På Mediemuseets retro gamer-cafe kan man genopleve og spille 80'ernes computerspil. Her kan man fornøje sig med alt fra Commedore 64 til Super Mario, NES, Sega Mega Drive, Game Boys og diverse video og bip-bip spil.

Hvor sjovt det er at spille computerspil hænger ikke nødvendigvis sammen med, hvor avanceret en teknik, der er brugt til at lave spillet.

Det mener vennerne Mads Ravn Pedersen og Anders Bastrup Kold, der lørdag mødes i Mediemuseets Retro Gaming Cafe på tredje sal på Brandts. Der går ikke mange minutter, efter de er trådt ind i udstillingen, før de har snuppet hver sin controller, og går i gang med et spil Nintendo World Soccer.

På det gamle Bang og Olufsen TV bevæger små klodsede pixelerede mænd sig rundt i mærkelige ryk på, hvad der tilsyneladende er en meget grøn fodboldbane. Tempoet er ikke helt så hæsblæsende som nyere computerspil, og det to rutinerede softwareudviklere kan sagtens tale, mens de spiller.

- Der er også en charme ved, at det er simpelt. Det behøver ikke altid være grafikken, der er fokus på, siger Mads Ravn Pedersen, uden af flytte øjnene fra skærmen.

Det er ikke tilfældigt, at de to venner er dukket op på Brandts for at genopdage barndommens computerspil. De nørder lidt i det til daglig, og særligt Mads Ravn Pedersen har selv en hæderlig samling af gamle spil. Han kan mærke, at interessen stiger på den facebook-side for køb og salg af gamle computerspil, som han administerer.

- Der er 14.000 medlemmer på gruppen nu, og det er gået ret stærkt på det sidste. Jeg tror, det er fordi os, der har spillet det som børn, nu er nået en alder, hvor vi har råd til at begynde at samle på spillene, funderer han.

Sonic og Operation Wolf

Henning Carstens på seks år er blevet fanget af et spil Sonic på en lille computerskærm i den anden ende af lokalet.

Han virker ikke optaget af om det lille blå pindsvin Sonic bevæger sig i en virkelighed, han kan kende. Han skal bare klare sig igennem banerne med hop på tasterne. Computerlyde fra en svunden tid summer fra de mange computere og tv-apparater i lokalet og skaber et finurligt lydbillede.

Hjemme i Søndersø kan Henning godt lidt at spille Mario på sin Wii, men det er også sjovt at lege med lego, synes han.

Bag Henning står hans far Jan Carstens og skyder med en sort plastic-pistol på en lille skærm. Det er det hedengangne spil Opration Wolf, der kører på skærmen.

- Det er fint, at have sønnen med herind. Så kan han se, at det var meget værre i gamle dage, griner Jan Carstens.

Han har ikke travlt med, at hans seks-årige søn skal introduceres til alle de nyeste spil.

- Man behøver jo ikke starte fra toppen, som han siger.

Ligesom der findes independent film - smalle film ofte lavet på små budgetter, så findes der også independent computerspil - eller Indiespil, som de også kaldes, fortæller spil-nørderne Anders Bastrup Kold og Mads Ravn Pedersen.

- Det er ofte spil, der ikke er så dyre, men hvor der er stort fokus på game-playet (selve spillet og dets udfordringer frem for hvor avanceret teknisk og grafisk flot, det er lavet. red). Man kan hurtig blive træt af en flot grafik, men hvis spillet er godt udtænkt, kan man få mange gode timer ud af det, siger Anders Bastrup Kold.

De to synes af indlysende grunde, det er en fin ide, at Mediemuseet har lavet en retro-gamer-cafe.

- Det er fedt, at der også er plads til sådan noget som computerspil. Det har været lidt overset i forhold til, hvad der traditionelt betragtes som kultur, men det er jo hyggeligt og lidt nostalgisk at spille, lyder vurderingen fra Mads Ravn Pedersen.

Mediemuseet kalder Retro Gaming udstillingen for mediearkæologi, som undersøger levn fra fortides medier.

Hvis gæsterne har tid og lyst er der små skemaer ved hver station, som man kan besvare. Svarene vil indgå i Mediemuseets erfaringsindsamling om danskernes medieforbrug.

Mediemuseet har åbent hele vinterferien fra 10 til 16.

  • Jensen_Stine_Jessen_(2015)_024

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Odense. Jeg skriver om stort og småt i Odense Kommune. Mit særlige stofområde er ældre- og handicap-politik. Jeg er uddannet fra Journalisthøjskolen i Århus, og jeg har desuden en bachelor i dansk og statskundskab fra Københavns Universitet. Jeg bor i landsbyen Vindinge uden for Nyborg med min mand og vores tre børn.