Meget mere end rengøring

Teknisk servicechef på Tingkærskolen Carsten Willeberg planlægger rengøringen på skolen og reparerer også ting, der er gået i stykker.
Foto: John Fredy

Meget mere end rengøring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De kommunale rengøringsfolk på Tingkærskolen tager ansvar for både elever og rengøring.

FRAUGDE: Klokken er 08.00, og pedellerne på Tingkærskolen holder deres sædvanlige morgenmøde med skolens offentligt ansatte rengøringsassistenter.

En af dem er Helle Henriksen. Hun hygger sig med resten af den sammentømrede flok over en kop kaffe og en bid morgenbrød, mens de taler om de ting, de har opdaget, skal repareres rundt omkring på skolen.

Helle Henriksen arbejder fuld tid og møder hver morgen klokken 05. De tre timer frem til klokken 08 gør hun rent på skolen.
Helle Henriksens daglige arbejde på Tingkærskolen består af meget andet end rengøring. Hun føler stort ansvar og hjælper her en af eleverne, der lige skulle hente en bold på et tag.
Helle Henriksens daglige arbejde på Tingkærskolen består af meget andet end rengøring. Hun føler stort ansvar og hjælper her en af eleverne, der lige skulle hente en bold på et tag.
Foto: John Fredy

Ned fra taget

- Efter mødet begynder jeg klokken 8.30 på den anden del af mit arbejde, som er i kantinen. Her smører jeg boller og rugbrød og forbereder skoleboden til åbning 9.30.

Mens Helle Henriksen forklarer om sine forskellige jobfunktioner, stimler en flok elever sammen udenfor. En dreng har skudt en bold op på skolens tag og er selv klatret op efter den. Det ser Helle Henriksen og skynder sig ud for at sørge for, at eleven kommer ned i sikkerhed.

Mange dårlige eksempler

Det er blot et af mange daglige eksempler på, at de fastansatte kommunale rengøringsassistenter føler et særligt ansvar for Tingkærskolen. Både i forhold til eleverne og rengøringen.

Ifølge skolens tekniske servicechef Carsten Willeberg er der heller ingen klager over rengøringen, som skolens fire faste offentligt ansatte rengøringsassistenter står for.

Situationen er imidlertid anderledes beskidt på Tingkærskolens Fraugde-afdeling tre kilometer derfra. Her ligger den gamle Fraugde Skole, der i 1992 blev lagt ind under Tingkærskolen.

Opfylder ikke kontrakten

Carsten Willeberg forklarer, at Fraugde-afdelingen i 2005 udliciterede rengøringsarbejdet til det private rengøringsfirma Danren for at lette det øvrige daglige arbejde.

Den beslutning har Carsten Willeberg fortrudt mange gange, og han frygter den udlicitering af rengøringen på resten af kommunens 38 folkeskoler, som Børn og Unge-rådmand Jane Jegind (V) lægger op til.

- Den private rengøring er overfladisk, siger han og giver sammen med skolens sfo-leder Jørgen Petersen adskillige eksempler på, at Danren ofte ikke opfylder kontrakten - typisk gulve, trapper og wc'er, der ikke er blevet gjort rene.

Kender dem alle

Rengøringen på Tingkærskolens hovedafdeling udført af skolens egne, kommunale assistenter er bedre, mener Willeberg.

- De kender skolen. De har været her fra et par år og op til 18 år og ved, hvor de skal gøre rent, forklarer Carsten Willeberg.

En af årsagerne til den dårligere private rengøring er ifølge servicechefen, at der er alt for stor udskiftning af personalet hos Danren.

Helle Henriksen har været ansat på Tingkærskolen i seks år. Hun kender skolen ud og ind og forklarer, at hun føler stort ansvar for sine sædvanlige rengørings-områder, fordi hun bliver konfronteret med de andre på skolen hver dag.

- Jeg kender jo både elever, lærere og deres forældre rigtig godt, siger Helle Henriksen.

I Odense Kommunes Indkøbsafdeling er Charlotte Hardam ansvarlig for udarbejdelse af udbudsmaterialet i forbindelse med den mulige udlicitering.

Bliver udliciteringen vedtaget, skal tre godkendte private firmaer byde på rengøringen på skolerne, og de vil blive kontrolleret af kommunen.

- Der vil være mulighed for uvildig kontrol af firmaerne, og kommunen vil kunne opsige kontrakterne med dem, hvis der er en misligeholdelse, siger Charlotte Hardam.

Danren er ikke et af de tre godkendte private rengøringsfirmaer.

Meget mere end rengøring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce