Millionbesparelser gav huller i tænderne: Nu vil politikere sende børnene oftere i tandlægestolen

Der har været for længe imellem Odense-børnenes besøg hos tandlægen. Det har givet børnene flere huller i tænderne, og det vil politikerne nu med 10 millioner årlige kroner rette op på. Arkivfoto: John Randeris

Millionbesparelser gav huller i tænderne: Nu vil politikere sende børnene oftere i tandlægestolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter omfattende sparerunder har givet børnene flere huller i tænderne, er Børn- og Ungeudvalget nu enigt om at lægge ekstra 10 millioner kroner i tandplejen. Rådmanden foretrækker at skubbe regningen til efterårets budgetforhandlinger.

Børnene skal igen i tandlægestolen, når de er halvandet år, og de første tænder har vist sig. Der må igen maksimalt gå to år mellem hver indkaldelse til tandlægebesøg - som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Og kommunen skal igen leve op til lovens ord om at indberette tandsygdomme.

Politikerne i Børn- og Ungeudvalget enedes tirsdag om at rette op på flere års omfattende millionbesparelser på den kommunale børnetandpleje og tilføre det eksisterende budget på 33,7 millioner kroner årligt yderligere 10 af slagsen.

Det sker, efter besparelserne har vist sig at give børnene flere huller i tænderne, at børnene først bliver kaldt ind ved treårsalderen, og at der går op til fire år mellem hvert tandtjek.

Alt sammen konsekvenser, der har fået politikere til både at skamme sig og ærgre sig over de tidligere sparebeslutninger.

Sagen kort
Det har haft store konsekvenser for Odenses børn, at politikerne de seneste år har sparet millioner på den kommunale tandpleje.Frem mod 2015 faldt antallet af hullede børnetænder, men så vendte kurven: Flere børn i Odense får huller - 33 procent af de syvårige har huller, mens det tal på landsplan hedder 27 - og nogle venter op til fire år på at blive kaldt til undersøgelse.

54 procent af børnene i Odense Kommune venter mere end de to år, Sundhedsstyrelsen anbefaler som længste interval mellem hver undersøgelse. Og kommunen overholder heller ikke sin pligt til at indberette tandsygdomme.

Sammenlignet med landets seks største byer er Odense den kommune, der bruger færrest penge på børnetandpleje. Og selv om politikerne følger Børn- og Ungeforvaltningens anbefaling og finder 10 ekstra millioner kroner til børnetandplejen, vil Odense fortsat være den kommune blandt seksbyerne med den laveste udgift.

Flere tandlæger

Men nu skal ti ekstra millioner kroner altså bruges til at ansætte flere tandlæger og tandplejere, så børnene efter sommerferien kan komme oftere til tandlæge. Og så der er en bedre balance mellem antallet af tandlæger og det øvrige personale på klinikkerne.

- For at spare penge har man både taget besøg væk og haft mere hjælpepersonale. Nu skal tandlægerne til at fylde mere, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

Der har været problemer med at rekruttere specialtandlæger til Odenses tandreguleringscenter. Er det overhovedet muligt at finde tandlæger til børnetandplejen?

- Det er jeg blevet oplyst om, at det er. At der er tandlæger at få.

Skubber regningen

Det er imidlertid stadig usikkert, hvor og hvordan millionerne skal findes. Og Susanne Crawley Larsen udskyder allerhelst det spørgsmål.

- Jeg vil tale med mit udvalg om at tage regningen med, når vi skal lægge budget for 2019, fortæller hun.

- Hvis vi godt vidste, det ender med en besparelse, så kunne vi lige så godt få det gjort. Men der er så mange usikkerheder om næste års budget - med udligningsreform, salget af Nature Energy, der måske giver lidt, med aftalen mellem Kommunernes Landsforening og regeringen, med skattestigningen - at jeg synes, vi skal vente. Der er er så mange ting, der kan gå både den ene og den anden vej.

Men hvorfor skubbe problemet foran jer?

- Fordi det ikke er nogen god idé flere gange om året at skabe usikkerhed om, hvorvidt noget skal lukkes, eller nogen skal fyres. Jeg har prøvet flere gange at sidde med forslag til besparelser, der er sendt i høring og har skabt utryghed, og som så senere er trukket tilbage, fordi noget har ændret sig. Det bedste er at samle det til én gang om året, mener Susanne Crawley Larsen, der erkender, det kan virke som den lette løsning lige nu.

- Men det er den gode løsning, fastholder hun.

Odenses Kommunes samlede budget på cirka 12 milliarder kroner forhandles til september.

Millionbesparelser gav huller i tænderne: Nu vil politikere sende børnene oftere i tandlægestolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce