Minister deler Odense-borgmesters ambition: Kullene skal på pension hurtigst muligt

Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) tager positivt imod Odense-borgmester Peter Rahbæk Juels (S) ønske om at udfase kul på Fynsværket allerede i 2025. Foto: Steen Brogaard/John Fredy

Minister deler Odense-borgmesters ambition: Kullene skal på pension hurtigst muligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) er indstillet på at undersøge, om Fynsværket kan gøres kulfrit allerede i år 2025, men vil ikke sætte præcis dato på.

Med energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts (V) egne ord er det "spændende tanker" om, hvordan Fynsværket kan gøres kulfrit i år 2025, som Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har præsenteret for Folketingets Energiudvalg på et nyligt møde.

- Jeg går nu i dialog med borgmesteren, Odense Kommune og Fjernvarme Fyn om, hvilke løsninger der er, siger Lars Chr. Lilleholt.

Ministeren bifalder, at der i Odense gøres tanker om, hvordan udfasningen af kul på Fynsværket kan fremskyndes, så det kan ske hurtigere end i 2030. Det er ellers målet at gøre kraftværkerne kulfrie i 2030, som indgår i den plan, regeringen har lagt i tråd med en international aftale, der tidligere på året blev indgået ved klimakonferencen i Bonn.

- Jeg vil meget gerne have kullene sendt på pension så hurtigt, som det overhovedet er muligt, fastslår Lars Chr. Lilleholt.

Overskuds-el skal varme vand op

Kort fortalt går den idé, Peter Rahbæk Juel har præsenteret for Folketingets Energiudvalg, ud på at bygge store underjordiske tanke, der kan lagre varmt vand.

Vandet skal varmes op med grøn strøm fra for eksempel vindmøller, der produceres på tidspunkter af døgnet, typisk om natten, hvor der er overskud på el-nettet. Når vandet er varmet op, kan det ved hjælp af varmepumper bruges senere.

- I stedet for varmt vand fra kulkraft, så kan vi få varmt vand fra vindmøller, sol og andre grønne kilder, forklarede borgmesteren forleden i Fyens Stiftstidende.

Om lige netop den tekniske løsning er vejen frem, vil ministeren ikke forholde sig til nu.

- Det vil jeg ikke lægge mig fast på i dag. Borgmesteren er fremme med nogle tanker omkring varmepumper, og det, synes jeg, er en oplagt mulighed. Men der er også kombinationen med biomasse, som kan tænkes ind. Der er mange ting, der skal undersøges nærmere, så vi sikrer den rette løsning med en god økonomi, en grøn fjernvarme og fortsat har en god el-forsyningssikkerhed.

Hensynet til gartnerierne

Det med el-forsyningssikkerheden handler om, at Fynsværket i dag er underlagt det såkaldte kraftvarme-krav, som betyder, at det både skal producere varme og el. Dette for at sikre, at der altid er el nok til forbrugerne.

Peter Rahbæk Juel ønsker at få el-kravet justeret eller løftet for Fynsværket, og det vil Lars Chr. Lilleholt ikke afvise på forhånd.

- Jeg er positiv i forhold til at lette kravet om elproduktion, men det kræver, at der er el nok til rådighed i nettet i øvrigt. Det skal vi undersøge, siger han.

I øvrigt er det vigtigt, at omlægningen til et grønnere Fynsværket ikke kommer til at spille negativt ind på den pris, som især de mange odenseanske gartnerier skal betale, understreger ministeren.

- Odense er i en særlig situation. 20 procent af varmeproduktionen går til gartnerierne, og hvis vi bare fra den ene dag til den anden skruede op for prisen, de betaler, ville mange af dem komme i en vanskelig situation. Alt det skal vi have kigget på, siger Lars Chr. Lilleholt.

Han og Peter Rahbæk Juel har allerede aftalt, at de snart skal mødes og fortsætte drøftelserne om, hvordan Fynsværket kan gøres kulfrit.

Minister deler Odense-borgmesters ambition: Kullene skal på pension hurtigst muligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce