Museum: Siloer kan også rumme historie


Museum: Siloer kan også rumme historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Havnen har en unik og autentisk fortælling - uden den vil området miste noget af sin attraktion.

Mens politikerne ikke ryster på hånden og sætter gang i nedrivning af tre siloer på Odense Havn, så er Odense Bys Museer mindre begejstrede for, at havnen risikerer at miste sit særpræg. Frygten er, at udviklingen kører hen over de dele af industrihavnen, som fortæller en historie, der rækker et par hundrede år tilbage.

- For ti år siden deltog Odense Bys Museer i en gennemgang af 72 danske havne for at registrere, hvad der kunne være bevaringsværdigt. Både Svendborg og Odense havde deres særpræg. Hvis vi kun river ned og bygger nyt, mister havnen sin identitet og bliver dermed også mindre attraktiv, mener Anders Myrtue, overinspektør ved Odense Bys Museer. Han område er bl. a. historie og kultur. Landskab og bygninger.

- Man skal gøre sig klart, hvad der definerer og fortæller havnens historie og dens betydning for Odense og Fyn. Hvad vil vi vægte. Jernbanespor og brolægning, Toldboden, Danmarks ældste silo, de fem-seks karakteristiske siloer yderst på havnens næs. Er det skibene, bolværket. Pullerter, fortøjninger, kraner. Hvad har størst betydning for os og hvad er mest signifikant lige for Odense, forklarer Anders Myrtue.

Anders Myrtue, overinspektør ved Odense Bys Museer. Foto: OBM
Anders Myrtue, overinspektør ved Odense Bys Museer. Foto: OBM

Havnebadet i vejen

En detalje er ofret i fortællingen om Odense Havn. Havnebadet ligger i dag, hvor den ældste del af Odense Kanal blev ført helt ind til byen. Her lå Toldboden - bygningen er der stadig - med frit kik ud i kanalen. Den udsigt er noget blokeret i dag.

- Når skibene kommer til Odense Havn er det i dag stadig med udsigt til havnens karakteristiske skyline. Den domineres af siloerne. Når Odense Bys Museer har ønsket også at bevare Aalborg Portland-siloerne, så er det fordi vi ser dem som autentiske og originale. Men man skal holde fast i, at det er politikerne, som har den endelig beslutning, siger overinspektøren.

- Men idéen om at rive de tre Portland-siloer ned har ikke groet i museets have. Det er byrådets beslutning, siger han.

Det gjorde ondt, da Odense Havn sprængte og skrottede en meget karakteristisk kran, der var placeret på Tysklandskaj.

- Som jeg har fået det forklaret, handlede det om at spare penge til vedligeholdelse. Ville det ikke være interessant at bevare en funktionsduelig kran, som man også kunne køre med i sporene, spørger han.

Museum: Siloer kan også rumme historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce