Mange sygedage igen det store problem


Mange sygedage igen det store problem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

60 procent skyldes langtidssyge, det vil sige sygdom i mere end to uger

ODENSE: Det er - desværre, var byrådsmedlemmerne stort set enige om - gamle travere, der trækkes af stald, når politikerne behandler det såkaldte personaleregnskab for de flere end 13.000 ansatte i Odense Kommune.

Det er noget med alt for mange sygedage, nemlig 19,3 per medarbejder, og fraværet har været stigende i de seneste fem år.

Langtidssyge

Sidste år var 60 procent af alt sygefravær langtidssyge, hvilket defineres som en sammenhængende periode på mere end 14 dage.

Årsagerne er fysiske sygdomme eller stress.

En anden gammel traver er, at der ikke er sammenhæng mellem antallet af borgere med udenlandsk herkomst og deres antal på kommunale arbejdspladser. Her sker der kun små skridt frem mod, at de 12 procent udlændinge også har 12 procent af jobbene.

Det var Enhedslisten, der havde bedt om en generel debat i byrådet om arbejdsmiljø med videre, og den kom i forbindelse med sagen om personaleregnskabet.

Enhedslistens Anna Rytter var - ikke uventet - kritisk og beklagede, hvad hun kaldt alt for mange arbejdsskader og arbejdsulykker.

- Jeg tror, vi har grundlæggende problemer med arbejdsmiljøet, og presset på de kommunale arbejdspladser er langt større end i mange private virksomheder, sagde Anna Rytter, og udfrittede borgmester Jan Boye (K) om, hvad han som øverste chef vil gøre.

Ikke borgmesteren

Rådmand Jane Jegind (V) tog den tråd op og sagde, at det ikke er en sag for borgmesteren.

- Det ansvar ligger hos vore kompetente ledere, der både har ansvar, viden og kunnen til at løse den opgave, mente hun.

SF's Stina Willumsen var kun delvis enig.

- Selvfølgelig skal vi ikke som byråd tage de konkrete initiativer, men vi skal lægge de overordnede linjer. I den forbindelse skal vi spørge os selv, om der er sammenhæng mellem de ressourcer, de kommunale arbejdspladser og institutioner får stillet til rådighed, og de opgaver, de skal løse.

Socialdemokraternes Jesper Kinch-Jensen udtrykte bekymring for, at de kommunalt ansatte bliver mere og mere gråhårede, hvorfor rekrutteringsproblemet er nærværende. Det illustrerede han med denne oplevelse fra det virkelige liv:

- En dag så jeg en kæmpelang kø af unge mennesker. Mon det var, fordi de gerne ville være social- og sundhedsassistenter eller pædagoger? Nej, de stod i kø ved optagelsesprøven til underholdningsprogrammet X Factor...

Hør mere

www.odense.dk kan hele byrådsdebatten om arbejdsmiljøet høres.

Mange sygedage igen det store problem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce