Fjernvarmechef: Kunderne må selv sørge for, at vandet er varmt nok til at dræbe legionella-bakterier.
ODENSE: En del odenseanere og ikke mindst Korup-borgere er blevet opskræmte, fordi de frygter, at den forsøgsvis lavere temperatur på fjernvarmevandet kan øge risikoen for udvikling af den livsfarlige legionærsyge.

Jan Strømvig, der er souschef i det kommunalt ejede Fjernvarme Fyn A/S, melder hus forbi og siger, at kunderne selv har et ansvar for, at det varme vand, der cirkulerer i rørene, har en tilstrækkelig høj temperatur.

- Vi overholder bestemmelserne i bygningsreglementet, der fortæller, at temperaturen i hovedledningen skal være minimum 60 grader, og selv i forsøgsområdet Korup leverer vi minimum den temperatur. Men der sker jo et varmetab, inden vandet når ind til forbrugeren, siger Jan Strømvig.

60 grader i beholderen

Såkaldte eksperter har flere bud på, hvor varmt vandet i hanen og i bruseren skal være for, at man helt sikkert eliminerer risikoen for legionærsyge.

De optimale betingelser for legionellabakterier er i stillestående vand på mellem 20 og 45 grader, derfor anbefaler speciallæge ph.d. Jesper Clausager på Netpatient.dk, at man sikrer en temperatur på minimum 50 grader.

Seniorforsker Søren Ullum fra Statens Seruminstitut anbefaler, at det vand, der kommer ud af hanen, skal være 50 grader, men så skal temperaturen i varmtvandsbeholderen være 10 grader varmere, altså 60 grader.

Forbrugerens ansvar

- Så er der et problem i Korup, skriver flere læsere til Stiftstidende.

- Det er muligt, lyder svaret fra Jan Strømvig, men forbrugeren har selv et ansvar for at holde anlægget så meget i gang, at brugs-vandet er tilstrækkeligt varmt. Ikke mindst om sommeren kniber mange forbruget så langt ned, at anlægget nærmest står stille. Og så kan vandet være for koldt.

- Vi anbefaler, at folk - også ved højsommer - har en radiator eller for eksempel gulvvarme åben, så der hele tiden er cirkulation på vandet.

Højere forbrug

- Det giver et lidt højere forbrug, men det er nødvendigt, hvis kunden skal sikre sig tilstrækkeligt varmt vand. Der er grænser for, hvor meget kunden kan spare, uden at det går ud over temperaturen, for ude i ledningsnettet leverer vi det varme vand, vi skal, nemlig på minimum 60-65 grader, siger Jan Strømvig.

Souschefen i Fjernvarme Fyn A/S tilføjer, at det ham bekendt især er større boligblokke, at vandet kan være så stillestående, at risikoen for legionellaen er til stede.

Her anbefales minimum 60 grader, mens 55 grader er passende i parcelhuse - også for at undgå skoldning.

Besindighed

Seniorforsker Søren Ullum fra Statens Seruminstitut maner i øvrigt til besindighed.

I 2007 blev 125 danskere smittet, og 18 døde af infektionen. Det er det højeste antal nogen sinde i Danmark, men det får ikke seruminstituttet til at slå alarm:

- Det er stadig en ret sjælden sygdom og en lille risiko, vi må leve med. Uanset hvor meget vi moderniserer vore vandsystemer, tror jeg, bakterien vil være der på den ene eller anden måde, siger Søren Ullum til www.videnskab.dk
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Giv varmen et tjek

Korup-forsøget

Hvad er legionærsyge?