Luksusboliger: Det søde liv midt i byen

Teaterbygningen - Sukkerslottet - er hovedbygningen i projektet. Den særegne tagkonstruktion gør det muligt at lave terrasser og et udtryk, der mindre om tækkehuse. På toppen med udsigt mod syd. Og mod nord. Illustration: Creo Arkitekter

Luksusboliger: Det søde liv midt i byen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sukkerkogeriet i Odense kommer til at boble af liv - rækkehuse, lejligheder og tagterrasser højt til vejrs.

Hvis man ser billeder eller film fra den tid, hvor Sukkerkogeriet var lige præcis det, som navnet siger, så forstår man knap nok, at der er fagforening, har været spillet teater og det søde liv nu også skal leves her.

Historiens Hus er leveringsdygtig i sort-hvide billeder af åbne jernbanevogne, som rangeres ind til fabrikken med tonsvis af sukkerroer. Det hvide guld.

Undervejs til fabrikken blev der tabt masser af sukkerroer, som blev samlet op på de store veje og hulet ud til roelygter. Det sluttede for knap halvtreds år siden, og nu kommer der igen masser af liv på området, hvor familierne allerede er begyndt at flytte ind i rækkehusene ud mod - nyd navnet: Roersvej.

Der var rejsegilde på de første huse - Sukkerrækkerne - ved årsskiftet, og nu begynder indflytningen.

Det sker på samme tid, som der er sat turbo på ombygningen af fabrikkens hovedbygning og sidebygningerne. Meget må rives ned, men bygningens særpræg bevares, og det kvadratiske tårn, som er vartegn til begge sider af den gamle sukkerfabrik, bliver der kun pillet ved.

Der skal bygges helt nye lejligheder bag den grundmurede skal, som der passes godt på.

Sukkerslottet skrabes frit

- Vi bygger om helt i overensstemmelse med de krav, som Odense Kommune stiller til os. Museet har også været inde over projektet, siger Rytis Gelombickas, arkitekt, kreativ chef og partner i Creo Arkitekter.

Torsdag var nedrivningerne dog ved at tage lovlig stor fart, da der udbrød brand i sidebygningen op mod sukkerslottet/hovedhuset, som husede Odense Teater og ud mod Middelfart er domicil for fagforeningen FOA. Resolut indsats med en pulverslukker og Beredskab Fyns indsats stoppede branden, før den nåede at få rigtig fat. Det kunne være gået ud over både tag, nabolokalerne og de bygningsdele, som skal genbruges.

Den karakteristiske midterbygning fritskrabes for de tilbygninger, som hen ad vejen er kommet til. Den kommer til at fremstå i den skikkelse, som den opførtes i tilbage i 1870'erne. Arkitekterne kalder denne del af projektet for Teaterbygningen, og den kommer til at rumme 19 lejligheder. Nogle af dem får terrasser ud over det karakteristiske tag, som nærmest er skabt til formålet.

- Der bliver sydvendte terrasser og kik til begge sider. Taghuse som en slags rækkehuse uden haver, siger Creo-arkitekten.

Nybyggerier og genbrug

Teaterbygningen kan formentlig tage imod de første ejere/lejere fra vinteren 2018. Mod syd vil der være kik ud over både de allerede nu færdige rækkehuse og de seks boliger, som kaldes Atelieret. Også her er der indflytning om godt et år.

Sukkertoppen bliver en lejlighedsblok med genbrug af bygningsdele fra det, der af mange vil være husket som "Løvens Hule". En legehal, hvor børn kunne boltre sig, klatre og hoppe. Også her er tidshorisonten et år.

De planlagte byggerier på Sukkerkogeriet kommer til at omfatte 140 boliger. En lille enklave med forskellige boformer, som vel kommer til at rumme omkring 400-500 beboere, der kommer til at leve det søde liv i deres "firkant" på kanten af selve bymidten og kun et par blokke fra den kommende letbane.

Indenfor området vil man kunne færdes uden at skulle krydse andet end beboernes egne veje. En af de kvaliteter, som bygherren SEB Pension og SEB Ejendomme lægger vægt på, og som Creo Arkitekter har lagt ind i planlægningen.

- Der er meget nyt, men sjælen og fornemmelsen af Sukkerkogeriet har det været vigtig at bevare. Det er fortællingen om en industri og en by, der har været en gang. En blanding af bevaring, fortolkning og nyt, siger arkitekten Rytis Gelombickas.

Luksusboliger: Det søde liv midt i byen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce