Møntergården udfylder hullerne i "Historien om Danmark"

Hvad Historien om Danmark ikke nævnte var, at mange af de danske byer faktisk opstod som købstæder i middelalderen ? og flere af dem har endda rødder i Vikingetiden. Men hvorfor ligger de, hvor de ligger, og hvad var en købstad egentlig? Det vil arkæolog Maria Lauridsen gøre publikum klogere på i et af kapitlerne på Møntergårdens temadage.

Møntergården udfylder hullerne i "Historien om Danmark"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arkæologer og historikere på Møntergården har ladet sig inspirere af DR's "Historien om Danmark," og udfylder nogle af seriens "huller" med korte foredrag med dyk med i danmarkshistorien. To dage med i alt otte kapitler formidler blandt andet historien om jernalderen og 1800-tallet.

Som så mange andre nød Møntergårdens ansatte den stort opsatte TV-serie på DR "Historien om Danmark." Og som så mange andre mente de, at trods seriens store kvalitet, var der "huller" i historien. Kapitler af danmarkshistorien, som manglede i DR's populære serie.

I januar har museet derfor arrangeret to temadage med i alt otte foredrag af hver tyve minutters varighed, hvor museets arkæologer og historikere giver deres bud på et par oversete kapitler fra tv-serien.

- Vi er jo eksperter på hver sit område her på museet, og ved godt, at alt ikke kan være med i sådan en serie, men der var også nogle store åbenlyse huller, som det ikke kun var os, der lagde mærke til, men som også skabte debat. Sådan noget som jernalderen blev nærmest nævnt i en bisætning, og formidlingen af 1800-tallets historie manglede også , forklarer Sissel Bjerrum Fossat, der er historiker og forsker på Møntergården.

Onsdag den 10. januar fra klokken 14 til 16 er første dag med i alt fire små foredrag, der spænder fra den rige bronzealder til trolddom i middelalderen. Onsdag den 17. januar er der - også i fire mindre foredrag - fokus på udviklingen frem til i dag. Men emner om Odense i litteraturhistorien, salget af Dansk Vestindien, industrialiseringen og Marshallplanen og fascinationen af USA.

Hullerne i Historien om Danmark
Onsdag den 10. januar fra klokken 14 til 16 på MøntergårdenArkæolog Jakob Bonde om bronzealderens indre linjer. En tid, hvor religion, kommunikation og magt er afgørende ingredienser.

Arkæolog Michael Borre Lundø om, hvorfor jernalder-danskeren fik brug for hegn og hække til at markere forskellen på dit og mit.

Historiker Anette Guldager Boye om "Trolddomssager," hvor publikum blandt andet skal møde Gale Rasmus i Aasum Birk, bartskærermester Hans Schult og vognmand Oluf Pedersen.

Arkæolog Maria Lauridsen slutter dagen af med at fortælle om middelalderens købstæder.

Onsdag den 17. januar fra klokken 14 til 16 på Møntergården.

Litteraturhistoriker Ejnar Stig Askgaard kalder Odense for Danmarks litterære hovedstad og forklarer hvorfor.

Historiker Anders Bo Rasmussen holder foredrag om den gang Dansk Vestindien ikke blev solgt.

Historiker Joachim Allouche om, hvordan Odense blev en af landets stærkeste industribyer

Historiker Sissel Bjerrum Fossat slutter temadagene af med foredraget om Marshallplanen, og hvordan man fik overbevist danskeren om glæderne ved The American way of life.

Der er pause med kaffe og kage begge dage. Det koster 125 kroner per temadag - 200 kroner for begge dage.

Læs mere om temadagene på www.museum.odense.dk, hvor man også kan tilmelde sig.
1800-tallet bød ikke blot på arbejdernes og bøndernes store folkelige bevægelser, men var også det århundrede, hvor den moderne danske industri blev født. Historiker Joachim Allouche fortæller om dette kapitel af danmarkshistorien på Møntergårdens temadage.
1800-tallet bød ikke blot på arbejdernes og bøndernes store folkelige bevægelser, men var også det århundrede, hvor den moderne danske industri blev født. Historiker Joachim Allouche fortæller om dette kapitel af danmarkshistorien på Møntergårdens temadage.

Inspiration fra tv-mediet

Møntergården har med de to dage med foredrag ladet sig inspirere af, hvordan man formidler historien i TV-mediet ved at trække de store linjer, men gør det på alligevel på museets egne præmisser.

- Foredrag ligger mere op ad noget, vi typisk gør. Vi prøver at trække nogle mere overordnede brede linjer i vores foredrags-dage, hvor DR's serie var meget personbårne fortællinger, der gør sig godt på tv. Det gør det spændende at se. Men så bliver der ikke så meget plads til at udfolde de lange linjer og bredere strukturer. Vi har ladet os inspirere af hullerne i Historien om Danmark, men også taget udgangspunkt i, hvad vores arkæologer og historikere kan byde ind med. Vi kan ikke dække alle hullerne, fortæller Sissel Bjerrum Fossat, der selv holder foredraget om Marshall-hjælpen.

Det har været lidt af en udfordring for museets folk at lave korte foredrag på kun tyve minutter og præsentere deres indhold ganske kort, tilføjer hun.

- Det er kort, men der har vi lade os lidt inspirere af DR og forsøger at holde det lidt lettere. Da vi spurgte ud til vores medarbejdere, fik vi endnu flere ideer ind, men vi var bange for, at det ville blive for tungt. Vi kunne jo tale i flere uger om emnerne, men vil ville på en eller anden måde gerne spille bold med formatet fra DR, hvor man tager nogle afsnit af Danmarkshistorien og præsentere det i et lidt lettere format. Det bliver dog ikke på bekostning af de brede linjer. Der er selvfølgelig et særligt fokus på Fyn og Odense, men kapitlerne er repræsentative for hele danmarkshistorien.

DR's
DR's "Historien om Danmark" løb over skærmen i ti afsnit, men var oprindeligt planlagt til at være i 12 afsnit, men det blev for dyrt. Derfor kom der også nogle "huller" i historien. Blandt andet om jernalderen. Det råder Møntergårdens arkæologer og historikere bod på. Foto: DR

Danmarkshistorien hitter

Fortællingen om danmarkshistorien meget oppe i tiden, og den bølge vil Møntergården gerne ride med på, lader Sissel Bjerrum Fossat forstå.

- Vi lader os også gerne inspirere af tv-mediets måde at formidle på, for man kan lettere identificere sig med personlige historier, og man kan bedre huske bagefter, hvad man har fået fortalt, hvis man har en følelsesmæssig forbindelse til det, man ser. Det kan både være noget, der gør en ked af det eller noget, der får en til at le. Det er øjeblikke, man husker langt bedre, end hvis man får en statistik over demografien eksempelvis. Her på museet vil jo egentlig gerne gøre begge dele. Vores arbejde er jo funderet i historievidenskaben og man kan tydeligt se forskel på, om det er journalister eller historikere, der vil formidle en historie. Vi vil gerne lade os inspirere af formen fra tv, men også holde fast i det, vi kan, siger hun.

Det koster 125 kroner at deltage i hver af de to temadage, og man kan købe sig adgang til begge dage for 200 kroner.

Ælnoths Krønike er den ældste litteratur om Odense. Hvordan litteraturhistorien vokser sammen med Odenses historie kan man høre om i Møntergårdens temadage.
Ælnoths Krønike er den ældste litteratur om Odense. Hvordan litteraturhistorien vokser sammen med Odenses historie kan man høre om i Møntergårdens temadage.

Møntergården udfylder hullerne i "Historien om Danmark"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce