Militærmuseum kan overtage kaserne

Som formand fo HISAM, foreningen bag Fyns Militærhistoriske Museum, venter der nu Lars Neumann og de andre frivllige et kæmpe arbejde med at søge fonde. Museet får lov at overtage de gamle kasernebygninger, men de er i så dårlig stand, at det vil kræve ekstra millioner. Arkivfoto: Michael Nørgaard

Militærmuseum kan overtage kaserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyns Militærhistoriske Museum kan overtage gamle kasernebygninger kvit og frit. Det giver museet bedre muligheder i jagt på fondspenge.

Folkene bag Fyns Militærhistoriske Museum ser nu ud til at komme et stort skridt nærmere en genåbning af museet på den tidligere kaserne og hovedkvarter for Totalforsvarsregionen på Søndre Boulevard.

På et lukket byrådsmøde den 20 juni, nikkede et enigt byråd ja til, at man overdrager det tidligere militære hovedkvarter samt to portbygninger og en forplads med mindetavle kvit og frit til museet. Dog med en tilbagekøbsklausul, der giver bygningerne og området tilbage til kommunen, hvis museumsplanerne alligevel må skrinlægges.

Lars Neuman, formand for foreningen HISAM (Fyns Militærhistoriske Samling), der står bag museet, er en glad mand.

- Nu skal vi lige have kontrakten i hånden, men det ser ud til, at vi kan få en aftale, som vi kan arbejde videre med, når vi skal til at søge fonde. Vi vil gerne være herre i eget hus, og vi tror på, at det her gør det lettere at komme videre, siger Lars Neumann.

Fra samling til museum
Fyns Militærhistoriske Museum startede i 1983 som en samling under navnet Fynske Livregiments Historiske Samling. Primært med regimentshistorie på loftet i den gamle kasernebygning ud mod Søndre Boulevard. Det var da Fynske Livregiment stadig eksisterede, og samlingen lå på militært område.

Da regimentet blev nedlagt, og Odense Kommune i 2002 skulle overtage hele kaserneområdet, var samlingen i overhængende fare for at lukke. Det lykkedes dog at finde plads til dem i hovedbygningen på Kragsbjerggården. Den havde tidligere været hovedkvarter for et luftmeldedistrikt under Hjemmeværnet.

Her blev samlingen udvidet kraftigt til også at omfatte besættelseshistorie, historien om fynboer der meldte sig til engelsk militærtjeneste efter krigen og hjemmeværnshistorie.

I 2015 blev lejemålet opsagt af kommunen, og det lykkedes at finde plads til samlingen, der nu skiftede navn til Fyns Militærhistoriske Museum, i Dannebrogsgade. Museet lejede sig ind privat med et årligt kommunalt huslejetilskud. Besøgstallet steg til 2500 gæster, heraf mange fra skoleklasser. Samlingen fik også et blikfang i form af en såkaldt panserjager - en amerikansk kampvogn fra 2. Verdenskrig.

I 2017 blev ejendommen i Dannebrogsgade solgt og revet ned for at give plads til Nordfyns Banks nye hovedkvarter. Museet blev pakket ned og lagt i depot med udgangen af 2017. I juni 2018 fik museet så ja til at overtage den sidste rest af kasernen. Lige ved siden af den bygning, hvor det hele begyndte.
Hjemmeværnsfolk gør honnør for fanen den 9. april 2017. Det er det gamle militære hovedkvarter i baggrunden, som kommunen nu overdrager kvit og frit til Fyns Militærhistoriske Museum. Arkivfoto: Louise Koustrup
Hjemmeværnsfolk gør honnør for fanen den 9. april 2017. Det er det gamle militære hovedkvarter i baggrunden, som kommunen nu overdrager kvit og frit til Fyns Militærhistoriske Museum. Arkivfoto: Louise Koustrup

Forsvaret forsømte vedligehold

Foreningen har gennem næsten et halvt år arbejdet sammen med By og Kulturforvaltningen for at nå frem til en løsning. Det militære hovedkvarter blev rømmet i december 2016 og har siden stået tomt, og når den endelige aftale om overdragelse er nedfældet på papir lige efter sommerferien, tager foreningen fat på at skaffe penge. For der skal bruges rigtig mange.

- Med aftalen kommer vi til at påtage os en større byrde, fordi både den indvendige og udvendige vedligeholdelsen nu påhviler os. Vi må desværre konstatere, at de tidligere lejere (Forsvaret red.) ikke har efterladt stedet i den bedste stand, siger Lars Neumann.

I den store stabsbygning er der masser af huller i dørene, efter at Forsvaret rømmede stedet og blandt andet pillede de elektroniske låse ud. Elsystemet i hele bygningen er mildest talt forældet, og mange af vinduerne er pilrådne på grund af manglende vedligeholdelse gennem næsten et årti eller mere. Allerede tilbage i 2010 blev det besluttet at nedlægge hovedkvarteret - men beslutningen blev først ført ud i livet med udgangen af 2016. I de år blev der ikke brugt en krone på vedligeholdelse.

Skal stedet blive til et museum, vil det kræve en gennemgribende renovering samt installering af en elevator og handicaptoiletter for at leve op til de krav, der stilles til et museum.

Oprindelig lød foreningens vurdering, at man skulle bruge fem til seks millioner for at kunne åbne. Nu lyder beløbet nærmere på de 10 millioner.

- Det bliver dyrere fordi, vi nu skal stå for mere selv. Til gengæld er det vores eget, hvis vi kan skaffe pengene, siger Lars Neumann.

Hele museet er lagt i depot. Men den historiske panserjager fra 2. Verdenskrig er parkeret på det område, som museet nu kan overtage. Foto: Henrik Fremlev Petersen
Hele museet er lagt i depot. Men den historiske panserjager fra 2. Verdenskrig er parkeret på det område, som museet nu kan overtage. Foto: Henrik Fremlev Petersen

Søgte råd hos fonde

Faktisk er løsningen med at eje i stedet for at leje, noget foreningen har fået anbefalet af potentielle fonde, der kunne tænkes at skyde penge i projektet.

- Vi har forhørt os på forhånd hos flere i forhold til, hvad der skulle til, hvis vi skal være interessante for dem. Her fik vi at vide, at det var den model, vi er nået frem til, der er den mest attraktive for fonde. De er jo ikke interesserede i at skulle gå ind og støtte driften af noget, som er delvist kommunalt, siger han.

Næste skridt er at få lavet et færdigt prospekt for det nye museum, som man kan bruge til at søge fonde.

Tidligste åbning

Hvornår et militærmuseum kan genåbne i de gamle kasernebygninger, tør Lars Neumann ikke spå om. Kun at det med sikkerhed ikke bliver i 2018. Tidligst i 2019, men det afhænger af, om de kan rejse pengene.

Lykkes det, vil museet vende hjem til det sted, hvor det opstod. Det var dengang Odense husede Fynske Livregiment på kasernen på Søndre Boulevard.

I dag er hovedparten af området lavet om til Hunderupskolen, ungdomsboliger og et squashcenter.

Militærmuseum kan overtage kaserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce