Den grønne del af Odense skal nu også kunne spises. I city har krydderurter afløst blomster i kummerne og flere steder plantes grønne områder til med frugttræer.

En enkelt tagetes har sneget sig ind i den store blomsterkrukke på Ove Sprogøs Plads lige i hjertet af byen. Men ellers er det bladbeder, palmekål, blomsterkarse, rød grønkål og andre spiselige planter, der har erstattet de normalene planter i de storblomstrende kummer syv forskellige steder i byen. Og det er ikke en fejl.

- Det er første år vi forsøger os med at plante en del af kummerne til med krudderurter og spiselige planter af forskellig slags. Ideen er, at vi ikke bare skal opleve det grønne Odense med øjnene, men også spise en lille bid af byen, som jordbrugsteknolog Trine Ejdrup Nielsen fra Odense Kommune forklarer.

Blomsterkummerne med det spiselige grønt blev plantet til i foråret med hjælp fra elever fra Kold College, og er nu små grønne spiselige oaser. Spisekamre som Trine Ejdrup Nielsen blandt andet var spændt på, om ville få lov til at stå.

For om foråret, når der eksempelvis kommer løgplanter i jorden, så udsættes de indimellem for hærværk i form af natteravne, der trækker planterne op. Og under Blomsterfestivalen i august har man også før oplevet, at hærværk desværre er en faktor, man skal indregne. Men kålen og alle de andre ting står indtil videre urørt hen. Eller næsten. For en enkelt kållarve har tydeligvis en fest lige midt på gågaden. Stikker man næsen helt tæt på den, kan man i øvrigt lugte, at den kun lever af en ting - kål.

Lige kummerne på Ove Sprogøs plads vil Trine Ejdrup Nielsen nu ikke anbefale, at man kaster sig over, hvis man vil tage en bid af byen. Eller den der eksempelvis står ved Odense Katedralskole.

- De kummer, der står herinde midt i byen, ville jeg ikke spise noget fra. Man ved ikke, hvad de har været udsat for om natten, og hvor megen forurening der er i dem. Men vi håber bare at folk får øjnene op for at gå på opdagelse, for der er masser af andre steder i byen, man kan spise direkte fra naturen. Og sikkert mange flere end vi kender til. Og så kunne det jo også være, at man fik øjnene op for at bruge planterne i sin egen have. For eksempel er en plante som blomsterkarse fantastisk flot og kan næsten bruges som en bunddække.

I flere af skovene rundt omkring byen kan man eksempelvis plukke skovmærke, ramsløg og andre planter til at peppe sin mad op med. På en hel række steder i byen er der også både nødder, bær, blommer og frugt der kan plukkes, hvis man kan ellers finde dem. Og der kommer stadig flere til.

- Der er så mange grønne områder overalt i byen, som ikke bliver brugt til andet end at stå og se grønne ud. Derfor er vi i gang med flere steder at plante områder til med frugttræer og buske, hvis det kan lade sig gøre. Det skal være steder, hvor frugten også kan få lov til at falde ned og skabe en ny biodiversitet i området, hvis ikke folk plukker dem, forklarer hun.

Som man kan se på det medfølgende kort til denne artikel, så er der plantet nye frugtræslunde flere steder i kommunen. Blandt andet i de to store skovprojekter i Elmelund Skov og Kohaveskoven, og her skal man måske væbne sig en smule med tålmodighed, inden man går på æble eller blommerov. Der kommer nok til at gå et par år endnu, men med kortet i hånden kan man selv gå på jagt.

Og Trine Ejdrup Nielsen håber at odenseanerne vil tage opfordringen til sig - og måske dele den med hinanden.

- Målet for os er at så mange som muligt bruger de grønne områder, som vi har masser af. Og måske er der nogen der har et godt tip til et sted, som de har lyst til at dele med andre. Det håber vi, for det handler om at bruge sin by og sine omgivelser på en ny måde.

Så værsgo og spis.

  • Thomsen_Erik_(2015)_006

    Af:

    Odenseredaktør på Fyens Stiftstidende Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus juni 1996 Har tidligere skrevet bl.a. bykulturstof og gennem en årrække kriminalstof som kriminalredaktør på avisen. Leder Odense-redaktionens 11 journalister, der hver dag dækker hele Odense Kommune