Millionbesparelser: Flere specialbørn skal ind i en almindelig klasse og børnehave

Cirka 24 elever med svære læse- og skrivevanskeligheder optages årligt til et skoleår i Læsecentret på Højmeskolen. Nu foreslår Børn- og Ungeforvaltningen at spare penge og skære seks pladser væk, så flere af børnene hjælpes hjemme på egen skole. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Millionbesparelser: Flere specialbørn skal ind i en almindelig klasse og børnehave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ordblinde, børn med autisme og nyankomne indvandrerbørn skal i højere grad være del af de almene skoler og daginstitutioner frem for specialtilbud. Det foreslår Børn- og Ungeforvaltningen som led i de millionbesparelser, der skal findes i forbindelse med projektet sammenhængende borgerforløb. Også mere forebyggelse skal sikre penge.

Flygtninge- og indvandrerbørn skal ikke i modtageklasser, men direkte ind i et gennemsnitligt klasseværelse. Flere børn med autisme skal i en helt almindelig børnehave. Og læsecentret for ordblinde skal have færre pladser.

Samtidig skal forebyggende indsatser som gratis psykologtilbud til unge, et særligt skoletilbud til børn med angst og ekstra sundhedspleje-støtte til udfordrede familier være med til at sikre, at sociale eller psykiske problemer ikke vokser sig store og dyre.

Det er alt sammen blandt Børn- og Ungeforvaltningens bud på, hvordan politikerne kan spare millioner på det såkaldte - og meget omdiskuterede - sammenhængende borgerforløb.

I alt 29 indsatser skal sikre 17,6 sparede millioner på næste års budget. Det betyder, at 35-40 medarbejdere skal skæres væk. Og tirsdag skal politikerne i Børn- og Ungeudvalget diskutere forvaltningsforslagene.

Her finder de pengene
De 29 indsatser, der skal spare i alt 17,6 millioner kroner, er delt op i fire områder.1. Fra special- til almenområdet: 6,8 millioner

Børn med særlige behov skal i højere grad have kontakt til såkaldt almenbørn og deres eget lokalområde. Særlige indsatser følger med.

2. Ændrede arbejdsgange: 4,0 millioner

Mere effektive arbejdsgange og for eksempel en erstatning af fysiske møder med videomøder.

3. Før-psykiatri: 1,15 millioner

Flere psykiske lidelser skal undgås ved at tilbyde før-psykiatriske tilbud om behandling og udredning.

4. Forebyggelse og tidlig indsats: 5,65 millioner

Større opmærksomhed på blandt andet fravær i skolen og målrettet sproghjælp til de mindste skal have forebyggende effekt.

Endelig beslutning i maj

Sammenhængende borgerforløb er et projekt, der på tværs af flere forvaltninger skal give en mere - og altså også billigere - koordineret kommunal plan for de borgere, der har komplekse sagsforløb og får hjælp og indsatser fra for eksempel både Børn- og Ungeforvaltningen og Beskæftigelses- og Socialforvaltningen.

Ifølge oplægget og den politiske beslutning, der tidligere blev truffet af et samlet byråd, ville det spare alene Børn- og Ungeforvaltningen for 18 millioner kroner, men det er endnu ikke lykkedes at finde de penge.

Det var en af årsagerne til, at politikerne i Børn- og Ungeudvalget i november sidste år stod med et tungt sparekatalog, der blandt andet ville sende børnene tidligere i skole, skære både i daginstitutionernes åbningstider og i mængden af pædagoger og lærere samt nedlægge klassetrin på skolerne i Lumby og Stige.

Det var imidlertid besparelser, der med borgmester Peter Rahbæk Juels (S) involvering blev droppet. I stedet blev Børn- og Ungeforvaltningens administrationen ramt, ligesom borgmesteren fastholdt, at forvaltningen skulle nå i mål med sparekravet på sammenhængende borgerforløb.

- Jeg må sige, at jeg står med et noget blandet indtryk af, hvordan der er arbejdet med de sammenhængende borgerforløb. Det er ikke alle, der er lige dygtige, bemærkede Rahbæk Juel dengang og krævede løbende opfølgninger i Økonomiudvalget.

Sådan en opfølgning får han altså endnu en af med de konkretiserede idéer.

Inden Børn- og Ungeudvalget 21. maj ventes at give et endeligt ja eller nej til forslagene, bliver disse vendt med medarbejderrepræsentanter.

Børn- og Ungeforvaltningens samlede budget er på knap tre milliarder kroner.

Millionbesparelser: Flere specialbørn skal ind i en almindelig klasse og børnehave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce