Odense Kommune vil føre en strammere kurs for at komme overbebyggelse og ulovlig brug af kolonihaver som helårsboliger til livs.

Massiv overbebyggelse visse steder og udbredt brug af kolonihaver til helårsboliger. Det er det dystre billede af lovløsheden i de odenseanske kolonihaver, som oplysninger fra By- og Kulturforvaltningen, der for nylig præsenterede for politikerne i udvalget, viser.

Nu skal der gøres et forsøg på at luge ud i de værste af ulovlighederne, har By- og Kulturudvalget besluttet. Men opgaven er stor, erkender rådmand Jane Jegind (V).

- Jeg vil godt understrege, at det er ikke er noget, der kommer til at ske over en nat, siger hun.

De to væsentligste problemer handler om massiv overbebyggelse visse steder, samt at der i nogle kolonihaver ses udpræget brug af de kolonihavehuse til helårsbeboelse, selv om det er i strid med reglerne.

- Kolonihaver er ikke sommerhusområder, og det skal vi holde fast i, siger Jane Jegind, som oplyser, at forvaltningen snart vil fremlægge en konkret handlingsplan for, hvordan ulovlighederne kan begrænses. Dels skal der ske en lovliggørelse af de huse, der er bygget lidt for store - op til 60 kvadratmeter. Til gengæld skal udbygninger, der er større end det, rives ned.

I Odense Kommune er der knap 3.800 kolonihavelodder fordelt på 31 kolonihaveforeninger. Det gør Odense til den by med flest kolonihaver i forhold indbyggertal.

Det er ifølge lejekontrakten mellem Odense Havelodselskab og Odense Kommune tilladt at bebygge 10 procent af grundens størrelse, dog maksimalt 50 kvadratmeter. Men den grænse overholdes i mange tilfælde ikke, og det er man udmærket klar over hos Odense Havelodselskab, som har påpeget problemerne i årevis, siger formand Hans-Erik Olsen.

- Vi ønsker, der kommer fokus på det, siger han.

  • Blichfeldt_Rune

    Af:

    Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2004. Samme år ansat på Fyens Stiftstidende. Siden 2005 på Odense-redaktionen. Har siden 2007 især dækket byudvikling. herunder emner som Odense Letbane og ombygningen af Thomas B. Thriges Gade.