Masser af ungdomsboliger


Masser af ungdomsboliger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MÆT: Boligselskaber vil gerne bygge overflødige unge-boliger om til familieboliger
ODENSE: Snart begynder de unge at strømme til byen for at begynde på deres studie, og så skal de have noget at bo i. Det kan godt give lidt kaos omkring starten af september, men der er faktisk ungdomsboliger nok, så der går ikke længe før, der igen falder ro på boligmarkedet.

Skulle det gå helt galt for enkelte af de unge har kommunen udstedt en tag-over-hovedet-garanti, hvor de studerende får en midlertidig bolig i op til tre måneder.

Det mættede boligmarked giver imidlertid problemer for almennyttige ungdomsboliger, der ikke lever op til de unges krav.

Ligger de for langt væk eller er der fælles bad og køkken, så risikerer boligafdelingen tomme boliger.

Og udgifterne til en tom bolig i en boligforening skal dækkes af de øvrige lejere i afdelingen, så det kan blive en bekostelig affære for de tilbageblevne.

Fra ung til ældre

Byens boligforeninger forsøger nu sammen med uddannelsesstederne at få styr på det fremtidige boligmarked for unge. En arbejdsgruppe skal finde frem til, hvor mange studerende, der ventes til byen, og hvordan boligbehovet så ser ud.

- Vi peger på to problemer, siger direktør i Boligforeningen Højstrup Henning Kirk Christensen.

- Dels de ungdomsboliger, som i dag er bygget de forkerte steder. For år tilbage var støtten til ungdomsboliger en ren statsudgift, så de blev bare knaldet op. Det var jo gratis, siger Henning Kirk Christensen.

Mange blev placeret i byens periferi, og i dag vil de unge bo tæt på centrum.

- Så vores forslag er, at de ungdomsafdelinger, der er svære at leje ud, bliver ombygget til familieboliger, siger Henning Kirk Christensen.

Dels er der en del ungdomsboliger, der ikke lever op til de unges krav om eget bad og køkken.

- I stedet for at bygge nye ungdomsboliger, kunne vi opgradere nogle af de gamle utidssvarende, foreslår Henning Kirk Christensen.

Finansiering

Begge dele kræver kroner og øre, og der er ikke fundet nogen finansieringsmodel.

- Kommunen siger, at den ikke har nogen hjemmel til at støtte ombygning, men vi mener godt, at de må støtte det, siger Henning Kirk Christensen.

Fyns Almennyttige Boligselskab, FAB, går 1. august i gang med at ombygge 63 ungdomsboliger på Blangstedgård til to-rums familieboliger.

- Her deler tre studerende samme badeværelse, og det vil de unge ikke nu om dage, fortæller Henrik B. Heineke, der er direktør i FAB.

- Står der lejligheder tomme, må de øvrige i afdelingen dele udgifterne, tilføjer Henrik B. Heineke.

FAB har ikke bedt om støtte til omlægningen fra ungdomsboliger til familieboliger.

- Vi har taget pengene fra FAB's dispositionsfond, fortsætter Henrik B. Heineke.

- Der er ingen tvivl om, at der er ungdomsboliger nok i Odense i øjeblikket, så spørgsmålet er, om der fortsat skal bygges nye. Det skal arbejdsudvalget forsøge at finde svaret på, men vil Odense være uddannelsesby nr. 1, så skal der jo også være ungdomsboliger nok, understreger Henrik B. Heineke.

Slå bremserne i

Politikernes kvote til ungdomsboliger i Odense er i disse år på 50 stykker årligt, og de skal ligge centralt i byen eller ved universitetet.

- Men der er jo ingen, der siger, at der skal bygges 50 nye hvert år, påpeger Verner Engelbæk fra den socialdemokratiske gruppe i byrådet.

- Måske skulle vi skære det ned til at minimum og for eksempel bygge 10 eller 15 nye årligt i en årrække.

- Men det ville være et dårligt signal at sende for en uddannelsesby, hvis vi lukker helt ned, mener Verner Engelbæk.

- Så kunne man i stedet bygge flere familieboliger og seniorboliger i de år.

En ting er han dog helt på det rene med: Odense Kommune skal ikke betale til eventuelle ombygninger af nuværende ungdomsboliger. Den udgift må boligforeningerne selv finansiere.

Masser af ungdomsboliger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce