Naboer: Et jernstøberi hører ikke hjemme i bymidten

Niels Gertsen og Jesper Nielsen er nervøse for, hvilke stoffer jernstøberiet i Frederiksgade lukker ud i luften over boligområdet.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Naboer: Et jernstøberi hører ikke hjemme i bymidten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KLAGER: Beboere beder om mere tid til at argumentere mod amtets godkendelse

CENTRUM: Tilladelse til en kraftig udvidelse af støbejerns-produktion midt i byen tæt på boliger, dét bør udløse en undersøgelse af, hvordan miljøet i området bliver påvirket.

Det mener to beboere i Georgsgade, som derfor har sendt en indsigelse til Naturklagenævnet over Fyns Amts godkendelse af en større produktion på jernstøberiet Tasso A/S i Frederiksgade.

Nævnet har bedt de to om yderligere argumenter for en VVM-undersøgelse (Vurdering af Virkninger på Miljøet). Men det kan være sin sag midt i sommerferien, så de to klagere - Niels Gertsen og Jesper Nielsen - har nu bedt Naturklagenævnet om mere tid, så de kan nå at få talt med flere naboer i området.

Lige i vindretningen

- For år tilbage havde vi problemer med sorte støvpartikler fra jernstøberiet. Det satte sig i tøj, der hang til tørre, og malingen på udvendigt træværk, fortæller Niels Gertsen.

- Det problem er blevet løst, men hvad falder ellers ned fra himmelen, som ikke lige kan ses med det blotte øje, spørger han.

- Og vi bor lige i den mest dominerende vindretning fra vest.

Også miljøorganisationen NOAH har gjort indsigelse over amtets godkendelse, og den hæfter sig netop ved, at godkendelsen ikke sætter nogle grænseværdier for kræftfremkaldende dioxiner og såkaldte PAH'ere.

Flyt jernstøberiet

Godkendelse af en kraftig produktionsudvidelse er en side af sagen. En anden er, at Niels Gertsen og Jesper Nielsen slet ikke mener, at et jernstøberi hører hjemme midt i byen tæt på boliger. Virksomheden burde efter deres mening flyttes til et industriområde.

- Selve grunden ligger også så attraktivt for nyt boligbyggeri, at et salg sagtens må kunne betale en udflytning, siger Niels Gertsen.

Han har erfaringer fra en lignende problematik tilbage i 70'erne, hvor beboerne i området var plagede af beton- og mørtelproduktion på Frederiksbroens Kalkværk.

Efter flere års dialog mellem beboerforeningen og Odense Kommune blev løsningen, at kommunen fandt et ny grund til virksomheden på erhvervsarealerne ved Odense Havn.

Hvor står politikerne?

Ud over indsigelsen mod amtets godkendelse vil Jesper Nielsen og Niels Gertsen også gerne vide, hvor byens politikere står i sagen om jernstøberiet i midtbyen.

- Det virker som om Odense Byråd ved rådmand Søren Møller (miljø- og teknikrådmand, red.) er bedøvende ligeglade med denne del af byen. At udvide produktionen er jo helt ved siden af, den burde indskrænkes med henblik på udflytning eller afvikling af virksomheden, siger Niels Gertsen.

Naboer: Et jernstøberi hører ikke hjemme i bymidten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce