Nu kan man se forskel på partierne igen


Nu kan man se forskel på partierne igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er noget af en bombe, borgmester Anker Boye lader detonere ved at foreslå en stigning af kommuneskatten i Odense på ét procentpoint - til 25,5.

Ikke i nyere tid har der i byrådet været uenighed om, hvad skatteprocenten i Odense skal være. Men det er der så sandelig nu.

Det blå mindretal er lodret imod at hæve skatten, og derfor bliver resultatet til sin tid, hvis Odense overhovedet får grønt lys til en stigning, at beslutningen skal mosles igennem med et 15-14 flertal i byrådet.

Et flertal er et flertal, men et så spinkelt flertal om et så vigtigt emne som skatten, vil uundgåeligt trække dybe spor mellem rød og blå blok.

Skal man tage de helt store ord frem fra skuffen, kan det være begyndelsen til et paradigmeskift i byrådet.

I hvert fald de seneste 15 år har byrådet ført "konsensus-politik", hvor der har været næsten total enighed om de store linjer, når det angår økonomien.

Kun Enhedslisten har i perioder været imod og årligt krævet skattestigninger og tordnet mod det store flertal, som blev kaldt "de forenede byrådspartier."

Med en rådmandspost til Enhedslisten efter valget i 2013 klingede den krasse kritik af, og de seneste to år har venstrefløjspartiet endda skrevet under på budget-forligene, som opererer med vækstdagsorden, nedsættelse af dækningsafgiften og en uændret skat.

Men nu er der pludselig medvind til og flertal for venstrefløjens ønske om mere i skat, når borgmesteren så markant skifter spor.

Hvis det fører til skarpere kant også i andre væsentlige sager i byrådet, behøver det ikke være negativt.

Det har flere gange gennem de senere år været fremhævet, at det kan være svært at se forskel på de enkelte partier, når de er stort set enige om alt.

Det betyder, at alle står bag de gode beslutninger - men også bag de dårlige - og hvem skal man så stemme på, hvis man er utilfreds?

Et byråd, der oftere ender i tætte afstemninger om væsentlige spørgsmål, kan kun være med til at skærpe de enkelte partiers profiler. Og dermed gøre det lettere for vælgerne at finde ud af, hvor de skal sætte krydset næste gang.

Borgmester Anker Boye er i mange år gået efter det brede samarbejde. Han har utallige gange betonet, at han er "hele byens borgmester" og dermed signaleret, at han også er borgmester for det store mindretal, som de 14 blå mandater udgør.

Det må være slut nu med ønsket om at sætte skatten op.

Og det kan kun tolkes som et udtryk for, at borgmesteren er virkelig presset nu.

At hæve skatten var indtil i går et absolut "no-go" på rådhuset.

Men Odenses økonomiske situation er efterhånden så dårlig, at der åbenbart ikke er andre udveje. Også selv om det koster den brede enighed om den økonomiske politik.

Netop den enighed har fra både blå og rød blok været fremhævet som en væsentlig forudsætning for, at det lokale erhvervsliv og investorer udefra kunne føle sig trygge ved Odense. Fordi alle ville det samme.

Den enighed er der ikke mere. I stedet ser vi fra i dag et dybt splittet byråd på et meget vitalt område.

Nu kan man se forskel på partierne igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce