Naboer til forurenet gasværksgrund frygter motorsavsmassakre på træer

Det kan koste en del af de eksistsrende træer livet, hvis Odense Kommunes planer om at anlægge en ny park ved Skt. Jørgens Haven føres ud i livet. Arkivfoto: Victoria Mørck

Naboer til forurenet gasværksgrund frygter motorsavsmassakre på træer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Odense Kommune vil fælde de fleste træer ved Skt. Jørgens Haven ned mod Odense Å, lyder det fra foruroligede naboer.
  • Odense Kommune bekræfter, at planen er at fælde træer, men afviser, at der er taget nogen beslutning om antallet.

"Odense Kommune vil i forbindelse med anlæggelsen af (en ny, red.) park fælde alle træerne i Skt. Jørgens Haven."

Sådan lyder et opråb på et interimistisk udarbejdet skilt, der i øjeblik kan ses placeret rundt omkring i området ved Skt. Jørgens Gade i Odense. Samtidig opfordres der til at møde op til et informationsmøde nu på onsdag, hvor Odense Kommune vil fortælle mere om planerne.

Afsenderen af budskabet er nogle af områdets beboere, som er dybt foruroligede over, hvad det er for en plan, Odense Kommune for tiden arbejder med. En af dem er Asger Stuhr, der selv bor på Skt. Jørgens Gade.

- Vi havde møde med kommunens projektleder sidste mandag. Han kunne informere os grundejere med haver ned til det grønne areal om, at alle træer på nær tre egetræer skal fældes, siger Asger Stuhr, der vurderer, at over 60 træer i området dermed er i farezonen.

- Vi taler om måske 100 år gamle egetræer, piletræer og bøgetræer. Det er en forkastelig plan at jævne et så fint og grønt område med jorden.

Projektchef: Ren jord og ny park

Det er landskabsarkitekt Bo Hune fra By- og Kulturforvaltningen, der er den projektchef.

Bo Hune forklarer, at planerne, der arbejdes med, bunder i en politisk beslutning fra sidste år.

Her blev der afsat fire millioner kroner til at få lagt rent jord ud over området og etablere en ny park med bl.a. fitnessredskaber og buske, der tiltrækker sommerfugle. Arealet er i dag forurenet, og forureningen stammer fra et gasværk, der tidligere lå på stedet. Derfor frarådes længerevarende ophold og berøring med jorden.

- Målet med projektet er, at området i fremtiden skal kunne bruges uden restriktioner. Men det kræver, at vi får lagt en halv meter rent jord ovenpå den forurenede jord, forklarer Bo Hune.

Og det er ikke så let at gøre ved de træer, der står i området. De kan nemlig ikke tåle at få lagt en halv meter jord omkring stammerne, tilføjer han.

- Vi forsøger at se på en løsning, hvor man i stedet kan lægge sten ud omkring træerne. Men om vi kan få den løsning godkendt af Region Syddanmark, der er myndighed i sagen, det ved vi ikke endnu.

Bo Hune kan godt forstå, at beboerne begræder eventuel fældning af træer i området.

- Vi deler naboernes synspunkt omkring at bevare så mange træer som muligt. Men omvendt er det også en skam, hvis så fint et område lige ved åen fortsat skal være et sted, man ikke kan anvende uden restriktioner. Både for naboerne, men også for resten af byen, siger han.

Bo Hune bekræfter, at der vil blive fældet træer, men at det blot skulle være tre træer, der får lov at blive stående, er for tidligt at konkludere.

- Det er ikke afgjort, hvor mange træer der skal væk, og vi lytter også til de bekymringer, naboerne har givet udtryk for, understreger han.

Kan gå i gang til foråret

Ifølge Bo Hune er det realistisk, at arbejdet kan gå i gang til foråret, hvis tingene går glat.

Men først skal både Region Syddanmark og Fredningsnævnet dog godkende det projektforslag, som ender med at være i spil. Regionen er myndighed, fordi området er forurenet, og sagen skal forbi Fredningsnævnet, fordi der i givet fald vil være tale om træfældninger inden for åbeskyttelseslinjen.

Hvad sandsynligheden er for, at Fredningsnævnet i sidste ende vil godkende et projekt, tør Bo Hune ikke spå om.

- Vi skal have en dialog med Fredningsnævnet, siger han.

Nabo Asger Stuhr har tænkt sig at kæmpe for områdets træer, slår han fast.

- Enten skal man lade være med at lave området om. Ellers også skal man gøre det ordentligt. Det vil sige på en måde, så man ikke ofrer træerne, siger han.

Informationsmødet om planerne ved Skt. Jørgens Haven afholdes onsdag den 26. september fra klokken 19. Der foregår i ældrecentret Huset på Skt. Jørgens Engen 2.

Naboer til forurenet gasværksgrund frygter motorsavsmassakre på træer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce