Medarbejdere har ondt i maven: Langstrakt fyringsrunde giver uro i kommunen

- Den lange proces giver uro i organisationen, hvor medarbejdere begynder at søge væk, og hvor det kan være svært at rekruttere nye, siger Betina Andersen, der er fællestillidsrepræsentant for Djøf og repræsenterer alle akademikere ansat i Odense Kommune, om de 100 fyringer i administrationen. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Medarbejdere har ondt i maven: Langstrakt fyringsrunde giver uro i kommunen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økonomiudvalget har onsdag sagt ja til direktørgruppens forslag om især at hente administrationsbesparelser for 60 millioner blandt chefer, på HR og kommunikation. Men først til efteråret træffes en endelig beslutning, og den lange proces giver uro blandt medarbejderne.

- Det kan blive en lang sommerferie.

Sådan siger Betina Andersen, fællestillidsrepræsentant for Djøf og repræsentant for alle akademikere ansat i Odense Kommune, efter direktørerne har lagt planen frem for, hvordan 100 administrative medarbejdere kan spares væk for at sikre flere penge til velfærd.

Det er en plan, Økonomiudvalget onsdag har nikket ja til, og som blandt andet vil skære markant i mængden af chefer, af analyser, kommunikationsindsatser og på HR. Men det er også en plan, der først endelig bliver politisk vedtaget i forbindelse med efterårets budgetforhandlinger.

- Det er store tal, og jeg forstår godt, der skal være en grundighed, understreger Betina Andersen.

- Men den lange proces giver uro i organisationen, hvor medarbejdere begynder at søge væk, og hvor det kan være svært at rekruttere nye, mener hun.

- Nogle har det fint med, at de nu har god tid til at kigge efter andet job, mens andre i lang tid går med ondt i maven.

Her skal der spares
I omprioriteringen af 60 millioner fra administration til velfærd bliver følgende områder blandt andet ramt:- Der bliver færre chefer.

- Der skal kommunikeres mindre - både internt og eksternt.

- Midlertidige, politiske udvalg som Nytænkningsudvalget og Udvalget for Borgerinddragelse udfases.

- Kontaktcenteret, der tager mod telefonopkald fra borgere, får kortere åbningstid.

- Mindre sekretariater som Center for Civilsamfund og Bæredygtighedssekretariatet lukker og bliver del af den almindelige organisation.

- HR får færre ressourcer og centraliseres til en vis grad.

Mere usikkerhed

Det var i begyndelsen af februar i år, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) første gang præsenterede idéen om at fyre 100 medarbejdere og ad den vej finde 60 millioner - svarende til cirka 10 procent af de administrative udgifter - til pasning og pleje af det stigende antal børn og ældre.

I sidste uge lagde direktørgruppen så en mere detaljeret plan frem, men den har hverken skabt ro eller givet svar, siger Betina Andersen.

- Den har givet mere usikkerhed. Vi havde en forventning om, at det ville blive mere konkret, og uvisheden bekymrer, påpeger hun.

Det forstår Rahbæk Juel godt.

- Jeg kan sagtens sætte mig ind, at der er en usikkerhed, indtil vi kan træffe og implementere en endelig beslutning. Det er omkostningen, erkender han:

- Men omvendt har vi brug for, at der laves et ordentligt og forberedt arbejde, så vi kan tage de klogeste beslutninger. Vi har ingen interesse i at lave et unødigt langt forløb.

Rammer velfærden

Betina Andersen er ikke kun bekymret for den lange proces, men også for at administrationsbesparelserne ender med at ramme den velfærd, politikerne med omprioriteringen ønsker at redde.

- De administrative opgaver risikerer at glide over til medarbejdere, der har andre kerneydelser, siger hun.

Rahbæk Juel, deler du den bekymring?

- Det skal vi i vores implementering være meget opmærksomme på, for det er selvfølgelig ikke intentionen, når vi vil sikre hænder til flere børn og ældre.

- Men vi har en imponerende god organisation i kommunen, som jeg gang på gang har set lykkes med store forandringer. Det, tror jeg på, vil ske igen, fremhæver borgmesteren.

Han afviser at pege på, hvilke dele af de administrative besparelser han er mest nervøs for konsekvenserne af, men siger:

- Jeg abonnerer ikke på den der med, at der er forskel på varme og kolde hænder. Alle medarbejdere skaber værdi, og postulatet om, at Odense er overadministreret, holder ikke.

Ifølge opgørelser fra Borgmesterforvaltningen placerer Odense Kommune sig nogenlunde i midten, når de administrative udgifter sammenlignes med niveauet i landets øvrige kommuner.

En halv milliard

Det er imidlertid ikke kun kommunens administration, der bliver ramt af de politiske velfærdsprioriteringer. Borgmester og rådmænd har besluttet, at der ved budgetforhandlingerne til efteråret skal findes i alt 200 millioner kroner i kommunens eksisterende budget, og at det beløb skal investeres i velfærd til små og store.

Prognoser viser nemlig, at en markant stigning i mængden af både børn og ældre om 10 år vil kræve op mod en halv milliard ekstra kroner årligt til velfærd, hvis det nuværende niveau i daginstitutioner, i folkeskoler og ældrepleje skal opretholdes.

60 af de 200 millioner skal altså leveres af administrationen, mens der fortsat kigges på, hvordan 140 millioner konkret skal findes. Foreløbig ser især kultur og vækstinitiativer ud til at skulle aflevere store millionbeløb.

Desuden arbejder en nynedsat velfærds-taskforce lige nu med forslag til, hvordan man på den længere bane kan sikre velfærd til flere børn og ældre. Taskforcens idéer lægges frem i juni.

Medarbejdere har ondt i maven: Langstrakt fyringsrunde giver uro i kommunen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce