FORKLARING: Ung fynbo var meget tavs i retten om sine narkotransaktioner
ODENSE: En del af et større narkokompleks, hvor vidner forsvinder og forklaringer ændres, blev rullet op i Odense i går.

Salg af 425 gram heroin og kokain, og formidling af et fiktivt pengelån på 125.000 kroner. Det var hvad den 33-årig fynske narkohandler Allan Birch Esø stod tiltalt for i retten i Odense.

Manden, der tidligere, udover narkosalg, har ernæret sig ved bådudlejning og salg af brugte biler i bl.a. Davinde, kunne imidlertid ikke erklære sig enig i anklagerens påstande.

Den unge mand havde ellers under en politiafhøring i efteråret erkendt omtalte forhold. Men i retten i går erklærede manden sig uskyldig.

- Jeg ved overhovedet ikke noget om det der, var mandens standardsvar, når anklageren spurgte til handel med stoffer.

Han hævdede, at årsagen til, at han tidligere havde erkendt handel med narko var, at han bare ønskede at få sagen afsluttet.

Luder-lejlighed

Under domsmandssagen, hvor der blev ført fem vidner, kom det frem, at Allan Birch Esø havde lånt en lejlighed i Skibhuskvarteret af en lokal luder, som fik stoffer som huslejebetaling.

Lejligheden, hvor hun ifølge aftalen ikke måtte opholde sig, blev så brugt til handel med narko. Det kom ligeledes frem, at den 33-årige tidligere bilhandler havde forsøgt at sløre sin forbindelse med lejligheden og narkohandelen, som fandt sted tilbage i januar 1997. Iefteråret '97 var Allan Esø i Thailand på ferie, men ved hjælp af en computer forfalskede han datoerne i sit pas, så det så ud som om, han havde været væk i januar.

Den personkreds, Allan Birch Esø omgav sig med i forbindelse med narkohandelen, er berygtede kriminelle med tætte relationer til rockermiljøet.

Seks af disse står tiltalt i den såkaldte rockersag, der tager sin begyndelse i Odense den 15. april og hvor et større kobbel af kendte forsvarsadvokater møder op for at profilere sig i det, der betegnes som en af de helt store narkosager.

Vidner forsvinder

Retten idømte Allan Birch Esø halvandet års fængsel.

Anklager Kirsten Flummer havde anbefalet en straf nærmere de fire år, men hendes bevisførelse blev noget svækket, da retten ikke tillod to væsentlige vidneudsagn.

Det ene vidne, som ifølge anklageren samarbejdede med Allan Esø omkring leverancer og salg, omkom under et ophold i Jylland, hvor han var under politiets vidnebeskyttelsesprogram. Han døde ved en ulykke, hvor han fik knust kraniet.

Den nu afdøde mands kone, som også deltog i salget af narkotika, rejste med Rigspolitiets hjælp ud af landet i foråret, men forsvandt sporløst sidst på året. Og fordi forsvaret ikke har haft mulighed for at stille spørgsmål til de to, nu ikke-eksisterende, vidner, valgte retten at se bort fra de forklaringer, de to personer tidligere har givet politiet.

Allan Birch Esø modtog dommen på de halvandet års fængsel.
  • fyens.dk