Museumschef: - Vi vil blive spærret inde

Henrik Harnow er museumschef på Danmarks Jernbanemuseum.

Museumschef: - Vi vil blive spærret inde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks Jernbanemuseum ser ingen mulighed for at imødekomme Konservatives ønske om at lade busser køre over museets område

Hvorfor kan det ikke lade sig gøre at finde en måde, så busserne kan krydse hen over jernbanemuseets spor til Kottesgade?

- Det er der mange gode grunde til. Henover efterårsferien har vi kørt over 1000 mennesker med veterantog, og vi kører med Harry Potter-tog og alt muligt andet. Det er et meget usædvanligt tilbud, som giver noget til Odense og ti turismen i byen, og det ønsker vi at fastholde og udbygge. Bustrafik ind over vores spor vil praktisk talt umuliggøre vores kørsel. Vi vil blive spærret inde og så ville vi have meget svært ved at agere.

Hvorfor kan togene ikke vente med at køre forbi til der ikke er nogen busser, der skal krydse sporene?

- Så enkelt er det heller ikke. Det er ikke sådan, at der i så fald vil komme busser en gang imellem. Nej, der vil temmelig ofte komme busser i den plan, der ligger. Vi har faste planer og tidspunkter, vi skal kunne køre på. Både for at tilfredsstille Banedanmark, køreplanerne og så videre. Derudover har vi et museum, hvor folk færdes både inde og ude. For eksempel har vi jo Thomas Tog-arrangementet med 15.000 gæster og mange børn. Hele sommeren har vi også mange familier inde med børn, der løber rundt på arealet og ser på togene.

Hvorfor ødelægges den mulighed, hvis busserne skal køre over sporene?

Hvis der begynder at køre busser ind over vores område, betyder det, at bomme går op og hegn går til side. For det første kan folk så ikke gå frit rundt på museets område, som de gør i dag. Desuden kan de komme i klemme og komme til skade, og der er i det hele taget en masse praktiske aspekter, vi anser for meget uheldige. Jeg tror heller ikke Odense Zoo ville bryde sig om, hvis man skulle til at køre med busser gennem deres område. Driver man et museum, så er det at få ført kommerciel bustransport ind over området en væsentlig hæmsko.

Kan du forstå, hvis nogen - som Konservatives Lars Havelund - tænker, at det da bør muligt at finde en praktisk løsning, alle kan leve med?

- Det er ikke muligt. Den ene bliver taber, og i forvejen ligger vi på et sted som er udfordret af parkeringsforhold. Vær opmærksom på, at vi får ikke midler fra Odense Kommune. Men Odense har med os et nationalt museum, som ikke koster byen penge at have. Hvis vi bliver udfordret yderligere, bliver det meget svært at gennemføre de planer, vi har.

Hvad vil det betyde, hvis I ikke kan køre med veterantog, som I plejer?

- Det er helt usædvanligt - også internationalt - at vi kan tilbyde det. Så det vil være ødelæggende. Noget helt andet er, at vi skal kunne rangere togstammer inde på museets område. Derfor vil det betyde, at vi skal skubbe en togstamme ud over det spor, hvor busserne skal køre over. Og når vi rangerer, holder vi jo der i et stykke tid, mens vi ordner andre ting på museet. Det er ikke fordi, vi vil være vanskelige, og vi ønsker, at den offentlige transport skal fungere. Men nogle gange er der nogle hensyn at tage, og vores holdning er, at man ikke tager passende hensyn, hvis man kører ind over vores område. Så vil vores muligheder være afgørende forringet.

Hvad er dit bedste forslag til, hvordan man løser den her problematik med at få busserne passet ind nord for OBC?

- Jeg ved lidt om tog, og ligesom nogen af og til siger noget om tog, uden at vide så meget om det, så skal jeg ikke kloge mig på byudvikling. Men jeg mener, der findes forskellige andre løsninger. I sidste ende handler det om at spare noget tid, og der mener jeg, man bør kigge på nogle løsninger, hvor man ikke generer parterne i området.

Af Rune H. Blichfeldt

rkr@fyens.dk

Museumschef: - Vi vil blive spærret inde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce