25-årig Ditte Holst er færdig med grundforløbet som mekaniker. Hun har sendt 65 ansøgninger uden at få en elevplads på et værksted og er nu tvunget til tre års skolepraktik, hvor lønnen er 5000 kroner om måneden. Den enlige mor forstår ikke, at kommunen kun vil hjælpe økonomisk, hvis hun får en elevplads.

10. januar slutter 20 ugers grundforløb som mekaniker for Ditte Holst, der for et år siden aldrig havde forestillet sig, at hun ville blive grebet af mekanikerfaget.

- Da jeg mødte op første dag herude, havde jeg kjole på. Flere i klassen kiggede lidt skævt til mig og har senere sagt, at de aldrig havde troet, at jeg ville fuldføre de 20 uger. Men det gør jeg 10. januar. Jeg er blevet virkelig glad for faget og den værkstedshumor, der fylder så meget, siger Ditte Holst, mens hun samler en tromlebremse på en Toyota Corolla fra 1995.

Planen er, at man skal finde en elevplads efter grundforløbet. Men til trods for, at Ditte Holst har sendt 65 ansøgninger, er det ikke lykkedes hende at få en aftale i stand.

- Jeg ved med sikkerhed, at det ikke handler om, at jeg er kvinde. Det handler om, at jeg er over 25 år og derfor skal have en noget højere løn end dem under 25 år. Timelønnen for dem under 25 år er 67 kroner, og for os, der er over, er det 109 kroner i timen. Hvis jeg havde et værksted og skulle vælge, ville jeg da også vælge dem under 25 år, siger Ditte Holst.

Umuligt at fuldføre

Hun begriber ikke, at kommunen gerne vil støtte hende økonomisk, hvis hun får en elevplads, men ikke støtte hende, hvis hun i stedet for en elevplads skal i skolepraktik.

- I skolepraktik får jeg 5000 kroner udbetalt om måneden, mens en elevplads på et værksted giver i underkanten af 20.000 kroner før skat, fordi man er timelønnet. Det er en enorm forskel. Jeg har en søn på tre år, som jeg bor alene med, og 5000 kroner dækker ikke engang mine faste udgifter. Men det tilskud, som kommunen giver til et værksted, kunne de vel lige så godt give til mig, siger Ditte Holst.

Hun forstår ikke, at kommunen er så opsat på at få unge i gang med en uddannelse, hvis den samtidig gør det umuligt at fuldføre.

- Sidste år færdiggjorde jeg grunduddannelsen som klinikassistent, men kunne heller ikke finde en elevplads og var nødt til at opgive. Nu har jeg kastet mig over mekanikerfaget, som jeg virkelig er blevet grebet af, og det ville være så ærgerligt at skulle opgive det også, fordi det ikke kan hænge økonomisk sammen at skulle i skolepraktik, siger Ditte Holst.

Meningsløse regler

Hun synes, at reglerne er tåbelige og ikke hænger sammen med kommunens ambition om, at flere skal få en uddannelse og på længere sigt et job.

- Hvis jeg kan se frem til flere års skolepraktik med 5000 kroner om måneden, springer jeg fra. Så står jeg snart oppe på kommunen og beder om kontanthjælp. Så siger de til mig, at jeg skal i gang med en uddannelse. Og så starter det hele forfra. Så kan jeg igen spilde 20 uger, og kommunen har spildt en masse penge på et grundforløb. Jeg forstår ikke, at nogen ikke kan se, at noget er galt. Jeg føler, det er skruen uden ende, siger Ditte Holst.

De 65 ansøgninger er sendt til værksteder på hele Fyn. Et enkelt værksted tilbød faktisk en læreplads, men først til efteråret.

- Det ville betyde, at jeg skulle bruge et halvt år på skolepraktik, inden jeg kunne begynde. Og så er vi igen tilbage ved, at jeg ikke kan leve for 5000 kroner om måneden, siger Ditte Holst.

På spørgsmålet om, hvorfor hun ikke finder et andet arbejde indtil efteråret, svarer hun følgende:

- Det kunne også være en mulighed. Men det kræver, at jeg finder et hurtigt, da jeg allerede står uden indtægt til februar. Det skal også være et 7 til 16-job, da jeg er alene med min søn, fortæller hun, mens tromlebremsen monteres med et smil.

- Når man har gået hjemme i flere år, som jeg har, er det en sejr at komme i gang og mærke, at man faktisk kan finde ud af noget. Derfor er det drønærgerligt at blive bremset af meningsløse regler, siger Ditte Holst.

  • Michael Bager

    Af:

    Reporter på Odenseredaktionen, musikredaktør og flittig skribent til rejsemagasinet Siesta. Født i Aars, Himmerland, i 1977 og bosat på Fyn siden 2004. Har kone, der er læge på OUH, samt to døtre. Jeg er glødende AaB- og Arsenalfan, men hepper på OB i alle kampe, hvor de ikke møder nogen af de nævnte hold. Jeg elsker alt fra hiphop og heavy til punk og rendyrket rock. Jeg har i mine 10 år på avisen interviewet musikere som Tom Jones, Robert Plant, Slash, Sinéad O'Connor, Macy Gray, Bryan Adams, Chris Cornell, Cliff Richards, Dr. John, Gavin DeGraw, James Last, Jeff Beck, Kevin Costner, Manic Street Preachers, Santana, Suede, The National og Travis m.fl. Blandt danske bands mangler jeg kun C.V.Jørgensen og Kim Larsen for at have interviewet samtlige af mine hjemlige helte.

Mere om emnet

Se alle

- Jeg forstår, det er en frustrerende situation