Munke Mose invaderet af rotter: Nu går jagten ind

Hvis rotterne kan læse, så er de allerede advaret. Dette skilt i Munke Mose advarer i hvert fald folk i området om, hvad der kommer til at ske. Foto: Erik Thomsen

Munke Mose invaderet af rotter: Nu går jagten ind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jægere med luftgevær, hunde, svovlpatroner og elektroniske fælder sættes i disse dage ind i Munke Mose, hvor der er konstateret betydelig rotteaktivitet. - Når du begynder at se rotter i dagslys, så er det fordi, problemet er ved at være massivt, lyder det fra rottebekæmper.

Der vrimler med rotter i den populære park Munke Mose i Odense. Det viser en række indberetninger om rotter til Odense Kommune på det seneste, men nu skal invasionen bremses, har By- og Kulturforvaltningen besluttet.

Derfor har forvaltningen hyret rottebekæmpelsesfirmaet Anticimex A/S til at gøre noget ved problemet, og i denne uge bliver en større offensiv mod rotteplagen sat ind.

Allerede mandag gik indsatsen i gang, og den fortsætter tirsdag aften og nat samt onsdag aften og nat.

Mads W. Poulsen, hundefører hos Anticimex A/S, er med på holdet, der skal bekæmpe rotterne, og baseret på de observationer, der er gjort, formoder han, problemet med rotter i parken er stort. For rotter er som udgangspunkt et sky dyr, der helst ikke lader sig se. Først når de bliver rigtig mange, begynder de at titte frem om dagen.

- Når du begynder at se rotter i dagslys, er det fordi, problemet er ved at være massivt, siger han.

Gætter på flere hundrede

Ifølge Mads W. Poulsen kan der meget vel være flere hundrede rotter i Munke Mose. Der er observeret aktivitet ni forskellige steder.

- Hvert sted vil jeg skyde på, at vi i gennemsnit snakker to-fire kuld. Og et kuld består typisk af syv-otte rotter. Så hvert sted vil jeg løseligt skyde på, der kan være 20-30 rotter, men der kan også være endnu flere, siger han og slår fast, at der er god grund til at få gjort noget ved problemet. For rotter kan være livsfarlige for mennesker.

- De er farlige. For rotter holder sig ikke tilbage. Når du får en opblomstring som den her, så bliver de presset, for der er kun den mad, der nu en gang bliver spildt i sådan en park. Det vil sige, at når de begynder at blive presset, begynder de at blive mere næsvise over for mennesker, når de søger efter føde. Og rotteurin er altså noget, du kan dø af.

Desuden er rotternes evne til at formere sig særdeles god. De bliver kønsmodne allerede efter et par måneder og føder typisk kuld på syv-otte unger ad gangen.

- Teoretisk set kan et par rotter, hvis du har de rette vækstbetingelser, i løbet af et år blive til op imod tusinde styk, siger Mads W. Poulsen.

Jægere, gift og fælder

Den tre dage lange natlige storoffensiv, der nu bliver sat ind, spiller på alle tangenter, rottebekæmperne har til rådighed. Og den bliver fulgt op med fælder, der vil stå fremme i en periode.

- Det er hele rumlen, vi bruger, siger Mads W. Poulsen og tilføjer:

- Vi har svovlpatroner, der direkte slår dem ihjel under jorden, og vi også har røgpatroner, der trænger dem op fra deres tilholdssteder. Så vi kan enten ryge dem ud og så skyde dem med luftgevær eller bruge svovlpatronerne til at slå dem ihjel i hullerne.

- Desuden bruger vi også elektroniske fælder, hvor de får stød.

Rotteplagen skal nok blive stoppet i denne omgang med den effektive indsats, der iværksættes, men, siger Mads W. Poulsen:

- Hvis der er folk, så er der også rotter. Vi kommer i bund med problemet i denne omgang, det er jeg sikker på. Men det, man skal være opmærksom på, er, at i parker, hvor der bliver smidt affald, og hvor der er en trafik af mennesker, der vil du få rotter igen, hvis ikke du har en løbende bekæmpelse.

I øvrigt er rotten en klogt dyr, påpeger han.

- Rotten er af natur sky, men ikke mere sky end at, hvis den bliver presset, så gør den det, der skal til for at overleve. Og man skal ikke tage fejl af rotten. Det er et enormt klogt dyr.

- Jeg har snart 11 års erfaring med det her, og jeg bliver forbavset hver dag. De er utroligt kloge.

Fyens Stiftstidende tager med på rottejagt i Munke Mose natten til onsdag. Læs reportagen i avisen torsdag og på fyens.dk.

Munke Mose invaderet af rotter: Nu går jagten ind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce