Modersmålsundervisning til alle


Modersmålsundervisning til alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Modersmålsundervisning er og bliver én af Integrationsrådets mærkesager", skriver Abdulahi Egal og Mumtaz Khan i et Synspunkt i Fyens Stiftstidende den 19. maj. Det underbygges af gode argumenter og konkrete forslag til, hvordan det kan ske. Integrationsrådets forslag er helt på linie med de konkrete forslag til integration, som Jane Jegind på vegne af Børne & Unge Udvalget nu har sendt til høring.

Derfor vil jeg opfordre Jane Jegind til at også inddrage Integrationsrådet i udmøntningen af en kommende modersmålsundervisning på skolerne i Odense.

Det er på høje tid, at vi erkender virkeligheden omkring os, nemlig at Danmark er et flerkulturelt samfund. De mange nye danskere er kommet for at blive. De er en resurse, som kan være med til at udvikle vores samfund, hvis de får muligheden.

Modersmålsunderundervisningen er et vigtigt grundlag for, at de nye danskeres børn reelt får den mulighed. Den anerkender og respekterer dem, som dem de er - nemlig børn med to sprog. Den stimulerer deres evne til at lære og tilegne sig dansk og anden faglig viden. Og den vil gøre det lettere at involvere forældrene i deres børn skole og uddannelse.

Undervisning baseret på modersmålet skal selvfølgelig foregå inden for rammerne af Folkeskolen og varetages af kompetente undervisere i samarbejde med skolernes øvrige lærere. Al undervisning i Folkeskolen er naturligvis gratis. Derfor er det helt hen i skoven, når Erik Simonsen udnytter Integrationsrådets forslag til at promovere sine og Ny (liberale) Alliances forslag om, at Folkeskolen skal tilbyde modersmålsundervisning mod forældrebetaling! Det er for billigt at gøre dette til et spørgsmål om forældrenes valg/pengepung. Og det et flop at ligestille dette med aktivt medborgerskab.

De fleste nye danskere arbejder som buschauffører, rengøringsassistenter, kioskansatte osv. Det er beskedne indkomster, hvor der ikke er meget tilbage, når de basale udgifter er betalt. At bede dem betale for modersmålsundervisningen er at gøre dem til andenrangs borgere og ekskluderende. Det skader integrationen.

I dag har alle to-sprogede børn, hvis forældre kommer fra EU-lande ret til et tilbud om modersmålsundervisning. Denne ret og dette tilbud bør selvfølgelig gælde alle to-sprogede børn i Odense Kommune. Når børn af græske forældre har ret til modersmålsundervisning, hvorfor skal det så ikke også gælde børn af tyrkiske forældre? Alle to-sprogede børn i Odense Kommune - uanset fra hvilken side af Bosperus Strædet deres forældre kommer - har samme behov. Skal de så ikke også have samme mulighed?

Det er et spørgsmål om politisk vilje. Er den til stede blandt byrådets politikere? Det er vi mange, som gerne ser.

Lene Junker

Haugstedsgade 6.1 th.

5000 Odense C, lærer og medlem af Enhedslisten.

Modersmålsundervisning til alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce