Maratonmøde: Lønstigning og millionbesparelser splittede byrådet

Byrådet i Odense har 29 medlemmer. De fem af dem er fuldtidspolitikere som enten borgmester eller rådmand. I aftes var et flertal enige om at hæve lønnen for de 24 menige medlemmer, så de nu får 188.634 kroner om året. En årlig stigning på 19.664. Arkivfoto: Jens Wognsen

Maratonmøde: Lønstigning og millionbesparelser splittede byrådet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et flertal i byrådet stemte for at hæve lønnen for de menige byrådsmedlemmer. Et andet for at spare op mod 50 millioner for at opbygge et såkaldt velfærdsværn.

Over tre timer. Så lang tid skulle byrådet i Odense onsdag aften bruge på både at tildele dem selv et højere vederlag og spare op mod 50 millioner for at skabe et såkaldt velfærdsværn, der skal hindre flere besparelser hos børn og de ældre i fremtiden. Og det var bestemt ikke det samme flertal der stemte for begge dele. Velfærdsværnet er en opfindelse, som det røde flertal med Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale lavede, da man i efteråret blev enige om et budgetforlig, der dels hævede skatten med en halv procent og indførte velfærdsværnet.

Ideen bag værnet er at skrabe en pose penge sammen, som man kan bruge til at imødegå nye besparelser på børn, unge og ældre, hvis kommunen som følge af nye tværkommunale udligningsordninger eller ændrede refusioner fra staten kommer til at mangle penge. Men det punkt gik på ingen måder glat igennem.

- Har I fuldkommen opgivet styringen af den her by. Det virker underligt at man vil operere med en form for beskyttelse, hvor man skraber penge samnen lige op til et valg. For os er det ikke en velfærdsværn, men et valgkampsværn, lød det fra Kristian Guldfeldt (K).

Venstres politiske ordfører, Bo Libergren var inde på samme spor:

- Hvis man er så nervøse for fremtiden, hvorfor så ikke høste besparelserne nu. De skal ifølge forslaget først være udmøntet i 2018, men måske er det fordi man så kan vente med at se konsekvensen af besparelserne til 2018, og så love andre ting for pengene her i 2017, som Bo Libergren sagde.

En del af pengene skal findes på administration og en rækker andre områder. Og det er særligt hos By- og Kulturforvaltningen med Venstre-rådmanden Jane Jegind, hvor mange af pengene skal findes. Helt konkret betyder det blandt andet, at man lukker børnekoncerter på Kulturmaskinen, kulturhuset i Vollsmose, skærer ned på en fri pulje til kulturprojekter og skærer i kvaliteten af snedrydning i kommunen.

Hos det røde flertal holdt man dog fast.

- Det handler om at værne om dem der har med kernen at gøre. Vores velfærd for børn, unge og ældre, som børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) sagde. Det er hende der sidder på den afgørende stemme mellem rød og blå blok. Med 15 mod 14 blev Velfærdsværnet vedtaget - og debatten smittede af på debatten om byrådspolitikernes vederlag eller løn om man vil.

Folketinget besluttede tidligere at borgmesterens og rådmændendes løn skulle stige for første gang siden 1994 og det gav mulighed for også at lade de menige medlemmers løn stige, da man kan sætte den samlede lønsum for menige medlemmer op til 185 procent af borgmesterens løn på nu 1.103.327 kroner.

Det fik ældre- og handicaprådmand Brian Skov Nielsen (EL) op af stolen.

- Det er fuldstændig ude af trit med virkeligheden, at byrådet vil holde lønfest for 500.000 kroner af skatteborgernes penge. Det vil vi ikke være med til, og foreslår i stedet at pengene går til Vollsmose Kulturhus, lød det fra rådmanden.

Det forslag var der ingen andre end Enhedslisten der stemte for. Til gengæld skabte debatten om mere i løn pludselig en alliance mellem SF og Dansk Folkeparti. Begge var imod at give byrådet mere i løn, og da Line Mørk (SF) på vegne af sit parti foreslog at bruge den halve million på de allermest udsatte i dag og natvarmestuerne, Reden og Cafe Paraplyen, fik de DF med. Men så heller ikke flere.

Dermed stemte et stort flertal bestående af Socialdemokratiet, Radikale, Venstre og Konservative lønstigningen igennem. Den betyder at de 24 menige fritidspolitikere i byrådet fremover får 188.634 kroner om året, eller 19.664 mere end hidtil.

Det sagde de også ja til
På en lang dagsorden sagde byrådet i Odense i aftes bl.a. ja til en lang række ting.Anlæggelsen af et motorsporsanlæg ved Kærby Mose.

Anlæggelsen af en ny cykelsti på Svendborgvej syd for Lindvedparken.

En lokalplan der giver VUC & HF i Kottesgade mulighed for bygge ud.

En lokalplan for et nyt friplejecenter ved Blækhatten.

Etablering af 15 nye parkeringspladser ved Filosofhaven

 

 

Maratonmøde: Lønstigning og millionbesparelser splittede byrådet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce