Mad, lort og pilfingre: Parkgæster saboterer rottebekæmpelse

Til at stå for den igangværende indsats mod rotter i Munke Mose har Odense Kommune hyret skadedyrsbekæmperne fra Anticimex. Indsatsen, der startede i februar og kører året ud, koster 450.000 kroner. Rotterne på billedet er nogle af dem, der måtte lade livet, da jægere blev sat ind i februar. Arkivfoto: Michael Bager

Mad, lort og pilfingre: Parkgæster saboterer rottebekæmpelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rottefælder bliver ødelagt eller flyttet, og masser af skrald bliver stadig efterladt, lyder det fra rottebekæmpelsesfirma.

Siden februar har rottebekæmpelsesfirmaet Anticimex for Odense Kommune gennemført en større en offensiv mod rotter med først jægere og hunde og siden fælder i Munke Mose.

Indsatsen har båret frugt, og antallet af rotter er kraftigt reduceret. Alene i den indledende fase tilbage i februar og marts blev mere end 100 rotter aflivet, og flere er røget i fælderne siden.

Men, lyder det fra Torben Oltmann, regionschef for Anticimex i Region Syd, der er stadig en del rotteaktivitet, og vilkårene for rotterne er meget bedre end ønskværdigt på grund af affald og madrester, som gæsterne i Munke Mose i stor stil efterlader.

- Der er simpelthen så meget mad dernede til rotterne. Det er helt vildt. Der ligger vildt meget affald inde i buskadserne og rundt omkring, siger han og forklarer, at det bestemt ikke er noget, der gør opgaven med at få styr på rotteplagen lettere.

- Så længe det er sådan, er det den største tiltrækningskraft, man kan forestille sig. Og vi har stadig aktivitet (rotteaktivitet, red.) dernede, og vi kan også se, at der bliver taget af den lokkemad, vi har sat ud.

Vand til rådighed

Den igangværende tørkeperiode gør desuden Munke Mose til et attraktivt sted for rotter.

- Der er jo vand til rådighed. Og som jeg ser det dernede, så er der også masser af mad med pizzabakker og en gammel ble, man lige smider ind i busken.

- Siger du en ble?

- Ja, og man skal bare vide, at for rotter er lort lig med mad. Det, der kommer ud af enden, lever rotter fortrinligt af.

Indsatsen mod rotterne indebærer både fælder med gift og mekaniske fælder, og den er planlagt til som minimum at skulle fortsætte året ud. Håbet er på et tidspunkt ikke længere at skulle bruge gift.

- Men som det er nu, er vi stadig nødt til det, siger Torben Oltmann.

Opfordring: Rør ikke fælderne

Fældernes effekt bliver dog delvis saboteret af, at folk ikke lader dem stå i fred, hvor skadedyrsbekæmperne har sat dem ud.

- En af de trælse ting i Munke Mose er, at folk ikke kan holde fingrene fra vores ting dernede. De render rundt og flytter på fælderne og smider med dem og ødelægger dem.

- Problemet er, at når du sætter en fælde op, så skal rotterne lige vende sig til den, inden de nærmer sig. Hvis du flytter på den, så fælden står et nyt sted, tænker rotterne på den som noget nyt, der ikke var der før. Og så tænker de "hvad er dog det - der skal jeg ikke hen".

- Så hvis folk kunne lære at tage deres affald med og lade være med at smide klude, skidt og lort ind buskadset, og holde fingrene fra det udstyr, der er dernede, så ville det hjælpe gevaldigt på tingene.

- Parkgæsternes adfærd er faktisk med til at gøre bekæmpelsen meget mere vanskelig, end den ellers ville være?

- Virkelig. Hvis folk kunne indse, at det, vi gør, er for deres skyld (så man slipper for rotterne, red.), og at de derfor skal holde fingrene væk fra fælderne og rydde op efter sig, så ville det gøre en stor forskel.

I Odense Å ved netop Munke Mose blev der i sidste uge spottet både døde fisk, men også døde rotter i vandet.

Torben Oltmann mener, der kan være tale om rotter, som har spist noget af giften i fælderne.

- Det er klart, at dem vil man kunne finde drivende i vandet. For de er jo deromkring, siger han.

Mad, lort og pilfingre: Parkgæster saboterer rottebekæmpelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce