrerende direktør for Vivaldi-kæden.

Det særlige lokale er den bankboks, som har passet på kundebokse. Der er to tyve centimeter tykke ståldøre, som får tankerne til at flyve i retning af den nærliggende Ove Sprogøes Plads. Hvorfor? På grund af Sprogøes glansrolle som Egon Olsen, pengeskabstyven over dem alle.

Mosaik i bankboksen

- Vi bevarer det originale mosaikgulv. Stuk i loftet og de betonreoler, som kundeboksene har stået i. Måske er det ikke helt for de klaustrofobiske personer, men begge boksdøre vil blive fikseret i åben position, fortæller direktøren.

- Hvorfor skal det være så besværligt at genåbne en restaurant i et lokale, hvor der har været både skranker og kundebetjening?

- Vores behov er hele anderledes. Det er rigtigt, at der kommer folk ind, men det er ikke med pengeforretninger. Vi skal have vores eget udtryk, og det er f. eks. lofter med firkantet mønster, åbne panoramaglas til gaden, gennembrud mellem etagerne og vores særlige blomstermotiver, fortæller Anders Nicolaisen.

Og så er det i bund og grund en helt anden forretning, som kræver et stort køkken, køl og frost, personaleplads til 60-70 medarbejdere. Bad og garderobe. I kælderen kommer gæsterne også til at nyde godt af det kvalitetsniveau, som banken har været garant for. Der er marmorgulve, og trappen mellem etagerne er er i stål og specielt designet til bygningen. Den kan også genbruges.

- Morten Maler - vores huskunstner - har fabuleret over blomstermotiver. Det er udsmykning ved trappen og baren. Det er inspireret af nogle vægmalerier, jeg fandt og fotograferede i USA, fortæller Deliktas.

Glasdøre til strøget

- Vivaldi rækker ud til familier, som passerer i gågaderne. Vi har café-sortiment (brunch) og satser mest på det i løbet af dagen. Hen under aften kommer der spisekort med dyre kødudskæringer og finere menukort. Typiske gæster kunne være folk, som er i byen i en eller anden anledning. Alene eller i et større eller mindre selskab. Konceptet er som udgangspunkt, at man bestiller maden i baren og tager sine drikkevarer med. Maden serveres ved bordene, fortæller Anders Nicolaisen.

Der vil alle dage været åbent fra 10-23. I weekende nlidt længere. Lørdag og søndag måske til cirka 02-03.

- Vi satser også på et publikum, der kommer sent og skal have drinks. Der vil være en DJ, som sørger for behagelig musik og tilpasser sig det aktuelle besøg, fortæller direktøren.

Ombygningen har været omfattende men ikke mere udfordrende, end det var ventet.

- Det er altid en stor opgave at brække gennem etager. Vi har bestræbt os på at lave renovering og tilpasning i bygningens ånd. Der er selvfølgelig lavet om, men f. eks. vil der udadtil ikke være mange forskelle. Facadevinduerne erstattet af buede glasdøre, som kan foldes til side. Og i vinduesåbningerne er det kun pudset murværk, som er væk, fortæller Vivaldi-direktøren.

Den første Vivaldi-butik i Slagelse er i dag afhændet. Den drives som selvstændig café, og Deliktas og Nicolaisen koncentrerer sig i stedet om at køre deres restaurantkæde.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og reporter hos Jysk Fynske Medier. Fyens Stiftststidendes Odense-redaktion. Interview og reportage. Tager også en del billeder og film.

Mere om emnet

Se alle
11
Café Vivaldi: Stor café-kæde rykker ind i Sydbank

Café Vivaldi: Stor café-kæde rykker ind i Sydbank