Mur mellem slot og kirke fjernes til fælles glæde
ODENSE: Arkitekten er glad, og det samme er museumsmanden og kirkeværgen.

En gammel mur mellem sydsiden af Skt. Hans Kirke og Odense Slot er ved at blive fældet, og det åbner nye muligheder.

Den kommunale landskabsarkitekt Bo Seidelin Hune glæder sig blandt andet over en ny forbindelse mellem Kongens Have og Centrum.

Når muren endegyldigt er væk kan man fra Banegårdspladsen gå ad Kongens Haves lindeallé, forbi kirken og nå frem til slottet.

- Bedre og flere ganglinjer gennem området giver flere mennesker, og det øger trygheden, siger han.

Michael Gade Linde, der er kirkeværge ved Skt. Hans Kirke, er også fornøjet.

Biler på vej væk

- Vi tror, at murens fald i høj grad vil være med til at integrere den smukke gamle middelalderkirke og pladsen omkring den som en mere naturlig del af byens rum, siger han og lover, at den smedejernsport, der er ved selve indgange til kirken vil forblive åben.

- Vi holder den halvt åben nu, for ellers kører der biler igennem den. Desværre er det sådan, at hvor der er en åben port, kører bilerne også ind, siger Michael Gade Linde, som lover, at man på længere sigt vil arbejde på at forhindre parkering omkring kirken - i hvert fald i visse tidsrum.

I øjeblikket benytter mange - også uautoriseret - muligheden for at parkere på pladserne både nord for kirken (ved Marie Jørgensens skole) og syd for (mellem kirke og slot).

Den delvist nedrevne mur åbenbarer gamle bygninger, som har været skjult for de flestes øjne: Et bindingsværkshus og den gamle brandstation. Ja faktisk opstår der en helt ny brostensbelagt plads ved hjælp af murens fald.

Der er ny belysning på vej, som skal gøre området lysere og venligere og få tidligere mørke afkroge frem i lyset.

Arkæologisk fund

Murens fald er et led i den storstilede plan for renovering af Kongens Have, der for alvor tager fart i eftersommeren.

Da muren alligevel skulle ned, benyttede Odense Bys Museer lejligheden til at undersøge området ved dens fundament og fod.

- Vi har jo tidligere undersøgt hele Kongens Have med georadar. Da havde vi set, at der var et eller andet ved muren, og nu fik vi syn for sagen, siger museumsinspektør Jakob Tue Christensen.

- Vi kunne se et murhjørne langt under muren, som må stamme fra en bygning, vi ikke tidligere har kendt til, tilføjer han.

Der viste sig at være munkesten tilbage fra klostertiden, og der, hvor muren stod, må der tidligere have ligget en bygning med tilknytning til klosteret. Fra sent 1400- eller tidligt 1500-tallet.

- Johanitter-klostre var meget udadvendte med hospital, kirke, undervisning, og vi ved, at klosteret ekspanderede sidst i 1400-tallet, så der har sikkert været tale om en tilbygning til nogen af disse aktiviteter, siger Jakob Tue Christensen.
  • Fyens Stiftstidende