Udstillingen "Knuds Odense - og vikingernes by" i Møntergården har samlet en masse fortidsfund fra Thomas B. Thriges Gade. Fund, der fortæller om magtforholdene i byen, men også om bødlens dagligdag.

Odense: Den nye udstilling i Møntergården tager os helt tilbage til vikingetiden i Odense by. Udstillingen "Knuds Odense - og vikingernes by" gemmer på diverse fund fra fortiden. I glasmontrerne kan man se hvalrostænder og rødgranskåle, der fortæller, at folk allerede dengang havde forbindelser til andre lande i Norden. Ikke mindst kan gæster gå på opdagelse i en masse toilet remedier - blandt andet en såkaldt pølsepind, som man lagde et klæde omkring for derefter at kunne tørre sig efter et toiletbesøg.

Udstillingen "Knuds Odense - vikingernes by"

Møntergårdens har fredag åbnet en ny særudstilling, der sætter fokus på især vikingetiden, men også middelalderen. Museet viser arkæologiske fund, der er gravet fra i Odense midtby i forbindelse med omlægningen af Thomas B. Thriges Gade, hvor resultaterne har været med til at omskrive Odenses og til dels Danmarks historie.Udstillingen omhandler Odense i perioden yngre jernalder/vikingetid til ca. 1500 e.Kr.

Udstillingen er åben til den 11. marts 2018. Derefter skal portrættet af Knud den Hellige hænge i Odense Domkirke, og de arkæologiske fund ligges på lager.

Der vil udover udstillingen også være byvandringer og børneaktiviteter.

- Mange af disse forskellige fund, gør, at vi får et billede af, hvordan borgerne levede dengang, og hvad deres dagligdag var, fortæller forskningsleder og arkæolog Mads Runge.

De fleste arkæologiske fund er gravet op ved Thomas B. Thriges Gade i Odense, og de mange fund giver ny viden om byen.

- Vi har nu opdaget, at dateringen går længere tilbage med hensyn til, hvornår der begyndte at komme liv i byen, fortæller Mads Runge.

Interesse internationalt

Et af de mest interessante fund er den såkaldte bispegrav. En grav med et skelet, hvor der ved siden af knoglerne står et lille nadver sæt i form af et lille glas og en mini tallerken, hvilket afslører, at den begravede mand var bisp.

- Det er den ældste bispegrav, der er fundet i Danmark, og den er blandt andet med til at vise, hvornår kirken fik sin indflydelse i byen, siger Mads Runge, og fortæller at fundet har vækket stor interesse i udlandet.

Folk har fulgt med

Udgravningerne startede ved omlægningsarbejdet i byen, så det er relativt hurtigt, at de kommer frem i lyset til offentlig skue.

- Det er dejligt at kunne give noget så hurtigt tilbage til byen. Folk har jo stået og kigget og stillet spørgsmål, når vi har gravet, fortæller Mads Runge.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Royal portrætkunstner om værk i Odense: - Jeg vil give følelsen af, at tilskuerne er de potentielle bødler

Royal portrætkunstner om værk i Odense: - Jeg vil give følelsen af, at tilskuerne er de potentielle bødler