Nu begynder byrådets egne forhandlinger: Odense-politikere er splittede om ny ghettoplan


Nu begynder byrådets egne forhandlinger: Odense-politikere er splittede om ny ghettoplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uambitiøst, godt, nødvendigt, skuffende. Borgmester og rådmænd er delte i deres holdninger til regeringens 22 forslag til et opgør med ghettoer som Vollsmose. Men Odenses politikere er enige om, at der skal tages fat om ghettoproblemerne, og i næste uge er alle byrådets partier indkaldt til den første af flere forhandlinger om nye, politiske initiativer. De forhandlinger tager blandt andet udgangspunkt i regeringens ghettoplan.

1. Borgmester Peter Rahbæk Juel (S

)

Peter Rahbæk Juel er enig i regeringens ambition om at gøre op med ghettoer. Men han har ikke kun ros til regeringens 22 initiativer. Arkivfoto: Kim Rune

- Jeg deler mange af regeringens ambitioner, men der mangler noget afgørende omkring ressourcer. Statsministeren har været hurtig til at sige, at vi alle skal løfte i flok. Lejerne skal løfte, kommunen skal løfte. Men det eneste, jeg kan se, statsministeren løfter, det er pegefingeren. Der er talt meget om at rive ned - den ambition har jeg også - men regeringen taler ikke om, hvordan beboerne skal genhuses og kommer ikke med nogen finansiering af det. Det er godt, der kommer flere værktøjer til nedrivning, og at vi kan arbejde med midler fra Landsbyggefonden, men det kan ikke være meningen, at det kun er lejerne, der skal betale.

- Vi skal sikre, forandringerne bliver skabt i en god dialog med boligforeninger, beboere, skolebestyrelser og så videre. Det her handler om knap 10.000 mennesker, der bor i Vollsmose, og vi skal skabe en høj grad af forståelse for, hvad det går ud på.

2. By- og kulturrådmand Jane Jegind (V

)

Jane Jegind

- Nu sker der noget grundlæggende anderledes, og der bliver sat reel handling bag ordene. Det bliver ikke længere et spørgsmål om, at kommunerne kan gøre noget. Der skal gøres noget. Det lægger et dejligt præstationspres, og det er nødvendigt. Der er for eksempel et behov for, at ikke flere end 40 procent af boligerne er almennyttige. Det er en meget stor ændring, men der er sat penge af til det, og vi har frem til 2030. Nogle beboere kan måske selv købe deres lejlighed, og så er der mulighed for, at boligselskaberne kan bygge nyt andre steder.

- Det er også dejligt, der bliver sat konsekvent ind for at give børnene en god start på livet. De skal gå i daginstitution, der er begrænsning på, hvor mange børn fra samme udsatte boligområde der kan være i samme institution, og der kommer en sproglig stopprøve i folkeskolen.

3. Ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K

)

Søren Windell

- Planen indeholder mange gode punkter. Den viser, man har taget fløjlshandsken af og går væk fra de tomme ord og rundkredspædagogik. Vi har foreslået nedrivning af boligblokke, og det bliver der nu sat penge af til. Boligforeningerne kan blive tvunget til at se fornuften i det, kan de ikke det, så hjælper regeringen dem, og det hele handler jo om at få en blandet beboersammensætning i Vollsmose.

- Det er også godt, at man tvinger børn i dansk daginstitution, så der kommer en tidlig indsats for at lære dansk. Jeg synes ikke, jeg mangler noget i planen, men jeg er personligt ikke så glad for den del om dobbelt straf i nogle områder. På den måde sætter man et endnu større ghettomærkat på for eksempel Vollsmose, og det gør det endnu sværere at få folk til at flytte dertil.

4. Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R

)

Susanne Crawley Larsen

- Der er især to ting, der springer mig i øjnene i regeringens plan. Det er al den der tvang og fængsel og sanktion. Og så er det en rigtig uambitiøs plan på børnenes vegne. Jeg er skuffet over, at det handler om så få af de tosprogede børn - for eksempel i forhold til forslaget om at tvinge børn i daginstitution, når de er fyldt et år. I Vollsmose er der 25 to-årige børn, der ikke går i vuggestue.

- Men jeg er fuldstændig enig i, at vi har en kæmpe udfordring med, at børnene er bagud sprogligt, når de begynder i skole. Og skal jeg være glad for noget i forbindelse med regeringens plan, så er det, at det måske kan give Odense Byråd modet til at træffe nogle beslutninger, vi ikke har gjort før. Om at sprede børnene. Ikke kun som regeringen lægger op til på daginstitutionsområdet, men også i folkeskolen. Der skal sluges kameler, men jeg kommer ikke til at vente 10 år på, at beboersammensætningen i Vollsmose ændrer sig.

5. Beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF

)

Brian Dybro

- Der er gode elementer i regeringens plan: At vi kan få revet nogle af de store blokke i Bøgeparken ned, så vi får en mere blandet beboersammensætning. Og at der bliver tvungen opskrivning til daginstitutioner, så børnene bedre kan dansk, når de begynder i skole. Men der er noget, der er fuldstændig fraværende i planen: Der mangler en målrettet beskæftigelses- og uddannelsesindsats, der flytter især de unge fra sofaen derhjemme og ud i et job. Det kræver en håndholdt indsats, men regeringen kommer ikke med pengene.

- Det virker også desperat og lyder åndssvagt, at regeringen truer med at sætte skoler under statslig administration. Vi ønsker da alle at gøre op med ghettoerne og gør, hvad vi kan. Men opgaven er ikke nem.

Nu begynder byrådets egne forhandlinger: Odense-politikere er splittede om ny ghettoplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce