Lilleholt på vælgermøde: Der går en rum tid inden valget

Egentlig er Herreholdet i Næsby kun for, ja, herrer, men da klubben mandag tog hul på valgkampen med et vælgermøde med fem fynske folketingskandidater i den tunge ende, var dørene åbne for alle. Også kvinder. Foto: Sugi Thiru

Lilleholt på vælgermøde: Der går en rum tid inden valget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv om folketingsvalget endnu ikke er udskrevet - og der ifølge Venstre-minister går et stykke tid, før det sker - indledte Herreholdet i Næsby i går valgkampen med et klassisk vælgermøde. Fem fynske kandidater og 80 vælgere diskuterede sundhed, grænser og et tredje spor.

Der hænger ingen valgplakater med politiske smil i lygtepælene. Tv-duellerne fylder ikke sendefladerne. For statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har endnu ikke trykket på den så omtalte knap og udskrevet det valg, der senest 17. juni skal sammensætte et nyt Folketing.

Alligevel var det et klassisk vælgermøde med fynske toppolitikere, der mandag formiddag trak omkring 80 mennesker ind i Næsby Sognegård.

- Det er mit første vælgermøde i denne valgkamp, bemærkede energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

- Og vi er inviteret i god tid. For I skal nok regne med, at der går en rum tid endnu, inden der kommer valg. I regeringen er vi stadig i arbejdstøjet og skal have både en sundhedsaftale og en tilbagetrækningsaftale til at falde på plads først, understregede han.

Det generede imidlertid ikke vælgermødets arrangører - det såkaldte Herreholdet - der hver anden mandag samler mænd fra primært Næsby-området til blandt andet foredrag, virksomhedsbesøg og madpakke-spisning i sognegården.

- Da vi lagde forårsprogrammet vidste vi jo ikke, om valget ville være udskrevet nu, så vi tog chancen, forklarede Finn Larsen, der er en af initiativtagerne til Herreholdet.

- Og så er fordelen, at alle er tændte og ikke trætte af politiske debatter.

Så sådan en tog fem fynske kandidater altså med Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen, Socialdemokratiets Erik Christensen, SF's Karsten Hønge, Venstres Lars Christian Lilleholt og Konservatives Kristian Guldfeldt i panelet.

De fire førstnævnte har allerede en plads i folketingssalen og håber at holde fast i den, mens Guldfeldt er ny folketingskandidat og på vælgermødet med på et afbud i stedet for børne- og socialminister Mai Mercado (K), der var kaldt til møde i regeringens magtfulde Koordinationsudvalg.

Partiernes dagsform
Hvis der var valg nu, ville de fynske mandater i Folketinget fordele sig på denne måde, hvis man skal tro den prognose, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen laver for Altinget.dk hver måned.

Prognosen er baseret på en række meningsmålinger og er behæftet med usikkerhed. I parentes er nævnt, hvor mange fynskvalgte medlemmer partiet har i dag.

S: 5 (5)

DF 3 (4)

V: 3 (3)

SF: 2 (1)

EL: 1 (2)

Alt: 1 (1)

R: 1 (0)

K: 0 (1)

LA: 0 (O)

Nye Borgerlige: 0 (0)

Det tredje spor

På ordstyrer Thomas Fundings initiativ - han er politisk redaktør på avisen Danmark - begyndte debatten på sundhedsområdet. Flere i panelet udpegede den manglende nærhed og tryghed som det største problem i sundhedsvæsenet og dermed som et argument for regeringens udspil til en sundhedsreform, der med Lars Løkkes ord vil gøre det, der ikke er svært, nært.

Men en lyttende vælger hæftede sig i højere grad ved den centraliserende del af sundhedsreformen og understregede med ordene "I burde skamme jer", at hverken nedlæggelse af mindre sygehuse eller lukningen af lokale politistationer har bragt noget godt med sig.

En anden blandt tilhørene erklærede, at han hver dag græmmes over, hvor åbne de danske grænser er, og han kaldte Dansk Folkeparti blåøjede, hvis de tror, at den nuværende grænsekontrol dur.

Til det svarede Alex Ahrendtsen:

- Stod det til os, ville vi gerne bevogte alle 26 grænseovergange, men vi må tage et skridt ad gangen. Og vi har afvist 3000 mennesker ved grænsen og fundet både narko og våben, fremhævede han.

Som sidste emne rundede debatten politikernes fynske mærkesager.

Støjen langs motorvejen, en udligningsreform, den vestfynske jernbane, vindmøller i det sydfynske øhav og en bro- eller tunnelforbindelse mellem Als og Fyn blev alt sammen trukket frem, men de fem partier kunne ret hurtigt og uden store sværdslag enes om, at det er det tredje motorvejsspor syd om Odense, der skal have den største opmærksomhed.

- Det kan vi sagtens stå sammen om og blive enige om, sagde Lars Christian Lilleholt.

- Men vi skal have resten af Folketinget med og få det på finansloven.

Hvilke partier, der skal få det til at ske, vil altså stå klart senest 17. juni.

Og som det ser ud nu, vil vælgerne få 12 partier at sætte kryds ved på den lange stemmeseddel.

- Med så mange partier bliver det noget rod og svært at finde et regeringsdueligt samarbejde, konstaterede Alex Ahrendtsen:

- Godt det ikke er mig, der skal finde en løsning på det.

Lilleholt på vælgermøde: Der går en rum tid inden valget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce