Mangler støtte: Ingen undersøgelse af lovlighed i lysreklamesag

Lovligheden af lysreklamen på Fisketorvet skal ikke vurderes eksternt, mener et politisk flertal i By- og Kulturudvalget. Foto: Lasse Hansen

Mangler støtte: Ingen undersøgelse af lovlighed i lysreklamesag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er ikke opbakning til konservativt forslag om at få afprøvet lovligheden af byggetilladelse i lysreklamesagen fra Fisketorvet.

Var det inden for eller uden for loven, da et politisk flertal i 2015 sagde ja til lysreklamen på Fisketorvets højhus? Og blev embedsfolkenes advarsler om muligt lovbrud overhørt af chefer i forvaltningen på grund af politisk pres ovenfra?

Det er to af de store spørgsmål i lysreklamesagen, som interne mails, avisen er kommet i besiddelse af, på det seneste har rejst. Men intet tyder på, at der er politisk vilje til at gå på jagt efter svar i sagen. Det står klart efter et møde i By- og Kulturudvalget tidligere på ugen.

Konservative havde foreslået en ekstern juridisk undersøgelse, der skulle vurdere, om tilladelsen til lysreklamen er givet lovligt eller ulovligt. Men kun Enhedslisten bakker idéen op.

Det ærgrer Konservatives udvalgsmedlem, Lars Havelund.

- Problemet er, at lige nu er det kun os selv (Odense Kommune, red.), der vurderer, om vi selv har lavet en fejl, siger han og tilføjer:

- Der er fremkommet nogle oplysninger i offentligheden, som gør, at det efter vores opfattelse kunne have været formåltjenesteligt en gang for alle at få afklaret sagen. Så kunne vi bagefter koncentrere os om, hvad der kan gøres for at afbøde skaderne i forhold til dem, der er generet af lysreklamen.

 
 

Tillid til direktøren

På mødet tirsdag gav administrerende direktør i By- og Kulturforvaltningen, Anne Velling, igen en orientering om lysreklamesagen. Den er SF's Brian Dybro tilfreds med, og han mener ikke, der er brug for yderligere undersøgelser af forløbet.

- Jeg har tillid til forvaltningens direktør. Vi har fået at vide, at der ikke er sket noget ulovligt, og det vælger jeg at tro på, siger Dybro, der dog stadig ærgrer sig over, at sagen aldrig nåede at blive afprøvet ved en klageinstans indenfor tidsfristen.

Heller ikke Socialdemokratiet vil gøre mere.

- Det er ikke noget, vi skal bruge penge på at få lavet en stor advokatundersøgelse af, siger udvalgsmedlem Anders W. Berthelsen (S).

Lars Havelund fastholder, det ville have været relevant at få undersøgt, om tilladelsen til lysreklamen er givet i strid med loven eller ej.

- I forhold til mistanken om, at der måske har været et politisk pres, er det vigtigt af få afklaret, mener jeg. For var det rent faktisk lovligt at give tilladelsen, som forvaltningens ledelsen vurderer, så er det i mindre grad et problem, hvis der var et pres. Var der derimod et politisk pres for at få forvaltningen til at komme en ulovlig anbefaling, så er det et mere alvorligt problem.

- Derfor, mener jeg, ville det have været relevant i første omgang at få nogle øjne udefra til at vurdere lovligheden af tilladelsen.

Kan være embedsmisbrug

Mistanken om et politisk pres fra øverste politiske niveau er især opstået på grund af to interne mails fra 2015, som forvaltningen ikke vil udlevere, men som Fyens Stiftstidende er kommet i besiddelse af.

I den ene mail skriver en afdelingschef nedad i systemet "Obs på at Anker (daværende borgmester Anker Boye, red.) og Jane (Jegind, rådmand, red.) er meget hooked på at give tilladelse til lysreklamer", og i den anden mail antyder en kontorchef i Byggesag, at Jane Jegind skulle have bedt om "en god sagsbehandling".

Lektor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet har tidligere forklaret, at hvis der fra rådmandens side er bedt om "en god sagsbehandling", så er det i bedste fald uklogt, fordi det kan tolkes i retning af et ønske om at opnå et bestemt resultat.

Er bemærkningen faldet med det formål at påvirke sagsbehandlingen i en bestemt retning, er det strafbart efter straffelovens paragraf 155 om embedsmisbrug og et brud på kommunalstyrelsesloven, vurderer Sten Bønsing. Skal sagen rejses, kræver det dog, at nogen tager initiativ til at få undersøgt, om der vitterligt er sket noget ulovligt, forklarer han. Og det lader der altså ikke til at være stemning for.

Jane Jegind (V) har hele tiden fastholdt, at hun ikke husker at have talt med kontorchefen om sagen. Anker Boye (S) har slet ikke ønsket at stille op til interview.

Direktør afviser pres

Adm. direktør i By- og Kulturforvaltningen Anne Velling afviser, der har været et politisk pres, som påvirkede sagen.

- Forvaltningen har ikke været under politisk pres i forhold til en bestemt sagsbehandling. Vi har behandlet sagen i overensstemmelse med god forvaltningsskik, oplyser hun i en mail til avisen.

Hun tilføjer:

- Der er givet tilladelse til reklameskiltet på baggrund af en byrådsbeslutning, der hviler på lokalplanens mulighed for dispensation. Byrådet kan give en særlig tilladelse til denne type skilt, når det vurderes at skiltningen er udformet i respekt for ejendommen og omgivelserne.

- Forvaltningens sagsbehandling og indstilling beror på en faglig og juridisk vurdering af denne mulighed, som, når den anvendes, tilsidesætter lokalplanens øvrige bestemmelser om denne type skilte.


(Opdateret fredag morgen kl. 07.50 med kommentarer fra Anne Velling)

Mangler støtte: Ingen undersøgelse af lovlighed i lysreklamesag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce